Annons
Annons
 • Jari Kaivo-oja tycker att dagens hipsters tänker alldeles för lite på robotarna. Foto: Kollega

När robotarna kommer – så planerar du din karriär

Publicerad 20 november 2015, kl 15:37

Att digitalisering pågår och att robotarna kommer att utföra allt fler av de uppgifter vi jobbar med i dag, är det nog ingen som har missat. Men hur ska man då planera sin karriär för framtiden?

Jari Kaivo-oja är forskningschef och professor vid Finlands Future Research Center vid Turku School of Economincs. Han är författare till flera böcker om den utveckling som följer med digitalisering, automatisering och robotisering, bland annat Winning in the Age of Bohonomics där han och medförfattaren Cristina Andersson utvecklar sina idéer om hur vi kan skapa en bättre värld genom att utveckla oss som människor och robotarna som våra samarbetspartners.

- Jag tror verkligen på människans kreativitet. Det är där vi har vår chans att uppfinna nya jobbtillfällen och inte passiviseras av digitaliseringen, säger han.

Dagens hipsters tänker alldeles för lite på robotarna och vad automatiseringen i arbetslivet innebär, menar Jari Kaivo-oja och lyfter kreativitet och kritiskt tänkande som de två enskilt viktigaste aktiviteterna för morgondagens arbetsmarknad.

- Glöm gymmet! Träna hjärnan istället, säger han. 

Här ger han några tips på hur individen och samhället kan ställa om för att frodas vid sidan av, istället för att trampas ned av robotarna.

Gör så här:

 1. Undvik alltför smal kompetens
 2. Satsa på det du verkligen gillar
 3. Försök inte imitera robotarna!
 4. Utveckla och vidareutveckla din ”portfolio”
 5. Lägg tid på att vara kreativ och innovativ
 6. Ta reda på vad ”digitalisering” verkligen innebär för dig
 7. Tro inte att du är färdiglärd efter avslutad utbildning
 8. Se dig som en världsmedborgare, hela världen är din spelplan
 9. Var alltid redo att starta eget, att skapa en ”startup”
 10. Presentera dig inför rekryterare med en ”roadmap” – vart är du på väg? – snarare än en cv som ger en bild av vad du gjort och var du står i dag.
 11.  Engagera dig i gräsrotsaktivism
 12. Aktivera din hjärna – strunta i gymmet, det är hjärnträning du behöver!
 13. Försök hitta smart användning av AI och robot-partners; lek dig fram
 14. Utveckla din bohemiska hantverkarådra

För att vi alls ska ha någon arbetsmarknad i framtiden behövs vissa anpassningar i samhället, när många av våra tidigare arbetsuppgifter automatiseras. Här är några av de Jari Koivo-oja tror är viktigast:  

 1. Kortare arbetstid på vecko- eller dygnsbasis
 2. Basinkomst
 3. Deltidsarbete
 4. Delat arbete
 5. Mer samarbete människa-maskin – även i utbildningsväsendet
 6. Fler sociala företag och kooperativ
 7. NGO:s och det civila samhället tar större plats
 8. Skattebasen är något annat än arbete

Gabriella Westberg
Gabriella Westberg
[email protected]
@Tidn_Kollega
Lediga jobb
 • Läs även...

  Tristess skapar bråk på jobbet

  Att ha tråkigt på jobbet kan göra dig sjuk. Men det kan också skapa konflikter. Det visar forskning utförd på Mount Everest, som är direkt överförbar till arbetslivet.

 • Läs även...

  Partierna om: Framtidens arbetsliv

  Hur kan fler och bättre jobb skapas när arbetstillfällen försvinner på grund av digitaliseringen och automatiseringen?

 • Läs även...

  Drabbad av bore out

  Har du så lite att göra på jobbet att du blir håglös? Så känner många kontorsanställda i dag. Men det är inget man talar högt om, trots att ”bore out” till och med kan göra dig sjuk.

 • Läs även...

  Här är det enda som hjälper mot utbrändhet

  Möjlighet att bestämma över sitt eget arbete och socialt stöd är viktigt på en arbetsplats. Men inte nog för att förhindra utbrändhet. För det krävs sänkta krav i jobbet.

 • Läs även...

  Många tror sig älska jobbet

  Älskar du ditt jobb? Eller har du bara lyckats intala dig att du gör det, för att inte bryta mot den nuvarande samhällsnormen och riskera att ses som misslyckad? Så kan det faktiskt vara, enligt etnologen Magdalena Petersson McIntyres forskning.

 • Läs även...

  S vill avskaffa allmän visstid

  Socialdemokraterna vill ta bort allmän visstid som anställningsform och presenterade vid en presskonferens på onsdagen det förslaget och 39 andra vallöften som partiet tänker sig ska leda till en tryggare arbetsmarknad.

 • Läs även...

  3 av 4 osäkra på framtida jobbchanser

  Hur påverkar teknikutvecklingen ditt jobb? Endast en av fyra arbetstagare är säkra på att den kompetens de har kommer att behövas i framtiden, visar en undersökning från Futurion.

 • Läs även...

  Fler tjänstemän är arbetslösa

  Arbetslösheten fortsätter att öka på bred front – både på grund av att konjunkturen mattas av och strukturförändringar på arbetsmarknaden. Bland tjänstemännen drabbas de med administrativa tjänster särskilt hårt.

 • Läs även...

  I Skellefteå blomstrar industrin

  Ryktet om industrins och landsortens död på grund av globaliseringen är överdrivet – tvärtom har den gynnat Sverige. Och framför allt de små och mellanstora företagen på mindre orter. I Skellefteå frodas industriföretagen.

Nyhetsbrev

Prenumerera

Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.