Annons
Annons
 • Patienter som får sin operation uppskjuten på grund av coronautbrottet ska undantas från de vanliga reglerna för sjukpenning. Foto: Lars Pehrson / SvD / TT

Mildare regler för sjukpenning under corona

Publicerad 6 april 2020, kl 13:28

En inställd operation på grund av coronautbrottet ska inte leda till indragen sjukpenning. Det är Försäkringskassan och regeringen överens om. Bra, men inte tillräckligt anser Unionen.

I hela Sverige ställer vården om för att kunna behandla de allra sjukaste i covid-19. Det innebär bland annat att planerad vård skjuts upp och att personer som väntar på operation får förbereda sig på ett nytt datum längre fram. Med sjukförsäkringens regler innebär det i praktiken att man mister rätten till sjukpenning vid dag 180, om det inte finns någon tidpunkt för inplanerad vård.

Men förra veckan kom regeringen och Försäkringskassan överens om att undanta patienter som får sin operation uppskjuten på grund av pandemin, från de vanliga sjukpenningreglerna.

– Det är ett bra beslut. De som är sjukskrivna och väntar på en operation, vilken blir inställd på grund av coronans effekter, får en respit vid dag 180. Med det nya ställningstagandet kommer det ses som oskäligt att pröva sjukskrivna mot ”normalt förekommande arbete” när dag 180 passeras. De behöver då inte riskera sin sjukpenning och i förlängningen sin anställning på grund av pandemin, säger Mikael Bäckström, utredare på Unionen.

Från förbundets sida hade man dock gärna sett att regeringen även tittat på hur andra arbetstagare under rehabilitering påverkas av den rådande krisen.

– Vad händer till exempel med de som är under rehabilitering och inte väntar på operation eller medicinsk behandling, men ändå påverkas negativt av coronautbrottet? Vi har full förståelse för att det just nu ligger mycket på regeringens bord, men här behöver mer åtgärder vidtas.

2018 tillsatte regeringen två statliga utredningar för att förbättra regelverket kring sjukförsäkringen. En av dem ligger nu ute på remiss och några av förslagen rör just reglerna kring 180-dagarsgränsen. 

Läs mer: Unionen vill se enklare regler för sjukskrivna

– Den utredningen kom bland annat fram till att den strikta tillämpningen av 180-dagarsgränsen innebar att pågående rehabiliteringar med god prognos blev avbrutna när sjukpenningen drogs in. Det här förslaget är välkommet, men problemet kvarstår ju för de som får operationer och behandlingar inställda av andra anledningar än corona. De kommer alltjämt få sin sjukpenning indragen, trots att det ofta strider mot sunt förnuft. Där innehåller utredningen en lösning på problemen för en betydligt större målgrupp än den som nu aviserats, säger Mikael Bäckström.

Det tillfälliga undantaget från regelverken kommer att gälla till och med oktober.

Läs mer: Få utnyttjar förebyggande sjukpenning

Lediga jobb
 • Läs även...

  Större rättssäkerhet för sjukskrivna

  Nu har Försäkringskassan fått i uppdrag att åtgärda brister i handläggningen av sjukpenningärenden. Bra, men inte tillräckligt, tycker Unionen som vill se mer långtgående förändringar på sikt.

 • Läs även...

  Rekordmånga ansökte om smittbärarpenning

  Anställda har tagit coronasmittan på allvar och varit hemma när de känt sig krassliga. I april ansökte 225 702 personer om ersättning för karensavdraget och samma månad ville lika många ha smittbärarpenning som under hela 2019.

 • Läs även...

  Slopat krav på läkarintyg

  Den som söker sjukpenning kan nu få ersättning även utan läkarintyg. Syftet är att avlasta sjukvården och se till att sjuka personer inte behöver vänta på sina pengar.

 • Läs även...

  Fick inte spela i band för Försäkringskassan

  Kan du spela musik så kan du jobba, resonerade Försäkringskassan och skickade ett återkrav på närmare tre års sjukpenning och rehabiliteringsersättning. Nu överklagas ärendet i Högsta förvaltningsdomstolen.

 • Läs även...

  Arbetsmiljö prioriteras ned under krisen

  Under tider av oro och förändrade arbetsvillkor är arbetsmiljöarbetet särskilt viktigt. Men trots att insatserna skulle behöva stärkas under coronakrisen ser Sveriges Företagshälsor motsatt trend: arbetsmiljön prioriteras ned vilket påverkar de anställdas hälsa.

 • Läs även...

  Unionen vill se enklare regler för sjukskrivna

  Att jobba fler timmar ena dagen och färre andra dagar kan vara ett bra sätt att komma tillbaka efter en sjukskrivning. Men det kan också innebära indragen sjukpenning på grund av Försäkringskassans regler. Något Unionen vill ändra på.

 • Läs även...

  Butikschef bytte inte larmkod - fick sparken

  Butikschefen avskedades för att hon slarvat med företagets säkerhetsregler och fuskat med tidsredovisningen. Unionen anser dock att incidenterna beror på arbetsgivarens bristfälliga introduktion och har nu stämt skokedjan i Arbetsdomstolen.

 • Läs även...

  Få egenföretagare vet att de kan teckna avtal

  Det är vanligare att pensionärer än de som är under 30 driver företag. En orsak är sannolikt bristen på trygga villkor. Men det finns ett ännu ganska okänt sätt att motverka det, genom att teckna kollektivavtal åt sig själv som egenföretagare.

 • Läs även...

  Kollegas mest lästa 2018

  Har du inte hängt med ordentligt under det senaste året? Kollega har samlat sina mest lästa nyheter, reportage och tips om arbetslivet från 2018.