Annons
Annons

Miljonlöner toppas med feta förmåner

Publicerad 29 februari 2012, kl 15:38

Näringslivets toppchefer har inte bara hög lön, de flesta har också förmåner till ett högt värde. Under 2010 fick företagens verkställande direktörer förmåner som i genomsnitt var värda 200 000 kronor, enligt en granskning som LO-ekonomerna gjort. För en vd var förmånerna värda över en miljon kronor.

Många anställda har förmåner på jobbet, exempelvis friskvårdsbidrag och lunchkuponger, som kan vara värda några tusenlappar. Men för anställda på ledande positioner handlar det oftast om förmåner till ett långt högre värde, visar LO-ekonomernas granskning.

När de tog del av årsredovisningarna för 2010 från de 50 största företagen fann de att toppcheferna på 44 företag hade olika slags förmåner. Där fick de verkställande direktörerna och ledande befattningshavare beskattade förmåner till ett värde av minst 95 miljoner kronor. I genomsnitt handlade det om förmåner motsvarande cirka 190 000 till 200 000 kronor. En vd:s förmåner var värda nära 1,3 miljoner kronor.

Vanligast var att ha bilförmån. Men många hade också en skattefri sjukvårdsförsäkring liksom tillgång till privat sjukvård, vilket innebär att man får behandling med kortare väntetid. Vid granskningen fann LO-ekonomerna också att företag erbjöd ögonlaseroperationer och fertilitetsbehandling.

Vanligt är också att företag ger en förstärkt föräldrapenning, även då det redan finns reglerat i kollektivavtal. Exempel på andra förmåner är hemservice och hushållstjänster liksom tidningar, hemresor, och flygkort.

Redovisningen av toppchefernas förmåner ingår i LO:s  årliga rapport om den svenska maktelitens inkomstutveckling, som bygger på ett urval av nästan 200 maktpositioner inom olika maktsfärer i det svenska samhället.

Enligt rapporten tjänade makteliten - bland andra storbolagschefer, generaldirektörer, ledande politiker och höga fackliga företrädare 5,2 miljoner kronor före skatt under 2010. Det kan jämföras med en genomsnittlig industriarbetarlön på 307 234 kronor, vilket innebär att en medlem av makteliten har en inkomst som är 17 gånger högre. 

Enligt SCB hade en privatanställd tjänsteman under 2010  en genomsnittlig månadslön på 34 000 kronor. Vilket, inkluderat ett semestertillägg, betyder att årslönen var  414 800 kronor. Den genomsnittliga årslönen bland Unionens medlemmar var, med samma beräkningssätt, 373 259 kronor.

Anita Täpp
Anita Täpp
[email protected]
Lediga jobb
 • Läs även...

  Facket på Electrolux i USA möjligt tack vare Unionen

  I Memhpis upphörde Electroluxfabrikens ledning med sina aggressiva metoder för att stoppa fackligt engagemang. Unionens inflytande på Electrolux svenska företagsledning var en avgörande faktor.

 • Läs även...

  Årets jobbhjältar prisades

  En klubbordförande som varit med och räddat jobb i Kiruna, en klubb som enat sina medlemmar och ett arbetsplatsombud som vänt opinionen mot facket till en partner man kan lita på. Under måndagen prisades Unionens jobbhjältar.

 • Läs även...

  Unionen kräver fler satsningar på kompetens

  Regeringen satsar 20 miljoner kronor på korta högskolekurser som ska locka medelålders till vidareutbildning. Unionen välkomnar pilotprojektet.
  – Det är bra att man gör något men det är inte tillräckligt, säger Henrik Ehrenberg, samhällspolitisk chef på Unionen.

 • Läs även...

  Partierna om: Framtidens arbetsliv

  Hur kan fler och bättre jobb skapas när arbetstillfällen försvinner på grund av digitaliseringen och automatiseringen?

 • Läs även...

  Jenny såg till att fyra visstidare fick fasta jobb

  ”Har man verkligen rätt att säga upp mig?” undrade en visstidsanställd medlem i ett mejl till fackklubben på Fiskarhedenvillan.
  Sedan klubbens sekreterare Jenny Ekeblad tagit tag i frågan fick snart fyra visstidsanställda fast jobb på företaget

 • Läs även...

  Företag gillar svenska modellen

  De flesta jobbar på företag med kollektivavtal. Än så länge. Om det ska förbli så måste avtalen göras än mer attraktiva för arbetsgivarna menar Arbetsmarknadsekonomiska rådet, AER. Men det är ett feltänk, menar Unionens ordförande Martin Linder.

 • Läs även...

  Höga löner men få avtal i techbranschen

  Kampen om talangfulla medarbetare driver upp lönerna i den svenska techbranschen. Men majoriteten av jättarna på topplistan väljer fortfarande bort kollektivavtal.

 • Läs även...

  Kollektivavtal minskar utvisningsrisk

  Kompetensutvisningar har gett Sverige dåligt rykte. Atif Javed har ett tips till dem som liksom han sökt sig till Sverige för att arbeta: Välj ett företag med kollektivavtal.

 • Läs även...

  Fler får sämre villkor på nytt jobb

  Trots högkonjunkturen satsar företagen inte tillräckligt på personalens kompetensutveckling. Statistik från Trygghetsrådet visar att en allt större andel av uppsagda tjänstemän får sämre villkor i sina nya jobb.

Nyhetsbrev

Prenumerera

Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.