Annons

Moderator farligaste IT-jobbet

Publicerad 9 september 2010, kl 11:17

Att vara moderator på exempelvis en fotosajt kan leda till allvarliga hälsoproblem. Otäcka bilder och hotfulla kommentarer kan skapa en farlig stress. Tidningen PC World listade nyligen moderator som det allra farligaste jobbet inom IT.

Övergrepp mot barn, våld, rasism, hatbrott och personliga påhopp. Moderatorer på foto- och mediasajter konfronteras varje arbetsdag med ett vitt spektra av mänsklig ondska och dumhet. Någon måste förstås utföra jobbet med att rensa i floran av bilder och kommentarer, men forskare slår fast att arbetet kan ge upphov till skadliga nivåer av psykologisk stress.
- Vi vet att de som arbetar med material som innehåller övergrepp mot barn ofta mår väldigt dåligt och har stort behov av stöd och hjälp. Man blir så påverkad att det är svårt att släppa det man sett vilket aktiverar olika stressystem i kroppen. Det som händer i kroppen är likartat oavsett vad det är för orsak till stressen. Det är alltså ingen skillnad om det beror på tidspress eller om man upplevt något obehagligt, säger Ulf Lundberg, professor i humanbiologisk psykologi vid Stockholms universitet.

Kortvarig stress är inget problem för kroppen, enligt Lundberg, det kan till och med hjälpa oss, men när stressystemen är påslagna under lång tid börjar olika typer av problem träda fram.
- Det vanligaste är sömnsvårigheter, muskelvärk, försämrat immunförsvar och minnesstörningar. Långvarig stress kan också leda till depressioner och i värsta fall hjärt- och kärlsjukdomar, säger Ulf Lundberg.

Tidningen PC World har gått igenom dödsfall och skador inom IT-sektorn och listat de farligaste yrkena inom it och på första plats kommer just moderatorsfunktionen. Alltså före högriskarbete som återvinning av elektronikskrot i tredje världen, montering i höga mobilmaster eller att laga trasiga fiberkablar på havsbotten.

Företaget Interaktiv säkerhet sköter modereringen åt många stora datingsajter, communitys och dagstidningar i Skandinavien.
- Visst får man se mycket obehagliga och hemska saker. Men jag har arbetat så länge att jag blivit van och upplever det inte längre som ett problem, kanske har jag blivit lite avtrubbad. När jag var ny och hade sett något riktigt hemskt tänkte man så klart på det på kvällen. Det är inte så lätt att släppa alla gånger, säger Paul Jansson, en av företagets anställda.

Paul och hans kollegors arbetsuppgift går ut på att avgöra om bilder och kommentarer strider mot lagen eller mot de regler som uppdragsgivaren satt upp.
- I kommentarerna är det mycket rasism, personliga påhopp och hot. När det gäller bilderna kan det dyka upp vapen och våld, men det mesta är naket, berättar han.
Ibland förekommer också innehåll med övergrepp mot barn. Interaktiv säkerhet samarbetar med Rikskrims barnpornografigrupp och slår larm så fort man upptäcker bilder eller texter med sådant material.

Trots att Paul Jansson själv inte upplever något problem tror han att det ligger något i forskarnas påståenden om att arbetsuppgifterna kan vara ohälsosamma.
- Jo, absolut. Det är många som går och grubblar över det som man läst och sett under dagen. Vi pratar mycket med varandra.

Att många moderatorer tycks bli avtrubbade med tiden lugnar inte forskarna.
- Det kan vara en sorts försvarsmekanism att lära sig att inte reagera alls på obehagliga saker och det är förstås inte heller så bra, säger Ulf Lundberg.

Ola Rennstam
Ola Rennstam
[email protected]
Lediga jobb
 • Läs även...

  Tristess skapar bråk på jobbet

  Att ha tråkigt på jobbet kan göra dig sjuk. Men det kan också skapa konflikter. Det visar forskning utförd på Mount Everest, som är direkt överförbar till arbetslivet.

 • Läs även...

  Så slipper du störande jobbljud

  Många har svårt med koncentrationen på sin arbetsplats. Framför allt är det högt babblande som stör – och som till och med kan göra oss sjuka.

 • Läs även...

  Utbränd i dag – uttråkad i morgon

  Dagens arbetsliv kan vara hårt, osäkert och gränslöst. Men hur blir det i framtiden? Betydligt tuffare och mer polariserat – eller som en härlig semester? Experterna är oeniga.

 • Läs även...

  Ta tempen på din hälsa!

  Får du ingen hälsokontroll genom din arbetsgivare? Nu kan du själv ordna med en sådan, via din vårdcentral.

 • Läs även...

  Ny lag slår mot ideella föreningar

  I maj nästa år ersätts personuppgiftslagen av en ny dataskyddsförordning, förkortad GDPR. Den berör inte minst medlemsorganisationer som måste se till att uppfylla de nya reglerna för att inte riskera stora böter.

 • Läs även...

  Skadligt att stå i både högklackat och lågskor

  Att stå och gå mycket på jobbet kan vara hälsovådligt både för kvinnor och män visar två nya studier. De som bär högklackat på jobbet kan få ryggvärk och andra fysiska besvär, medan män löper ökad risk för ljumskbråck även i vanliga lågskor.

 • Läs även...

  80 miljoner jobb hotas av klimatet

  Den globala uppvärmningen väntas leda till svårare arbetsförhållanden och lägre produktivitet. Totalt beräknas 80 miljoner heltidsjobb försvinna fram till 2030, visar en färsk rapport från den internationella arbetsorganisationen, ILO.

 • Läs även...

  Mugg och mellis i ett på framtidens kontor

  I framtiden kan arbetsgivarna spara in på fruktkorgarna på jobbet. Som anställd får du kanske hålla tillgodo med att äta engångsmuggen kaffet kommer i – den kan dock vara gjord av äppelskruttar och apelsinskal.

 • Läs även...

  Ovissheten på Radiotjänst gjorde många sjuka

  I slutet på januari blev det klart att Kiruna får 120 statliga ersättningsjobb för de tjänster som försvinner när Radiotjänst läggs ner. Men framtiden för dem som förlorar sina jobb är fortfarande mycket oviss.

Nyhetsbrev

Prenumerera

Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.