Annons
Annons
 • De flesta presumtiva arbetsgivare söker information om dig på nätet i rekryteringsprocessen. Foto: Colourbox (montage Magdalena Taubert)

Nätmissarna som kan kosta dig jobbet

Publicerad 17 augusti 2018, kl 06:10

Vad du än gör – prata inte illa om företaget eller chefen i sociala medier. Då lär det bli svårt att få nytt jobb framöver. Även alltför lättklädda bilder kan ställa till det.

I ett flerårigt forskningsprojekt har forskare vid Göteborgs universitet undersökt hur arbetsgivare och rekryterare granskar arbetssökande på nätet.

– De flesta försöker ha ett etiskt förhållningssätt. De tänker på integriteten för den arbetssökande, i alla fall i ett första steg, och tittar på information som finns lättillgänglig, säger Anna Hedenus, universitetslektor, som tillsammans med kollegan och projektledaren Christel Backman, genomfört studien.

– Men upptäcker man saker som upplevs som lite konstiga, kan man börja leta lite mer.

Det handlar då om saker som rekryteraren anser kan vara relevant för jobbet. Exempelvis sådant som handlar om värdegrund eller moral, att den arbetssökande skulle vara engagerad i någon konkurrerande verksamhet, vara politiskt aktiv eller lägga ned alltför mycket tid på någon idrott.

I vissa fall handlar det om information som den arbetssökande inte tycker har något med jobbet att göra, men ibland har den tilltänkta arbetsgivaren en annan åsikt.

Läs också: Tänk efter före – du lägger ut allt på nätet

– Ett företag hade en kandidat som man var positiv till. Men hon hade en lättklädd bild utlagd i flödet. För arbetsgivaren blev det jobbigt att ha sett bilden. Han tyckte att det tydde på dåligt omdöme att lägga ut den, men visste inte hur han skulle förhålla sig till det, säger Anna Hedenus.

Läs också: 7 säkra sätt att göra bort sig på Facebook

En måhända ofördelaktig publicering på nätet behöver dock inte betyda att det är kört. Dels är det svårt att veta hur arbetsgivare kommer bedöma informationen, dels kan det finnas möjlighet att reparera misstaget genom att ha en bra förklaring. Ofta finns det en större tolerans mot yngre personers felsteg, vilket också kan ha att göra med att det då i högre utsträckning rör sig om okvalificerade arbeten och sommarjobb.

Men ett misstag avråder Anna Hedenus bestämt ifrån.

– Att vara illojal mot sin arbetsgivare, en nuvarande eller en tidigare. Det kan vara att prata illa om sitt jobb och kalla det för skitorganisation. Eller att prata illa om chefen eller det företag där man söker anställning.

Att, som arbetssökande, försöka slippa ifrån problemet med snokande rekryterare genom att inte synas på nätet och i sociala medier är ingen bra strategi.

Läs också: Så raderar du dina avtryck på nätet

– När man googlar på någon vill man hitta något. Som arbetsgivare känner man sig tryggare då. Därför kan det vara en nackdel jämfört med andra sökande som går att hitta på nätet.

Läs också: 8 jobbtabbar på film du bör undvika

Niklas Hallstedt
Niklas Hallstedt
[email protected]
Lediga jobb
 • Läs även...

  De mobbades röst

  Kollegas reportage om mobbning i arbetslivet har väckt många reaktioner. Här är några läsares erfarenheter.

 • Läs även...

  Här är det enda som hjälper mot utbrändhet

  Möjlighet att bestämma över sitt eget arbete och socialt stöd är viktigt på en arbetsplats. Men inte nog för att förhindra utbrändhet. För det krävs sänkta krav i jobbet.

 • Läs även...

  Många tror sig älska jobbet

  Älskar du ditt jobb? Eller har du bara lyckats intala dig att du gör det, för att inte bryta mot den nuvarande samhällsnormen och riskera att ses som misslyckad? Så kan det faktiskt vara, enligt etnologen Magdalena Petersson McIntyres forskning.

 • Läs även...

  Vikt och utseende avgör om du får jobb

  Många anser att de diskriminerats vid anställningsintervjuer. Vanligast är åldersdiskriminering – men många uppger också att de nekats ett jobb på grund av hur de ser ut.

 • Läs även...

  5 tips för Skypemötet

  Det blir allt vanligare med anställningsintervjuer via Skype. Men vad ska man tänka på i den situationen? Här får du rekryteraren Jessica Fogelsjöös bästa tips.

 • Läs även...

  Kollegan skvallrade om graviditet - kvinnan fick gå

  Eftersom arbetstempot var högt berättade kvinnan för en kollega att hon var gravid. Det som sagts i förtroende nådde dock chefen samma dag och kort därefter avslutades hennes anställning. Nu stämmer Unionen larmföretaget för diskriminering.

 • Läs även...

  1 av 10 kvinnor får frågor om graviditet

  Betydligt fler kvinnor än män upplever att de har fått kränkande frågor under en anställningsintervju. Men kvinnor och män får olika slags nedsättande frågor – kvinnor främst om graviditet och män om sjukdom, visar en ny studie.

 • Läs även...

  Risk för diskriminering vid rekrytering

  Varannan chef anser att deras arbetsplats riskerar att diskriminera en jobbsökare. Störst risk att utsättas har personer med psykisk funktionsnedsättning. Det visar en undersökning från Unionen.

 • Läs även...

  Medelålders chefer vill byta jobb

  Många i medelåldern drömmer om att byta jobb. Men 4 av 10 upplever att det är svårt att få ett nytt arbete på grund av stigande ålder. Det visar en undersökning om karriär och yrkesliv från Folkuniversitetet.

Nyhetsbrev

Prenumerera

Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.