Mitt Rom

Publicerad 1 oktober 2013, kl 08:55

Karavan förlag

 Var hittades Aldo Moro efter att han mördats av Brigate Rosse 1978? Och var spelades Ettore Scolas fantastiska film En alldeles särskild dag in?

Det är sådan information som lyfter Eskil Fagerströms bok över floden av gråmelerade Romguider.  Det är klart att man som hyfsat erfaren Romresenär saknar vissa saker. Varför omnämns till exempel inte San Lorenzo, Roms lagom anarkistiska studentkvarter? Och varför varnas inte folk med fallenhet för klaustrofobi för Vatikanmuseerna som till sitt inre mest påminner om en myrstack?

Men det är randanmärkningar. En guidebok som tog upp alla aspekter av Rom skulle också vara formligen oläsbar på grund av sitt överflöd. Eskil Fagerström har i stället gjort det nödvändiga: han har rensat och valt på ett ytterst personligt sätt.

Det gör boken till en ypperlig reskamrat för den som besöker den eviga staden för första gången - här finns exempelvis handfasta tips för hur man ska undvika köerna vid Colosseum liksom hur man känner igen en bra trattoria, något som - tro mig - man har stor nytta av i Roms turisttäta kvarter.

Men som recensionens inledning visar kan även vi som redan sett Pantheon och Spanska trappan med fördel ta med den här boken på resan. Nästa gång jag kommer till Rom ska jag besöka Giardino Letterario Pier Paolo Pasolini, belägen på den plats i Ostia där författaren och filmaren mördades för snart 40 år sedan.  Inte heller ska jag missa det fantastiskt läckra postkontoret i Testaccio. Bara för att nämna några saker.

Extra plus för att Garbatella, en arkitektoniskt spännande arbetarstadsdel, ägnas en sida. Därtill med rekommendationen att se Nanni Morettis film Kära dagbok, som inleds med en vespafärd genom stadsdelen.

Niklas Hallstedt
Niklas Hallstedt
[email protected]
Lediga jobb
 • Läs även...

  LAS: 8 av 10 AD-domar ger arbetsgivaren rätt

  En genomgång av Arbetsdomstolens domar de senaste 10 åren visar att tvister om arbetsbrist och arbetstagares rätt att behålla jobbet oftast döms till arbetsgivarens fördel. Trots det vill flera politiska partier avskaffa turordningsreglerna.

 • Läs även...

  Viktor vågade satsa på VR

  När virtual reality var på framväxt tänkte Viktor Peterson inte missa ännu ett tillfälle att haka på något nytt. Han sade upp sig och startade eget.
  - Visst har det hänt att jag tänkt ”Vad har jag gjort?!” Men nu har jag faktiskt roligt varje dag, säger Viktor.

 • Läs även...

  Gå till skrivaren – bra för hjärtat

  Res dig upp från skrivbordet och ta en tur till skrivaren. Ta trapporna i stället för hissen eller en kort promenad på lunchen. Du behöver inte ens bli svettig. Enligt en ny studie kan även lättare fysisk aktivitet påverka hälsan positivt.

 • Läs även...

  Vi dricker inte kaffe för att det är gott

  Nej, det är inte alls smaken på kaffe som gör att du dricker – det är koffeinet. Eller alkoholruset när det handlar om starkare drycker. Det visar forskare vid Northwestern University i USA.

 • Läs även...

  De heter det de gör

  Båtbyggaren och ensamseglaren Sven Yrvind ville ha ett efternamn som passade honom – och det han gör. Han är inte ensam om att ha ett namn som hör ihop med jobbet, men för de flesta är det en tillfällighet.

 • Läs även...

  Mot alla odds: Från heroinist till verksamhetschef

  Om man befinner sig så djupt ner i träsket att man ligger på en toalett och injicerar heroin. Vad är då oddsen för att komma tillbaka till ett liv med fast jobb och familj? Sara Woldu är beviset för att allt är möjligt.

Nyhetsbrev

Prenumerera

Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.