Annons
 • It-minister Mehmet Kaplan tror att det finns stora möjligheter att nå målet om att 90 procent av befolkningen ska ha tillgång till minst 100 Mbit/s till 2020. Foto: HENRIK MONTGOMERY / TT

Miljardsatsning på bredband backas upp av EU

Publicerad 26 maj 2015, kl 16:22 Uppdaterad 27 maj 2015, kl 09:19

EU ställer sig bakom regeringens IT-satsning ­– 3,25 miljarder läggs på bredbandsutbyggnad fram till 2020. Beskedet välkomnas av Unionen.

Satsningen är en del i det svenska landsbygdsprogrammet för perioden 2014-2020. De öronmärkta pengarna ges till utbyggnad i områden där marknaden inte anser det är lönsamt att bygga ut. För notan står både regeringen, som pytsar in 1,93 miljarder kronor, och EU som nu lovat att lägga 1,32 miljarder.

EU-kommissionen har tidigare godkänt Sveriges regionalfondsprogram, som innehåller ytterligare 1,2 miljarder kronor för bredbandsutbyggnad i norra Sverige.

Enligt it-minister Mehmet Kaplan finns det nu stora möjligheter att nå målet att 90 procent av befolkningen ska ha tillgång till minst 100 megabit år 2020.

– En bra internet-anslutning är idag en nödvändighet för att människor fullt ut ska kunna vara delaktiga i samhället. Med de här pengarna ökar vi takten i bredbandsutbyggnaden, säger it-ministern i ett pressmeddelande.

Unionens samhällspolitiske chef Cecilia Beskow applåderar bredbandssatsningen och hoppas på att utbyggnaden ska kunna ge näringsidkare utanför tätorterna bättre förutsättningar att driva  verksamhet.

 – Vi har ju sett på nyheterna den senaste tiden hur oerhört svårt det är  bedriva företag utan en ordentlig uppkoppling. Det här är en viktig satsning för hela arbetsmarknaden och för Unionens medlemmar, säger Cecilia Beskow till Kollega.

Pengarna kommer att fördelas av länsstyrelserna och är möjliga att söka fram till programperiodens slut år 2020.

Anton Andersson
[email protected]
Lediga jobb
 • Läs även...

  27 000 nekades ersättning

  Sture. Jessica. Mona. Tre offer för Försäkringskassans allt hårdare bedömningar för att hålla nere sjukstatistiken. Läs deras berättelser – och myndighetens svar.

 • Läs även...

  Unga vuxna lockas till arbete

  De som varken arbetar eller studerar, men gärna spelar datorspel, är målgruppen för ett nytt projekt vid högskolan i Skövde. Genom att utnyttja samma mekanismer som när man gör spel, ska ungdomarna lockas till studier och jobb.

 • Läs även...

  Guldpeng ska få fart på jämställdheten

  Svenskt arbetsliv är inte jämställt. Det vill Unionen ändra på genom att prisa företag som satsar på jämställdhet.
  — Det är människorna på arbetsplatserna som ska se till att det händer något, säger Martin Linder, ordförande för Unionen.

Nyhetsbrev

Prenumerera

Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.