Annons
Annons
 • Har du rätt till en kompensationsdag om nationaldagen infaller på en lördag? Foto: Claudio Bresciani/TT

Nationaldag på en lördag – så funkar det

Publicerad 4 juni 2015, kl 13:30

När annandag pingst gick från röd till svart dag blev nationaldagen i stället en ledig dag. Men infaller sjätte juni på en lördag eller söndag går vi miste om ledigheten. Eller? Har du tur blir du kompenserad via ditt kollektivavtal.

I år är det tio år sedan nationaldagen blev röd och annandag pingst upphörde att vara helgdag. Men annandag pingst är alltid en måndag till skillnad från sjätte juni som roterar och som infaller på en lördag i år. Många fack och arbetsgivare har därför kommit överens om kompensation för den ”förlorade” ledigheten.

I Unionens kollektivavtal har fack och arbetsgivare förhandlat fram olika typer av kompensation. Enligt en del avtal har anställda rätt att ta ut en annan ledig dag, eller ett antal lediga timmar, senare under året.

Läs också: Skottår – så påverkas lönen

Vissa arbetsgivare vill att du tar ut ledigheten innan året är slut medan andra tillåter att den sparas.  En annan lösning är att få en ledig halvdag på fredagen, om nationaldagen är en lördag eller söndag. I andra avtal förkommer ingen ledighet alls och kompensationen kan ha förhandlats bort i lokala avtal i utbyte mot att personalen får något annat.

Vill du veta vad som gäller just dig? Kontakta ditt fackförbund, din chef eller kolla i ditt kollektivavtal

Exempel på kompensation ur Unionens avtal:

Tidsersättning – Rätt till 2,22 timmar i tidsbank. (Gäller t.ex. Stål och Metall Arbetsgivarförbundet, TEKO – Sveriges Textil & Modeföretag, Gruvornas Arbetsgivarförbund).

 

Ledighet eller ekonomisk ersättning - Rätt till en dags ledighet under det aktuella kalenderåret. Om inte uttag har skett vid årets slut har du i stället rätt till kompensation motsvarande en dagslön. (Gäller t.ex. SLA – Djursjukvård och Djurparker).

 

Ledig dag – Rätt till en dags ledighet under det aktuella kalenderåret. (Gäller t.ex. SLA – Skogsbruk och Medieföretagen Public service).

 

I många avtal förfaller ledigheten om den inte tas ut innan året är slut. Ledigheten portioneras för deltidsanställda. (Gäller t.ex. Bemanningsföretagen Almega).

 

Helledigt på Alla helgons dag(Gäller t.ex. Arbetsgivarallisansen – Ideella och idéburna organisationer).

 

 

Kommentarer

Om det finns en Unionen-klubb på din arbetsplats kan du ju fråga någon i klubbstyrelsen också.
PS Jag vet att en väldigt hög andel av medlemskåren saknar klubb, men för oss som har det kan det vara vår närmsta informationskälla också i denna fråga! ;-)

Skriv din kommentar

Kommentering av denna sidan upphörde 2015-06-25. Det är inte längre möjligt att lämna kommentarer på den här sidan.

 • Läs även...

  Facket fixade kortad arbetstid

  De anställda på Fiskarhedenvillan har äntligen fått till ett avtal om arbetstidsförkortning. Men vägen dit var komplicerad, och krävde snabba beslut, då en bortglömd bilaga i ett kollektivavtal höll på att sänka Unionenklubben.

 • Läs även...

  Spelföretaget Zoink fick avtal efter fem år

  Kollektivavtal är sällsynt i dataspelsbranschen. Ett undantag är Zoink i Göteborg som lyckats få avtal – efter fem års kamp. Den nybildade klubben hoppas nu att fler ska följa efter.

 • Läs även...

  De förhandlade till sig extra ledighet

  Man kan förhandla om mer än pengar. Klubbsektionen på Vuxenskolan i Gävleborg lyckades få fler dagar obligatorisk ledighet.