• Allt fler arbetstagare uppger att de lider av ohälsa p.g.a. mobbning på jobbet. Foto: Colourbox

Mobbning på jobbet ökar

Publicerad 14 april 2016, kl 13:51

Antalet anmälningar om ohälsa till följd av mobbning på jobbet ökar kraftigt. Hela nio procent av de som arbetar har utsatts för mobbning på sin arbetsplats, enligt statistik från Arbetsmiljöverket.

Anmälningarna till Försäkringskassan om arbetsrelaterad ohälsa på grund av mobbning fördubblades mellan 2010 och 2014, från 600 anmälningar till 1 150 stycken. Sedan dess har siffrorna fortsatt uppåt. Det skriver Dagens Nyheter och hänvisar till färsk statistik från myndigheten.

Enligt Arbetsmiljöverket har så mycket som nio procent av svenskar med jobb blivit utsatta för mobbning på sin arbetsplats. Varför det ökar vet man inte med säkerhet men enligt Stefan Blomberg, psykolog och forskare, tenderar problemen att öka när det är tuffare på arbetsmarknaden.

– Då minskar rörligheten, vilket gör att folk stannar kvar trots att arbetssituationen är dålig, säger Stefan Blomberg till DN.

Men det kan också bero på rådande maktstrukturer, till exempel att något eller någon inte passar in i den norm som finns på arbetsplatsen.

Trakasserierna är inte enbart skadliga för den drabbade individen utan har dessutom en negativ effekt på bolagets ekonomi.

– Arbetsmiljön blir helt förgiftad där mobbning förekommer. Att gå till ett jobb där man inte känner sig trygg leder till ineffektivitet, kompetensflykt och tapp inom kvalitet och produktivitet, säger Stefan Blomberg.

Lediga jobb
 • Läs även...

  Fullt möjligt att förhindra mobbning

  Det behöver inte vara svårt att förhindra mobbning. När medarbetarna får vara med och upptäcka problem går det att göra något åt dem.

 • Läs även...

  Här är det enda som hjälper mot utbrändhet

  Möjlighet att bestämma över sitt eget arbete och socialt stöd är viktigt på en arbetsplats. Men inte nog för att förhindra utbrändhet. För det krävs sänkta krav i jobbet.

 • Läs även...

  Många tror sig älska jobbet

  Älskar du ditt jobb? Eller har du bara lyckats intala dig att du gör det, för att inte bryta mot den nuvarande samhällsnormen och riskera att ses som misslyckad? Så kan det faktiskt vara, enligt etnologen Magdalena Petersson McIntyres forskning.

 • Läs även...

  Chefen gnällde varje gång Jonas vabbade

  När Jonas vabbade som mest var han inte på jobbet en hel arbetsvecka under fyra månader. När han skulle ringa jobbet och säga att det var dags igen var chefen allt annat än nöjd.

 • Läs även...

  Forskare ska studera hot på hotell

  Anställda inom hotell- och restaurangbranschen utsätts för såväl sexuella och rasistiska trakasserier som hot om våld. För att få en bild av problemet har forskare vid Mittuniversitetet nu inlett en studie.

 • Läs även...

  Kollegas mest lästa 2018

  Har du inte hängt med ordentligt under det senaste året? Kollega har samlat sina mest lästa nyheter, reportage och tips om arbetslivet från 2018.

Nyhetsbrev

Prenumerera

Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.