Hoppa till huvudinnehåll
Söka jobb

När du söker nytt jobb

Nedskärning, omorganisation, omställning. När du måste söka nytt jobb, tänk på det här!
Anita Täpp Publicerad 22 september 2014, kl 14:19

Nätverka!
En stor majoritet av alla jobb tillsätts via kontakter och sociala medier. Därför är det viktigt att kartlägga sitt nätverk och utnyttja sina kontakter.

Bra är också att utvidga sitt kontaktnät. Ett sätt är att vara med i Linkedin och där börja följa rekryteringsföretag och organisationer som ger dig en bra omvärldsbevakning av arbetsmarknaden.

Twitter är också värt att följa och göra inlägg på, så att du aktivt visar engagemang för den organisation där du hoppas få jobb.

Du som är medlem i Unionen kan gå en kurs som förbundet håller med jämna mellanrum, där du får lära dig att använda Linkedin.

Vid anställningsintervjun!

  • Se till att vara påläst så du vet vilka mål, visioner och värderingar som finns på företaget.
  • Se till att ha förberett en kort, kärnfull presentation av dig själv så att du väcker arbetsgivarens nyfikenhet.
  • Kom ihåg att arbetsgivaren bara är intresserad av vad du kan bidra med. Tänk därför igenom hur du vill marknadsföra dina kompetenser. Den sammanfattande profilen du skrivit ner i din cv är då bra att plocka nyckelord ifrån.
  • Var förberedd på att du kan uppmanas att berätta om dina främsta egenskaper så att du i så fall kan ge exempel på situationer när du visat dessa egenskaper.
  • Eftersom du kan bli ombedd att nämna en särskild prestation som du är stolt över, tänk igenom hur du skulle vara på den frågan. Lyft då gärna fram något lagom stort, som du har haft lite extra framgång med, där dina bra egenskaper lyser igenom.
  • Tänk ut några relevanta frågor att ställa, som vilken den största utmaningen är i den tjänst du söker under det närmaste halvåret. Ställ också frågor om organisationen så att du får en tydlig bild av hur dina dagar kommer att se ut.
  • En fråga som brukar ställas är varför man söker jobb just hos den aktuella arbetsgivaren. Då gäller det att marknadsföra sina kompetenser och berätta på vilket sätt du och dessa kan bidra i organisationen.
  • Lyft också fram dina egenskaper och att dina och företagets värderingar väl matchar varandra vilket du anser är viktigt eftersom det ger dig arbetsglädje och skapar resultat.
  • Tala också gärna om andra mjuka värden på företaget eller i organisationen, som personalpolitiken eller det hållbarhetstänk man har.
  • Gör i ordning en lista med dina referenser som du kan överlämna vid intervjun. Glöm inte att tala med referenterna innan.
Söka jobb

Kravet: Jobba på distans – annars får det vara

Tjänstemän tackar nej till jobb om distansarbete inte är möjligt. Mest sugna på att arbeta hemifrån är äldre och stockholmare.
David Österberg Publicerad 11 december 2023, kl 15:29
En man som jobbar hemifrån vid sin dator
Medelålders stockholmare är den grupp som helst sitter hemma och jobbar, enligt undersökningen. Foto: Shutterstock

Efter pandemin distansarbetar vi som aldrig förr. Möjligheten att arbeta hemifrån är också viktig för tjänstemän som letar nytt jobb. 4 av 10 skulle tacka nej till ett arbete som inte tillåter distansjobb, enligt en rapport från forskningsinstitutet Ratio.

Äldre vill jobba på distans

Mest negativa till ständigt kontorsarbete är äldre. I åldersgruppen 36-64 år svarar 52 procent att de ”troligtvis inte” eller ”absolut inte” kan tänka sig att jobba på en arbetsplats som inte erbjuder distansarbete.

– Det här är viktigt för arbetsgivare att känna till. Om en person har två jobb att välja mellan och det ena inte erbjuder distansarbete, finns en risk att personen tackar nej till det, sa rapportförfattaren Jonas Grafström på ett seminarium där studien presenterades.

Vill byta jobb för att få arbeta på distans

Yngre är betydligt positivare till att enbart jobba från kontoret. Inom åldersgruppen 18-25 år svarar 77 procent att de absolut eller troligen skulle arbeta på ett kontor utan distansjobb. 19 procent svarar att de inte skulle göra det.

Flera andra undersökningar har kommit till liknande slutsatser. Enligt en rapport från it-företaget Global connect skulle 30 procent av svenskarna välja bort ett jobb där man måste vara på kontoret alla dagar. 44 procent svarade att de hade funderat på att byta jobb för att kunna jobba hemifrån mer.

I en undersökning från företaget Owl lab svarar 42 procent att de skulle söka nytt jobb om de blev tvungna att återvända till kontoret på heltid.

Äldre jobbar mest på distans

Viljan att jobba hemifrån skiljer sig stort mellan åldersgrupper och mellan olika delar av Sverige. Äldre och stockholmare jobbar mest på distans.

 

Distansarbete i olika åldrar, dagar/vecka

18-25    26-35     36-49      49-64

1,2          1,7           1,9           2,0

 

Distansarbete i olika regioner, dagar/vecka

Stockholm                         2,1

Malmö                               1,9

Östra mellansverige        1,9

Norra mellansverige        1,9

Göteborg                           1,8

Sydsverige                         1,6

Västsverige                        1,4

Småland                            1,4

Norra Sverige                    1,4