• Målet är att de första avtalen ska vara klara den 1 april 2020. Foto: Colourbox

Mjukstart för avtalsrörelsen

Publicerad 15 januari 2019, kl 06:30

Det är över ett år tills Unionens nya kollektivavtal ska finnas klara. Men redan nu har förberedelserna för avtalsrörelsen startat. Och det är nu som medlemmarna har störst möjlighet att påverka kraven.

Är det något särskilt du anser måste förbättras i arbetslivet, och är det här något du tror att din fackliga organisation kan påverka?

Då kan det vara läge att försöka få till en ändring i avtalen. För de handlar inte bara om löner, utan om alla slag av arbetsvillkor.

Under våren samlar Unionen in åsikter från medlemmar och förtroendevalda via enkäter, webb, medlemsmöten och regionala konferenser.

För dig som har en fackklubb på arbetsplatsen går det givetvis att föra fram sina synpunkter den vägen. Men det finns även andra vägar att gå för den som vill påverka vilka avtalskrav som Unionen ska driva i förhandlingarna med sina motparter på arbetsgivarsidan.

Nytt från i år är att medlemmar kommer att kunna göra sina röster hörda via Unionens webb. Förutom möjlighet till fria svar ger tjänsten, som börjar fungera i månadsskiftet januari-februari, chans att tycka till om fyra huvudområden: Lön – bra jobb ska löna sig, Balans i arbetslivet – arbetstid och arbetsmiljö, Ett utvecklande arbetsliv – kompetens, trygghet, pension samt Jämställdhet och mångfald - ett arbetsliv för alla.

Du kan också lämna in en avtalsmotion med förslag på vad Unionen ska driva i nästa avtalsrörelse.

Ytterligare en möjlighet att påverka är att nominera ledamöter till de 13 branschdelegationerna. I dessa sitter representanter för medlemmar inom de olika avtalsområdena. Delegationerna har bland annat till uppgift att föreslå avtalskrav och att rekommendera förbundsstyrelsen om ett avtal bör antas.

Vilka som så småningom hamnar i delegationerna avgörs av förbundsrådet, Unionens årsmöte. Förbundsrådet består av 130 valda ombud från Unionens regioner runt om i landet.

Samma förbundsråd behandlar avtalsmotionerna och drar upp riktlinjerna för den kommande avtalsrörelsen.

Tidtabell mot nytt avtal

Under våren samlas synpunkter in via enkäter, medlemsmöten och regionala konferenser.

17 april – sista datum för att lämna in en avtalsmotion samt för att tycka till via Unionens webb.

10 mars – sista datum för att nominera ledamöter till förhandlingsdelegationerna.

17-18 juni Förbundsråd. Bland annat med hjälp av det ovanstående fattar Förbundsrådet ett inriktningsbeslut inför avtalsrörelsen, det vill säga en sammanfattning av de frågor som Unionen ska driva gemensamt.

Under hösten tar branschdelegationerna fram förslag till konkreta avtalskrav avpassade till respektive bransch. Kraven fastställs sedan av förbundsstyrelsen.

För att ge ökad styrka fastställer Unionen tillsammans med flera andra fack – GS, Livsmedelsarbetareförbundet, IF Metall, Sveriges Ingenjörer – också en avtalspolitisk plattform. Den presenteras i början av november. Samarbetet kallas Facken inom industrin.

Krav överlämnas före jul på avtalsområdena inom industrin och förhandlingarna inleds direkt efter helgerna. Inom Handel, Almega, Bygg, Transport, Organisationer med flera överlämnas kraven under januari, februari och framåt beroende på när respektive avtal löper ut.

Målet är att de första avtalen ska vara klara den 1 april 2020. Flera tunga avtal löper ut den 31 mars 2020.

Niklas Hallstedt
Niklas Hallstedt
[email protected]
Lediga jobb
 • Läs även...

  Svårare att göra ett bra jobb under krisen

  Hälften av de privatanställda tjänstemännen upplever att det blivit svårare att göra ett bra jobb under coronapandemin. Många hemmajobbare har även problem med arbetsmiljön och tycker att de har för lite kontakt med kollegorna.

 • Läs även...

  Fackliga framgångar för idrotten

  Idrotten är på frammarsch när det gäller fackliga framgångar. Senast i raden är damkronorna, där Sico förhandlat fram ett landslagsavtal, som reglerar ersättningar och försäkringar under landslagsspel.

 • Läs även...

  Flyganställda fick ingen vilodag

  Två kabinanställda fick jobba i över ett dygn, två arbetspass i följd, vilket gjorde att de hade rätt till vila. Men någon sådan beviljades aldrig av uthyrningsföretaget.

 • Läs även...

  Unionen förlorade tvist om avtal

  Är larminstallatör ett arbetaryrke eller ett tjänstemannayrke? Det har Unionen och Elektrikerförbundet tvistat om. Nu har en skiljenämnd beslutat att man ska följa Elektrikerförbundets avtal.

 • Läs även...

  Inget kollektivavtal med Ryanair än

  Att det tidigare så fackfientliga Ryanair nu har gjort en överenskommelse med Unionen innebär ännu inga förbättrade villkor för kabinpersonalen. För det krävs ett kollektivavtal.

 • Läs även...

  ”Unionen lever i det förflutna”

  Det var inte bara arbetsgivaransvaret som var en stötesten när Frilans Finans ville teckna kollektivavtal med Unionen. Enligt företagets vd Stephen Schad har förbundet ett ideologiskt arv som inte hör nutiden till. Han efterlyser också ett kollektivavtal anpassat till dagens arbetsmarknad.

 • Läs även...

  Arbetsgivarna dissar löneförväntningar

  En majoritet av landets löntagare förväntar sig att deras lön kommer att öka i samma takt i år som tidigare, trots coronakrisen. Förväntningarna får kritik av Svenskt Näringsliv som inte utesluter ett bud på noll kronor i årets avtalsrörelse.

 • Läs även...

  Coronakrisen kan ge sämre löner

  Enligt Medlingsinstitutets bedömning kan den uppskjutna avtalsrörelsen på grund av coronakrisen medverka till en dämpad löneutveckling i Sverige. Även Martin Wästfelt, förhandlingschef på Unionen, ser en risk att lönerna blir lidande.

 • Läs även...

  Corona skjuter upp avtalsrörelsen

  Industrins parter skjuter upp avtalsförhandlingarna till i höst. Orsaken är förstås coronaviruset och dess effekter på ekonomin.

Nyhetsbrev

Prenumerera

Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.