• Foto: Colourbox

Mindfulness anpassat för arbetslivet

Publicerad 9 september 2015, kl 15:40

Mindfulness är ingenting som går att äga och sälja, även om det är många som försöker. Mindfulness är ett populärt namn på en mångtusenårig metod att nå fokus och närvaro i nuet. Men olika tillvägagångssätt och anpassade metoder för att nå mindfulness går förstås bra att utveckla - som CBMT, Corporate-Based Mindfulness Training, för företag.

CBMT är en enkel steg-för-steg-metod för att nå mental avslappning och fokus, särskilt anpassad för typiska arbetslivsutmaningar som tajta deadlines, fulla mejlkorgar och höga prestationskrav. Gruppen bakom CBMT består av beteendevetare, företagsledare och mindfulnessinstruktörer från tre kontinenter och elva länder. Metoden lär användas på bland annat Sony, GE och Carlsberg, liksom på läkemedelsbolaget Roche i Sverige.

- Människan är inte särskilt bra på att göra flera saker samtidigt, så kallad multitasking. Mindfulness har gjort det möjligt för flera anställda att stanna upp, ta korta pauser och fokusera på en sak i taget. Jag tror också att mindfulness har gjort oss mer inåtlyssnande, lyhörda och toleranta, säger Hans Brobäck, HR-chef på Roche, till DN.se.

Mindfulness är ursprungligen ett buddhistiskt begrepp som i dag ofta används som behandlingsmetod i västerländsk psykoterapi och stresshantering. Termen mindfulness, eller medveten närvaro, beskriver ett mentalt tillstånd och en förmåga att vara närvarande i nuet. Det är en förmåga som alla har tillgång till och som barn naturligt befinner sig i men som livet i det komplexa samhället utmanar genom både egna och andras förväntningar på sådant som multitasking och planering. Det moderna människan behöver ofta påminnas om att bara vara i nuet. 

Begreppet sägs ha sitt ursprung i Buddhas läror och olika aspekter i den buddhistiska åttafaldiga vägen. Den vietnamesiska zen-munken Thích Nhất Hạnh som skrivit boken Mandelträdet i din trädgård är en av dem som gjort mindfulness tillgängligt för en modern läsekrets: 

"När du diskar kanske du tänker på teet efteråt och försöker därför diska färdigt så fort som möjligt för att få sitta ner och dricka te. Men det betyder att du inte lever under tiden som du diskar. När du diskar måste diskandet vara det viktigaste i ditt liv. När du dricker te, måste tedrickandet vara det viktigaste i ditt liv. När du besöker toaletten, låt det vara det viktigaste i ditt liv." 

Gabriella Westberg
Gabriella Westberg
[email protected]
@Tidn_Kollega
Lediga jobb
 • Läs även...

  Mary ska förändra världen

  För Mary Juusela är jobbet inget jobb – utan ett kall. Målet är ett Sverige fritt från främlingsfientlighet och utanförskap.
  – Jag ska nå ut till alla innan jag dör, säger hon.

 • Läs även...

  Drabbad av bore out

  Har du så lite att göra på jobbet att du blir håglös? Så känner många kontorsanställda i dag. Men det är inget man talar högt om, trots att ”bore out” till och med kan göra dig sjuk.

 • Läs även...

  Kaotisk sommar på SAS

  De SAS-anställa går på knäna efter sommarens flygkaos med mängder av inställda avgångar. Men i media går anställda ut och berättar att de inte vågar föra fram kritik mot bolaget – inte ens internt – eftersom de fruktar repressalier.

Nyhetsbrev

Prenumerera

Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.