Annons
Annons
  • Foto: Anders Wiklund / TT

Miljonskadestånd för illojal chef

Publicerad 11 april 2017, kl 08:53

Att ta över den förra arbetsgivarens viktigaste kund direkt efter att man sagt upp sig för att starta eget är ett brott mot lojalitetsplikten. Det anser Arbetsdomstolen som dömt en vd och en projektledare till skadestånd på 3,8 miljoner.

Det var 2012 som vd:n och en projektledare på teknikkonsultbolaget Creator i Dalarna sade upp sig. Direkt efter att de slutat sina anställningar startade de en konkurrerande verksamhet med hjälp av ytterligare elva före detta anställda på Dalaföretaget. Omedelbart inledde de ett samarbete med den tidigare arbetsgivarens viktigaste kund.

Creator ansåg att vd:n och projektledaren agerat illojalt och stämde dem på sammanlagt 7,5 miljoner kronor i skadestånd. Falu tingsrätt höll med och dömde vd:n och projektledaren att betala 300 000 kronor för merkostnader och 1,5 miljoner kronor för handelsskada. Domen överklagades till Arbetsdomstolen, som nu kommit fram till samma bedömning som tingsrätten. Däremot höjer domstolen skadeståndet kraftigt till 3,8 miljoner kronor.

Ola Rennstam
Ola Rennstam
[email protected]