• Moderata ungdomspartiet, Muf:s ordförande Rasmus Törnblom pläderade vid partistämman för en förändring av lagen om anställningsskydd, las. Och fick igenom det. Foto: Fredrik Karlsson/TT

Moderaterna vill ändra las

Publicerad 16 oktober 2015, kl 14:33

I dag beslutade Moderaternas partistämma att man ska jobba för en förändring av las. Beslutet står i strid med partiledningens vilja.

Det är framför allt moderata ungdomsförbundet, Muf, som driver på för att förändra lagen om anställningsskydd, las. Enligt dess ordförande Rasmus Törnblom, har partistyrelsen ”stängt dörren” till en reformerad arbetsmarknad redan för tio år sedan. Och så även i det förslag som lagts fram för årets stämma.

”Världsbanken menar att Sverige skulle kunna ha mycket att vinna på att se över hur delar av arbetsmarknads-lagstiftningen är utformad”, heter det i utskottets förslag. Ett tydligare ställningstagande för eller emot nuvarande lag om anställningsskydd finns inte i dokumentet, vilket Rasmus Törnblom vill ändra på med sin motion.

- Sist jag såg mig om var vi på Moderata samlingspartiets stämma, inte på Världsbankens styrelsemöte, konstaterade Rasmus Törnblom och uppmanade stämman att visa var partiets högsta beslutande organ finns.

Muf-ordförandens motion om en uppluckring av las och slopade turordningsregler gav också upphov till flera timmars debatt, med en tydlig klyfta mellan ungdomspartiet och moderpartiet och - enligt ungdomspartiet - mellan Stockholm och landet i övrigt.

Tidigare socialförsäkringsministern, riksdagsledamot Ulf Kristersson, påminde om vikten av att hålla avtalslösningarna flexibla genom att låta parterna hantera frågan – även om han också vill sätta mer press på parterna.

- Vi har höga förväntningar på att parterna ska vara med och hjälpa till. Men vi kan inte vänta hur länge som helst. Anna (Kinberg-Batra, reds anm) och jag har personligen träffat parterna och sagt att vårt tålamod har en gräns.

Ulf Kristersson påpekade också att utskottets skrivelse inte utesluter förändringar i lagstiftningen.

-   Vi är övertygade om att de omställningsavtal som kan leda långt och lösa problem också med all rimlighet får konsekvenser i lagstiftningen.

Riksdagsledamoten Jessica Polfjärd, som också ingår i det utskott som lagt förslaget, ansåg att debatten ledde fokus fel:

-    Första hindret för att komma in på arbetsmarknaden är inte las. Vi bör fokusera på hur man kommer in på arbetsmarknaden, inte hur man kommer ut från den, sa hon.

När frågan väl skulle avgöras var det mycket jämnt och voteringen fick till slut göras digitalt, med 94 röster för utskottets förslag mot 116 röster för bifall till Rasmus Törnbloms förslag att verka för en förändring av las. Därmed körde stämman över partistyrelsen i frågan.

Gabriella Westberg
Gabriella Westberg
[email protected]
@Tidn_Kollega
Lediga jobb
 • Läs även...

  Trots reform – fortsatta krav på sänkta löner

  I början av året kom fack, arbetsgivare och regering överens om en ny anställningsform – Etableringsjobb – skräddarsydd för att hjälpa nyanlända in på arbetsmarknaden. Det utropades som en seger för den svenska modellen. Men det är tveksamt om det räcker för att tysta ropen på sänkta löner.

 • Läs även...

  Omställning fortfarande huvudfråga för PTK

  Svenskt Näringsliv förhandlar med LO om tryggare jobb. Från PTK följer man diskussionerna med intresse, men ännu finns inget beslut om att återigen ta upp förhandlingarna om ett nytt omställningsavtal.
  – Det är en oerhört viktigt fråga, säger Niklas Hjert, Unionens förhandlingschef.

 • Läs även...

  Inträdesjobb kan strida mot Europakonvention

  Alliansens förslag om inträdesjobb kan strida mot föreningsfriheten och på sikt få konsekvenser för kollektivavtal, anser TCO.

 • Läs även...

  "Myt att las inte fungerar"

  Las har blivit allt mer arbetsgivarvänlig. Det är en myt att det skulle vara svårt att göra sig av med personal. Det anser två forskare i arbetsrätt.

 • Läs även...

  Martin Linder: "Kollektivavtal är inte vänster"

  Unionen är berett att förhandla om turordningsreglerna, men kräver satsningar på kompetensutveckling i utbyte. Men politisk påtryckning riskerar dock stöka till förhandlingarna, enligt Unionens ordförande, Martin Linder.

 • Läs även...

  "Politikerna ska hålla sig från arbetsrätten"

  Politikerna bör hålla fingrarna i styr – svensk arbetsmarknadsmodell bygger på att parterna kommer överens. Det anser Martin Linder apropå diskussionerna som blossat upp i samband med regeringsbildningen.

Nyhetsbrev

Prenumerera

Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.