Annons
Annons
 • Tänker du på hur du sitter vid datorn eller hur ofta du drar musen över skrivbordet? Foto: Colourbox

Monotona rörelser granskas

Publicerad 20 februari 2014, kl 11:07

Antalet arbetstagare som har ont i någon del av kroppen har ökat de senaste 20 åren och det är belastningsskador som är den stora boven. Arbetsmiljöverket drar därför igång en inspektion av 1 000 företag runt om i landet, där ensidiga handrörelser och tunga lyft är vanliga.

Tänker du på hur du sitter vid datorn eller hur ofta du drar musen över skrivbordet? 2012 anmälde 28 procent av alla kvinnor belastning som orsak till arbetssjukdom eller arbetsolycka. Motsvarande siffra för männen var 24 procent. Arbetsmiljöverket kommer göra en kraftansträngning under 2013 och inspektera 1 000 företag över hela landet.

Man ska framför allt syna arbetsplatser där personal under hela arbetsdagen hanterar varor, redskap eller verktyg, bland annat inom livsmedels- och tillverkningsindustri. Man kommer även att titta närmare på vårdyrken där personalen ska förflytta patienter och brukare mellan exempelvis toaletten och sängen. Situationer där arbetstagarna utsätts för stor fysisk belastning.

Arbetsmiljöverket hoppas med hjälp av inspektionerna få personalen på arbetsplatserna att varva mer mellan olika uppgifter för att minska belastningen. Och även se till att Arbetsgivarna blir bättre på att se till att personalen använder de hjälpmedel som finns för lyft och förflyttning.

Lediga jobb
 • Läs även...

  Svagare skydd vid arbetsskada i hemmet

  Jobbar du hemifrån till följd av corona? Din arbetsgivare har fortfarande arbetsmiljöansvar. Men råkar du ut för en arbetsskada är ditt skydd betydligt svagare.

 • Läs även...

  Allvarliga brister i arbetsmiljön i industrin

  Arbetsmiljöverket ser mycket allvarligt på att man hittat brister i arbetsmiljön på över nittio procent av 480 inspekterade industrier. Totalt har 3 900 brister konstaterats vid inspektioner gjorda under en fyraårsperiod.

 • Läs även...

  Chefer åtalas för björnattack

  Den före detta vd:n vid Orsa Rovdjurspark åtalas tillsammans med en tidigare parkchef för arbetsplatsolyckan då en anställd djurvårdare dödades av en björn. Huvudförhandlingen för bland annat arbetsmiljöbrott innefattande grovt vållande till annans död, inleds i vår.