Annons
Annons
 • Från och med nästa år kan anställda på Scania söka stipendier från personalstiftelsen. Foto: Christine Olsson / TT

Miljonregn över anställda på Scania när facket avstår arvode

Publicerad 2 oktober 2020, kl 12:27

De anställda på Scania har helt oväntat blivit nära tre miljoner kronor rikare. Det sedan de fackliga företrädarna avstått från ett styrelsearvode, till förmån för Scanias personalstiftelse. En inrättning som länge varit vilande, men som nu får nytt liv.

Pengarna, som snart överförs till Scanias personalstiftelse, kommer från det tyska bolaget Traton, som sedan 2019 är dotterbolag till Scanias ägare Volkswagen.

För uppdraget som arbetstagarrepresentant i Tratons styrelse erbjöds de fyra fackliga förtroendevalda på Scania, däribland Mari Carlquist som är ordförande för Unionenklubben i Södertälje, tillsammans 275 000 Euro per år. I dagsläget motsvarande nära 2,9 miljoner kronor.

– Det är ju ett jättestort arvode. Men i Tyskland är det brukligt att alla i styrelsen får samma arvode, säger Mari Carlquist.

Sedan hon och de övriga förtroendevalda snabbt beslutade avstå från hela arvodet skrevs ett avtal så att Traton nu i stället årligen ska skänka en motsvarande summa pengar till Scanias personalstiftelse. På så vis kan nu stiftelsen, som länge varit overksam på grund av penningbrist, få nytt liv.

– Personalstiftelsen startades på 1990-talet då företagsledningen anslog tio miljoner kronor i en grundplåt till stiftelsen för att främja Scanias personal, säger Jan Gustavsson, som är ledamot i stiftelsens styrelse.

Enligt stadgarna skulle pengarna placeras i säkra papper, vars avkastning sedan skulle delas ut i form av stipendier till friskvård, kompetenshöjande utbildningar och studiebesök. Det till sådant som Scania normalt inte står för, men som ändå skulle kunna vara bra både för individen och företaget.

Och så fungerade det också länge.

Men under de senaste åren har man på grund av det låga ränteläget fått låg avkastning på kapitalet och därför inte heller kunnat dela ut några stipendier.

Tack vare det stora penningtillskottet från Traton kan nu personalstiftelsen snart ta upp sin stipendieverksamhet igen. Efter årsskiftet räknar man med att de som har minst tre års anställning bland Scanias runt 18 000 anställda i Sverige ska kunna börja söka stipendier igen.

Nu har styrelsen också ändrat i placeringsreglerna så att man även kan investera i aktiefonder framöver.

– Men då får det bara vara hållbara aktiefonder, säger Jan Gustavsson.

Mari Carlquist är väldigt nöjd med arrangemanget.

– Vi hade aldrig någon tanke på att behålla dessa pengar. Och det är trevligt att vi inte bara avstår dem utan också att de går till någonting bra, säger hon.

Anita Täpp
Anita Täpp
[email protected]
 • Läs även...

  Besvikelse på Scania efter mutskandal

  Scania ska vid flera tillfällen ha mutat sig till busskontrakt i Indien. Många anställda känner sig nog besvikna när skandalen nu uppdagas, tror Unionens klubbordförande, som ändå menar att företaget agerat på ett bra sätt i efterhand.

 • Läs även...

  Lokal besvikelse över utebliven löneökning

  Bra lönenivå men synd att årets lönehöjning försvann. Kollega har pratat med klubbarna på Scania och Tallink Silja som har förståelse för att årets avtalsförhandling var ovanligt tuff, men som är besvikna över att det inte blev någon retroaktiv lön.

 • Läs även...

  Scania erbjuder anställda avgångspension

  Scania ska minska personalstyrkan med 1 000 tjänstemän i Sverige. För att lyckas kommer bolaget nu med ett erbjudande om avgångspension. Unionenklubben är nöjd med innehållet och att det bygger på frivillighet.

 • Läs även...

  Scania: Facket fixade extra lönepåslag

  Scanias tjänstemän får 0,4 procent extra i lönepotten. Någon retroaktiv lönehöjning lyckades facket däremot inte förhandla sig till.

 • Läs även...

  Stort intresse för avgångspaket på Scania

  Tusen tjänstemän ska bort från Scania i Sverige. Som en del i det slutar 110 anställda mot avgångsvederlag eller en pensionsuppgörelse. Målet är att inga tillsvidareanställda ska behöva sägas upp.

 • Läs även...

  Scania backar om att ändra semesterlagen

  När Scania ska beta av sin orderbok kan det bli en del extrajobb för medarbetarna. Därför diskuteras nu övertid, arbete på lördagar och att skjuta på semestrar. Däremot backar Scania när det gäller att ändra semesterlagen.

 • Läs även...

  Ledarskapskurs ger inte bättre chefer

  Många chefer går på kurs för att bli bättre ledare. Men nu ifrågasätter forskare nyttan och menar att det saknas bevis för att ledarskapskurser ökar chefens kompetens.

 • Läs även...

  Drabbad bransch ser ljusning

  Det ljusnar för evenemangsnäringen, en bransch som drabbades hårt av restriktioner under den pågående pandemin. Men lättnaderna är inte tillräckliga – än är det långt kvar till normala nivåer, enligt företrädare för branschen. 

 • Läs även...

  Debatt: Du är rättslös utan facket

  Om du inte är med i facket står du i princip rättslös när det krisar på jobbet. Väljer du att stämma företaget på egen hand kan notan bli hundratusentals kronor i rättegångskostnader vid en förlust, skriver unionenmedlemmen Staffan Marklund.