Hoppa till huvudinnehåll
Anställningsvillkor

Ministern oroas över villkoren inom flyget

Infrastrukturminister Anna Johansson (s) oroas över den sociala dumpningen inom flyget och hela transportsektorn. För att komma till rätta med problemen måste politiker jobba på såväl nationell som EU-nivå.
– Seriösa bolag som följer kollektivavtal, lagar och regler ska inte slås ut av oseriösa aktörer, säger Anna Johansson.
Linnea Andersson, Lina Björk Publicerad 5 december 2014, kl 11:16

Som ett led i en socialt hållbar transportsektor vill den nya regeringen titta närmare på innebörden av ett förslag om att minst 50 procent av de kabinanställda och piloterna måste vara direktanställda av bolaget, i stället för att vara bemannings­anställda eller egna företagare. En regel som redan finns för personal som underhåller flygplanen.

Vad kan Sverige göra för att påverka att en sådan lag införs?
– När det gäller en socialt hållbar situation i flygbranschen så måste samarbetet kring frågan stärkas i EU. Som infrastrukturminister kommer jag att lyfta frågan med mina ministerkollegor i EU.

Enligt Anna Johansson är den fria rörligheten, att man kan flytta och arbeta i hela Europa, en viktig del av den europeiska gemenskapen. Men en förutsättning är att samtidigt säkerställa social hållbarhet och undvika illojal konkurrens.

– Där behöver EU göra mer än i dag.

Kollega har kontaktat arbetsmarknads­minister Ylva Johansson som hälsar att hon inte har möjlighet att svara på våra frågor.

Anställningsvillkor

Osäker anställning kan leda till för tidig död

Den som byter ett dåligt jobb mot ett bra minskar risken att dö i förtid. Det visar en ny studie.
David Österberg Publicerad 14 september 2023, kl 06:30
En man håller sig för huvudet framför sin dator. Oskarp bild.
Ett kollektivavtal och en fast anställning kan minska risken att dö en för tidig död. Foto: Henrik Montgomery/TT.

Hur vi har det på jobbet påverkar vår hälsa. I en studie från Karolinska institutet tittade forskarna på hur ett byte från en osäker till en säker anställning påverkade risken att dö.

– Ett byte minskade risken för att dö med 20 procent. Skillnaden var högre än jag hade förväntat mig. Det blir väldigt tydligt vilken påverkan anställningsförhållanden har när det handlar om dödlighet, säger Theo Bodin, en av forskarna bakom studien.

Låg lön dålig för hälsan

En osäker anställning präglas till exempel av låg lön, låg facklig anslutningsgrad och låg anställningstrygghet. I studien har forskarna inte undersökt varför osäkra anställningsförhållanden ökar dödligheten men Theo Bodin kan se flera förklaringar.

– En osäker anställning kan ge oro och stress. Det kan i sin tur leda till sömnstörningar, psykisk ohälsa och missbruk. Att inte kunna sova och att äta på oregelbundna tider ökar risken för övervikt, diabetes och högt blodtryck. Högt blodtryck kan ge hjärtinfarkt och stroke.

Svårare att få lån

En osäker anställning ger också praktiska problem eftersom det blir svårare att få lån och förstahandskontrakt.

– Anställningen påverkar också familjelivet och det sociala livet. Man vågar kanske inte tacka nej när man blir inringd och tvingas att organisera sitt liv kring de osäkra anställningsförhållandena, säger Theo Bodin.

I studien använde forskarna registerdata från drygt 250 000 anställda mellan 20 och 55 år i Sverige under åren 2006 till 2017.

Theo Bodin och hans kollegor ska nu mer specifikt titta närmare på orsakerna till den högre dödligheten. I oktober ska de dessutom publicera en handbok med förslag på hur arbetsmarknaden kan förändras till det bättre.