Annons
 • Engångsmuggen - snart lika ätbar som en croissant. Men om den kommer att smaka lika gott återstår att se. Foto: www.colourbox.com

Mugg och mellis i ett på framtidens kontor

Publicerad 15 mars 2019, kl 14:44

I framtiden kan arbetsgivarna spara in på fruktkorgarna på jobbet. Som anställd får du kanske hålla tillgodo med att äta engångsmuggen kaffet kommer i – den kan dock vara gjord av äppelskruttar och apelsinskal.

Två i ett – både mugg och mellanmål. Forskare vid högskolan i Borås har konstaterat att avfall från apelsin och äpple kan funka som material i engångsartiklar och bioplastfilm. Veronika Bátori som nyligen disputerat inom resursåtervinning,  har valt att forska kring fruktavfall eftersom det skapar okontrollerad metangas om det bara dumpas på soptippen. Frukt funkar inte heller så bra som djurfoder eftersom det innehåller för mycket socker.

Men däremot kan det användas för att ta fram bioplast och ekovänliga 3D-produkter. Bátori använde sig av två olika metoder och fick fram plastfilm med olika egenskaper – apelsinskalsfilmen var starkare med ena metoden, men produkten som kom från äppelpressmassan smakade godare.

– Jag har smakat på nästan alla mina produkter. Och de är glutenfria, säger Veronika Bátori, i ett pressmeddelande.

Förutom engångsmuggar eller engångstallrikar kan fruktavfallet användas för att tillverka soppåsar, menar Veronika Bátori. Men mer forskning krävs innan det går att dricka helt säkert ur äppelskruttsmuggarna -  i nuläget upplöses materialet i kontakt med vätska, inte optimalt om man tänker sig dricka något ur muggen.

Johanna Rovira
Johanna Rovira
[email protected]
Lediga jobb
 • Läs även...

  Så ska äldre orka jobba längre

  Träning på arbetstid, kompetensutveckling och möjlighet att styra över sin arbetstid. Det är bara några av förslagen på vad arbetsgivare kan göra för att få seniora medarbetare att jobba längre, enligt en ny rapport.

 • Läs även...

  I Skellefteå blomstrar industrin

  Ryktet om industrins och landsortens död på grund av globaliseringen är överdrivet – tvärtom har den gynnat Sverige. Och framför allt de små och mellanstora företagen på mindre orter. I Skellefteå frodas industriföretagen.

 • Läs även...

  80 miljoner jobb hotas av klimatet

  Den globala uppvärmningen väntas leda till svårare arbetsförhållanden och lägre produktivitet. Totalt beräknas 80 miljoner heltidsjobb försvinna fram till 2030, visar en färsk rapport från den internationella arbetsorganisationen, ILO.

Nyhetsbrev

Prenumerera

Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.