Hoppa till huvudinnehåll
Arbetsmarknad

Nästan två miljoner vill byta jobb

Om man vill ha nytt jobb är det betydligt sämre att ha varit anställd på samma ställe i 20 år än att vara över 55. Byt jobb i tid, är TRR Trygghetsrådets uppmaning.
Niklas Hallstedt Publicerad 21 juni 2016, kl 14:05
Kollega
Två av tre anställda har funderat på att byta jobb under de senaste fem åren. Kollega

Den undersökning som TRR låtit göra visar att två av tre anställda har funderat på att byta jobb under de senaste fem åren. De främsta anledningarna är i tur och ordning att man vill utveckla sig, att man vill ha förändring i livet, att man är missnöjd med lönen och att man är missnöjd med chefen.

Nu är det långtifrån alla av dem som funderar på att byta jobb som verkligen tar steget. Synd, anser TRR som tror att fler jobb-byten skulle vara bra för såväl individerna som företag och samhälle. TRR:s egen statistik över de uppsagda tjänstemän som man hjälper till nya jobb är positiv: Över 80 procent av dem får en lika hög eller högre befattning än tidigare, nästan 70 procent får lika hög eller högre lön på det nya jobbet.

– Det tror vi inte bara är TRR:s förtjänst. Vi tror att det kan gå lika bra för dem som inte blivit uppsagda, sa TRR:s marknadschef Claes Åberg i samband med att organisationen presenterade en bok om rörlighet på arbetsmarknaden med den talande titeln Släpp taget.

– Vi ser år efter år att de som kommer till oss går vidare till väldigt bra lösningar. Men varför ta omvägen över TRR? Vi vill slå ett slag för att man ska titta över sin kompetens och fundera över sin situation.

Hur bör man då bära sig åt om man vill vara fortsatt attraktiv på arbetsmarknaden? TRR ger fem råd i boken:

  • Omvärldsbevaka. Det gäller att hålla kolla på vad som händer både i den egna och i andra branscher, att veta hur den tekniska utvecklingen ser ut och om nya arbetssätt är på väg in.
  • Sätt mål och utveckla din kompetens. Gärna varje halvår.
  • Nätverka. Använd sociala medier för att knyta nya kontakter.
  • Ta första steget. Vänta inte på att någon ska göra det åt dig.
  • Om du är chef: Var noga med att ge feedback till medarbetarna. Det är en viktig del av lärandet.

Eller som Hans Winzell – en av dem som medverkar i boken, och som efter att ha blivit av med jobbet på Ericsson nu går en programmeringsutbildning – säger:

– Man måste våga, det är inget farligt som kan hända.

Fakta

I gruppen 18 - 65 år som undersökningen omfattar finns 5,8 miljoner personer.

  • 49 procent av dem har bytt jobb under de senaste fem åren.
  • Av de övriga 51 procenten som inte bytt jobb har 63 procent funderat på att byta jobb. Det motsvarar 1,8 miljoner människor.

TRR

Arbetsmarknad

Hennes jobb – skapa ditt fredagsmys

Hon är hemkunskapsläraren som blev mamma till sourcream & onion och många andra chipssmaker. Möt Inger Gustafsson, som trots 30 år som produktutvecklare inte tröttnat på snacks.
Ola Rennstam Publicerad 12 april 2024, kl 06:01
produktutvecklaren Inger Gustafsson på Estrella arbetar med att ta fram nya smaker.
I labbet tar produktutvecklaren Inger Gustafsson fram de chipssmaker som ska lanseras första kvartalet 2025. Under arbetet väger hon upp en exakt mängd kryddor och blandar i en påse med osaltade chips – och smakar sig fram.  Foto: Nicke Messo

Hur hamnade du på Estrella?

 – Jag är utbildad hemkunskapslärare och har alltid haft ett stort intresse för matlagning och smak. Det kan vara svårt att tänka sig nu, men 1987 var det ont om lärarjobb och jag sökte säkert 50 tjänster innan jag såg en annons där Estrella sökte en produktutvecklare. Jag har kvar samma tjänst, men uppgifterna har ändrat sig mycket sedan dess.

Vad är det bästa med ditt jobb?

– Att jag får vara kreativ och innovativ. Jag känner verkligen att man litar på min kunskap. Vi är tre produktutvecklare i Göteborg och tre på vårt bolag i Norge, det är verkligen ett samarbete.

Hur får ni fram en ny smak?

– Vi börjar med att ta fram ett antal olika smakinriktningar för den produkt som ska lanseras ett år senare. Vi inspireras av allt från trender i krogvärlden till önskemål från våra kunder. I samarbete med våra leverantörer tar vi sedan fram kryddblandningar som vi testar, justerar och diskuterar oss fram till några smaker som vi är nöjda med. Det blir mycket smakande! Till slut får en panel med konsumenter tycka till.

Vilken är den största utmaningen?

– Att skapa balans. Du vill få till en bra start som gör smaken spännande, den ska vara saftig och ha en fyllighet och på slutet ge en ”lagom” eftersmak som inte dör av för snabbt. Man ska inte bli mätt på smaken efter tre chips.

Vilken smak är du mest stolt över?

– Jag var med och tog fram sourcream & onion på 80-talet som spred sig över hela Europa. Våra säljare hade hittat en variant i USA, men den var ganska smörig. Vi sökte något som kunde passa här och när jag lade till mer gräddfil gifte sig syran och löken. Det blev en omedelbar succé, vi nådde personer som aldrig brukade äta chips.

Har du gjort några mindre lyckade produkter?

– Smak är subjektivt och det är inte alltid mina favoriter som lanseras. Ibland har vi satsat på ”snackisar” som smak av varma mackor och äpplepaj. Ärligt talat tyckte jag chipsen med hamburgarsmak var ”så där”.

Äter du mycket chips på fritiden?

– Det kan bli lite mycket av det på jobbet så jag äter mer jordnötsringar och nötter hemma. Men det är en viktig del i jobbet att exempelvis testa konkurrenternas sortiment.

Hur ser du på hälsoaspekten med snacks?

– Man ska äta allt med måtta, men jag tycker att chips har oförtjänt dåligt rykte. De innehåller vitaminer, vegetabiliska fetter, fibrer och proteiner.

5 saker du inte visste om chipstilverkning

  1. Under 2023 konsumerade svenska folket 266 911 120 påsar snacks. Den genomsnittliga svensken äter cirka 5,8 kilo per år, nionde högst i Europa.
     
  2. Vid Estrellas fabrik i Angered utanför Göteborg tillverkas årligen strax under 24 000 ton snacks. Här finns också huvudkontor och produktutveckling.
     
  3. Det går åt nära fyra kilo potatis till ett kilo chips. Rå potatis innehåller en stor del vatten som ångas bort under tillverkningsprocessen.
     
  4. Estrellas grundare Folke Andersson har en arena uppkallad efter sig i Ecuador: Estadio Folke Anderson, som rymmer 14 000 människor.
     
  5. 22 minuter. Så lång tid tar det för potatisen att förvandlas till ett färdigt chips i fabriken. Knölen sorteras, tvättas och skivas innan den friteras i 175 gradig olja. Därefter åker chipsen genom en stor trumma som fördelar kryddblandningen jämnt.
Estrellas fabrik i Angered.
Efter att chipsen friterats i 175 gradig olja åker de genom en stor trumma som fördelar kryddblandningen jämnt. Foto: Nicke Messo

ESTRELLA

  • 267 anställda, från 20 olika länder. De flesta arbetar vid anläggningen i Angered utanför Göteborg.
  • Bolaget grundades 1946 av Folke Andersson. De första åren importerades bananer från Sydamerika. Produktion av chips och popcorn inleddes 1957.
  • Unionenklubben på Estrella har 77 medlemmar.