Annons
Annons
 • Moderata ungdomspartiet, Muf:s ordförande Rasmus Törnblom pläderade vid partistämman för en förändring av lagen om anställningsskydd, las. Och fick igenom det. Foto: Fredrik Karlsson/TT

Moderaterna vill ändra las

Publicerad 16 oktober 2015, kl 14:33

I dag beslutade Moderaternas partistämma att man ska jobba för en förändring av las. Beslutet står i strid med partiledningens vilja.

Det är framför allt moderata ungdomsförbundet, Muf, som driver på för att förändra lagen om anställningsskydd, las. Enligt dess ordförande Rasmus Törnblom, har partistyrelsen ”stängt dörren” till en reformerad arbetsmarknad redan för tio år sedan. Och så även i det förslag som lagts fram för årets stämma.

”Världsbanken menar att Sverige skulle kunna ha mycket att vinna på att se över hur delar av arbetsmarknads-lagstiftningen är utformad”, heter det i utskottets förslag. Ett tydligare ställningstagande för eller emot nuvarande lag om anställningsskydd finns inte i dokumentet, vilket Rasmus Törnblom vill ändra på med sin motion.

- Sist jag såg mig om var vi på Moderata samlingspartiets stämma, inte på Världsbankens styrelsemöte, konstaterade Rasmus Törnblom och uppmanade stämman att visa var partiets högsta beslutande organ finns.

Muf-ordförandens motion om en uppluckring av las och slopade turordningsregler gav också upphov till flera timmars debatt, med en tydlig klyfta mellan ungdomspartiet och moderpartiet och - enligt ungdomspartiet - mellan Stockholm och landet i övrigt.

Tidigare socialförsäkringsministern, riksdagsledamot Ulf Kristersson, påminde om vikten av att hålla avtalslösningarna flexibla genom att låta parterna hantera frågan – även om han också vill sätta mer press på parterna.

- Vi har höga förväntningar på att parterna ska vara med och hjälpa till. Men vi kan inte vänta hur länge som helst. Anna (Kinberg-Batra, reds anm) och jag har personligen träffat parterna och sagt att vårt tålamod har en gräns.

Ulf Kristersson påpekade också att utskottets skrivelse inte utesluter förändringar i lagstiftningen.

-   Vi är övertygade om att de omställningsavtal som kan leda långt och lösa problem också med all rimlighet får konsekvenser i lagstiftningen.

Riksdagsledamoten Jessica Polfjärd, som också ingår i det utskott som lagt förslaget, ansåg att debatten ledde fokus fel:

-    Första hindret för att komma in på arbetsmarknaden är inte las. Vi bör fokusera på hur man kommer in på arbetsmarknaden, inte hur man kommer ut från den, sa hon.

När frågan väl skulle avgöras var det mycket jämnt och voteringen fick till slut göras digitalt, med 94 röster för utskottets förslag mot 116 röster för bifall till Rasmus Törnbloms förslag att verka för en förändring av las. Därmed körde stämman över partistyrelsen i frågan.

Gabriella Westberg
Gabriella Westberg
[email protected]
@Tidn_Kollega
Lediga jobb
 • Läs även...

  M och KD vill sänka taket i a-kassan

  Enkäten med riksdagspartierna gjordes före coronakrisen.

  Partierna har helt olika syn på a-kassan. Vissa anser att en låg a-kassa ökar viljan att söka jobb, andra tycker att ersättningen måste höjas för att förbättra tryggheten för dem som drabbas av arbetslöshet.

 • Läs även...

  Nej från LO till las-uppgörelse

  Las-förhandlingarna misslyckades ännu en gång efter att LO sagt nej till slutbudet.
  – Det innehöll en del som var bra, men alldeles för många skulle stå utan anställningsskydd, sa Susanna Gideonsson, ordförande för LO, på en presskonferens.
  PTK var dock nöjda med förslaget.

 • Läs även...

  Rädsla för missbruk om las-utredning blir lag

  Gör man rätt från början är det inte alls svårt att säga upp folk i Sverige. Det menar ombudsmannen Jan Hed, som är besviken över att las-förhandlingarna havererade och orolig att undantagsregeln i las-utredningen kommer att missbrukas.

 • Läs även...

  "Politikerna kommer ge parterna mer tid"

  Claes Stråth, tidigare generaldirektör för Medlingsinstitutet, är övertygad om att politikerna kommer ge las-förhandlarna mer tid för att slippa få frågan i sina knän.