Annons
Annons
 • Var inte rädd för att visa dig sårbar på anställningsintervjun. Foto: www.colourbox.com

Misslyckanden svår fråga på jobbintervjun

Publicerad 5 september 2019, kl 14:37

Svagheter, misslyckanden och lönen. Det är frågor som vi helst inte vill ha under anställningsintervjun, visar en undersökning.

Nära hälften av alla yrkesverksamma har någon gång varit med om en mycket dålig arbetsintervju, enligt undersökningen från Blocket Jobb. Men bara fyra procent anser att det var deras eget fel, 22 procent anser i stället att den dåliga intervjun berodde på intervjuaren.

Även om arbetsintervjun går bra finns det frågor som man känner sig mindre bekväm med. I undersökningen fick yrkesverksamma rangordna vilka intervjufrågor de ogillar mest. I topp hamnade frågan om deras svagheter (18 procent). Inte heller gillade de att berätta om var de ser sig själva om fem år (17 procent), om sina misslyckanden (16 procent), eller vad de tjänar i dag och har för löneanspråk (16 procent).

Medan män framförallt ogillar frågor om svagheter, tycker kvinnor mindre om att prata om sin nuvarande lön och sina löneanspråk.

För Pernilla Tellefors, rådgivare på TRR, som hjälper uppsagda tjänstemän till nya jobb, är det här välbekant.

– Det är vanligt att klienterna undrar vad de ska säga om de får de här frågorna. Man vill inte visa sig svag, man tror att man måste vara så perfekt. Och när det gäller lönen är det ju ofta inget vi pratar om i Sverige. Har man jobbat i ett bolag länge vet man kanske inte hur det ut på andra arbetsplatser.

Hur svarar man bäst på dessa frågor?

– Man ska inte vara så rädd för att visa sig sårbar. Vi har alla våra sidor, det viktiga är att man är medveten om dem. När du lyfter fram dina starka sidor kan du förekomma frågan om dina svaga sidor genom att belysa vad baksidan av din starka sida är och vad du gör för att inte hamna där, säger Pernilla Tellefors.

–I dag pratar man ofta bara om vad man kan, inte om vad man vill och vad som är viktigt just för mig. Men är du tydligt med vart du är på väg så kommer det att bli perfekt den dag du får napp.

Och om man får frågan om lön?
– Ta för det första reda på vad löneläget i företaget och på tjänsten ligger på. Ditt fackförbund har ofta statistik som du kan använda dig av.

– Vad du har haft för lön tidigare är ganska irrelevant. När det gäller löneanspråk kan du ange ett spann. Oftast går det att komma överens. De flesta företag, i alla fall de lite större, vill inte ha in någon på för låg eller för hög lön. Du kan också skjuta tillbaka frågan och låta dem svara på hur löneläget är på företaget, säger Pernilla Tellefors.

Niklas Hallstedt
Niklas Hallstedt
[email protected]
Lediga jobb
 • Läs även...

  1 av 10 kvinnor får frågor om graviditet

  Betydligt fler kvinnor än män upplever att de har fått kränkande frågor under en anställningsintervju. Men kvinnor och män får olika slags nedsättande frågor – kvinnor främst om graviditet och män om sjukdom, visar en ny studie.

 • Läs även...

  Risk för diskriminering vid rekrytering

  Varannan chef anser att deras arbetsplats riskerar att diskriminera en jobbsökare. Störst risk att utsättas har personer med psykisk funktionsnedsättning. Det visar en undersökning från Unionen.

 • Läs även...

  Medelålders chefer vill byta jobb

  Många i medelåldern drömmer om att byta jobb. Men 4 av 10 upplever att det är svårt att få ett nytt arbete på grund av stigande ålder. Det visar en undersökning om karriär och yrkesliv från Folkuniversitetet.

Nyhetsbrev

Prenumerera

Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.