Annons
Annons

När du söker nytt jobb

Publicerad 22 september 2014, kl 14:19

Nedskärning, omorganisation, omställning. När du måste söka nytt jobb, tänk på det här!

Nätverka!
En stor majoritet av alla jobb tillsätts via kontakter och sociala medier. Därför är det viktigt att kartlägga sitt nätverk och utnyttja sina kontakter.

Bra är också att utvidga sitt kontaktnät. Ett sätt är att vara med i Linkedin och där börja följa rekryteringsföretag och organisationer som ger dig en bra omvärldsbevakning av arbetsmarknaden.

Twitter är också värt att följa och göra inlägg på, så att du aktivt visar engagemang för den organisation där du hoppas få jobb.

Du som är medlem i Unionen kan gå en kurs som förbundet håller med jämna mellanrum, där du får lära dig att använda Linkedin.

Vid anställningsintervjun!

 • Se till att vara påläst så du vet vilka mål, visioner och värderingar som finns på företaget.
 • Se till att ha förberett en kort, kärnfull presentation av dig själv så att du väcker arbetsgivarens nyfikenhet.
 • Kom ihåg att arbetsgivaren bara är intresserad av vad du kan bidra med. Tänk därför igenom hur du vill marknadsföra dina kompetenser. Den sammanfattande profilen du skrivit ner i din cv är då bra att plocka nyckelord ifrån.
 • Var förberedd på att du kan uppmanas att berätta om dina främsta egenskaper så att du i så fall kan ge exempel på situationer när du visat dessa egenskaper.
 • Eftersom du kan bli ombedd att nämna en särskild prestation som du är stolt över, tänk igenom hur du skulle vara på den frågan. Lyft då gärna fram något lagom stort, som du har haft lite extra framgång med, där dina bra egenskaper lyser igenom.
 • Tänk ut några relevanta frågor att ställa, som vilken den största utmaningen är i den tjänst du söker under det närmaste halvåret. Ställ också frågor om organisationen så att du får en tydlig bild av hur dina dagar kommer att se ut.
 • En fråga som brukar ställas är varför man söker jobb just hos den aktuella arbetsgivaren. Då gäller det att marknadsföra sina kompetenser och berätta på vilket sätt du och dessa kan bidra i organisationen.
 • Lyft också fram dina egenskaper och att dina och företagets värderingar väl matchar varandra vilket du anser är viktigt eftersom det ger dig arbetsglädje och skapar resultat.
 • Tala också gärna om andra mjuka värden på företaget eller i organisationen, som personalpolitiken eller det hållbarhetstänk man har.
 • Gör i ordning en lista med dina referenser som du kan överlämna vid intervjun. Glöm inte att tala med referenterna innan.

Anita Täpp
Anita Täpp
[email protected]
Lediga jobb
 • Läs även...

  Begravningsbyrå stämd för diskriminering

  Unionenmedlemmen sökte jobb på en begravningsbyrå men sållades bort för att byrån inte erbjöd ”flyttpaket från utlandet”. Nu stämmer förbundet byrån för brott mot diskrimineringslagen.

 • Läs även...

  Få tar ut all a-kassa

  Förra året var det bara 19 000 personer som gjorde slut på sina ersättningsdagar från a-kassan. Det visar ny statistisk från Sveriges a-kassor. Sammanlagt var det 232 000 personer som fick ersättning 2018.

 • Läs även...

  Andreas fick nytt jobb på 11 dagar

  När coronakrisen slog till blev driftteknikern Andreas Molinder Agborg av med jobbet. Elva dagar senare skrev han på ett nytt kontrakt. Han uppmanar arbetslösa att använda sina nätverk och att fokusera på allt de lärt sig i arbetslivet.