Hoppa till huvudinnehåll
Digitalisering

"Mobiler byts ut mot implantat"

Snart slipper vi använda träningsarmband för att mäta fysisk aktivitet. Om man ska tro konsumenterna kommer det jobbet i stället utföras av sensorer implanterade i våra kroppar.
Niklas Hallstedt Publicerad 8 december 2015, kl 15:08
Björn Larsson Rosvall/TT
Här skjuts en betallösning in i handleden, i form av ett mycket litet datachip. Björn Larsson Rosvall/TT

Det är Ericsson som frågat konsumenter i hela världen vad de tror och hoppas på av tekniken framöver.

En av de nya trenderna är så kallade internables, interna sensorer, som håller koll på hur vi mår. Hälften av de tillfrågade tror att de kommer att använda sådana sensorer inom tre år. Men inte nog med det. Åtta av tio skulle också vilja förbättra förmågor som syn och hörsel med teknikens hjälp.

Något annat som undersökningen pekar på är att pekskärmens era går mot sitt slut. Många smartphoneanvändare tror att deras älsklingsmanick är borta om fem år. Det är nämligen långt ifrån alltid särskilt praktiskt att använda en skärm. I stället kommer utvecklandet av artificiell intelligens, AI, göra det möjligt att kommunicera utan att använda händerna. AI kommer ta över vanliga aktiviteter som sökningar på nätet, och vi kommer att ha elektroniska assistenter som vi kan prata med.

Ytterligare en stark trend är virtual reality som äntligen ska bli verkligt på riktigt. Shopping är ett område där VR kan bli till nytta. Många konsumenter skulle exempelvis vilja kunna prova kläder på nätet innan man handlar dem.

Trender

Det är femte året i rad som Ericsson Consumerlab sammanställer olika undersökningar och publicerar en lista över heta konsumenttrender. Några av trenderna:

  • Generation streamare – 20 procent av alla 16-19-åringar tittar på Youtube mer än 3 timmar per dag.
  • Kännande hus – byggmaterial innehållande sensorer som känner av elfel och vattenläckor.
  • Akut chatt – använda sociala nätverk bli vanligare än att ringa 112 när man behöver hjälp akut.
  • Virus- och hackattacker – allting är uppkopplat och allting angrips.
Digitalisering

Ny forskning: så AI-hotat är ditt jobb

Vilka jobb ligger i riskzonen på grund av AI – och vilka är säkrare? Här är de 9 yrken som kan påverkas mest, enligt forskare vid Örebro universitet.
Noa Söderberg Publicerad 21 mars 2024, kl 06:01
Illustration av en person som använder AI-teknologi på sin bärbara dator.
Är ditt yrke hotat av AI? En ny studie av forskare vid Örebro universitet påvisar vilka jobb som kan vara mest utsatta för den snabbt växande teknologin. Foto: Shutterstock.

Diskussionen om AI och jobben präglas av vitt skilda gissningar. Nu har forskare vid Örebro universitet skapat ett konsekvent sätt att mäta hur AI-exponerat ett yrke faktiskt är. Det görs genom att lista ett antal ”kompetenser” hos moderna AI-verktyg – bildgenerering, översättning, läsförståelse, med flera – och sedan mäta hur stor del av olika yrken som bygger på att göra liknande saker.

Slutsatsen är att skrivbordsjobb är mest påverkade. Framför allt sådana som kräver hög utbildning. Listan över de mest utsatta jobben, som presenterats av nationalekonomen Magnus Lodefalk under ett föredrag om hans nya bok ”Artificiell intelligens och jobben”, ser ut så här:

  1. Statistiker
  2. Matematiker och aktuarie
  3. Författare och skribent
  4. Mjukvaru- och systemutvecklare
  5. Spel- och digitala medier-utvecklare
  6. Civilingenjör inom kemi och kemiteknik
  7. Ekonomiassistent
  8. GIS- och kartingenjör
  9. Systemadministratör

Fler saker påverkar effekterna av AI

Lodefalk betonar i sin bok att listan inte säger något om hur mycket AI faktiskt används i de olika yrkena, eller till vilken grad samhällsmedborgare vill att det ska ske. Den förutser inte heller om AI-verktyg kommer hjälpa anställda människor eller leda till att de förlorar jobbet. I stället är det en lista över yrken där en stor AI-användning är teoretiskt möjlig.

I några av yrkena har det redan skett förändringar. Som Kollega tidigare rapporterat har spelföretaget Mindark sagt upp 40 procent av sin personalstyrka för att, enligt egen utsago, ersätta dem med AI-verktyg. Likaså har speljätten EA meddelat att de tänker använda AI-verktyg i stor skala.

Förändringar och framtidsutsikter

På botten av listan finns de yrken som är allra mest fysiska: dansare, idrottare, takmontörer, brandmän, med flera. Lodefalk skriver samtidigt att även sådana jobb kan påverkas av framtida AI-utveckling, eftersom det just nu görs stora investeringar i att koppla samman generativ AI med robotar.