Miljonförluster sänker inte inkomstförsäkringen

Publicerad 28 januari 2013, kl 14:58

Nu har Unionens inkomstförsäkring börjat känna av lågkonjunkturen. I fjol gick försäkringen med ett underskott på 50 miljoner kronor.

- Det började med Saabs konkurs, sedan har uttaget ökat successivt, säger Patrik Nygren, vd för Unionens medlemsförsäkring.

Sammantaget blev det en ökning av uttaget med 40 procent jämfört med 2011, men Patrik Nygren vill inte gärna kalla ökningen dramatisk.

- 40 procent är ändå 40 procent. Men dramatiskt är det om man inte har koll på läget, om det skulle komma som en överraskning.

Prognosen för 2013 är till en början dyster. Under första halvåret tror man på en fortsatt ökning av uttaget, för andra halvåret känner man en "försiktig optimism", enligt Patrik Nygren.

Någon risk för att det ska gå lika illa för Unionens inkomstförsäkring som det gjorde för Byggnads, som tvingades slopa sin försäkring eftersom den blev för dyr, finns inte enligt Patrik Nygren.

- Vi har reserver uppbyggda för att klara lågkonjunkturer och också en kris som den 2009. Tanken med premien är att den ska hålla över tid. 2011 gav försäkringen ett överskott på 74 miljoner kronor.

Unionens inkomstförsäkring ser till att medlemmarna får 80 procent av den tidigare lönen upp till 60 000 kronor under de första 150 dagarnas arbetslöshet.

Niklas Hallstedt
Niklas Hallstedt
[email protected]

  Kommentarer

  Array

  Array

  Skriv din kommentar

  Kommentering av denna sidan upphörde 2013-02-18. Det är inte längre möjligt att lämna kommentarer på den här sidan.

  Lediga jobb
  • Läs även...

   Gör facket tillräckligt för mobbade?

   Inte ens en av tio av dem som mobbas och som kontaktar sitt fack anser att de får hjälp. Men hur ser lagen ut? Och vad kan facket egentligen göra?

  • Läs även...

   Trots reform – fortsatta krav på sänkta löner

   I början av året kom fack, arbetsgivare och regering överens om en ny anställningsform – Etableringsjobb – skräddarsydd för att hjälpa nyanlända in på arbetsmarknaden. Det utropades som en seger för den svenska modellen. Men det är tveksamt om det räcker för att tysta ropen på sänkta löner.

  • Läs även...

   Kaotisk sommar på SAS

   De SAS-anställa går på knäna efter sommarens flygkaos med mängder av inställda avgångar. Men i media går anställda ut och berättar att de inte vågar föra fram kritik mot bolaget – inte ens internt – eftersom de fruktar repressalier.

  Nyhetsbrev

  Prenumerera

  Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.