Annons
 • Årets andra WIT-konferens hölls på onsdagen i samband med konferensen SIME på Cirkus i Stockholm. Deltog i panelen gjorde (fv) Monika Hansson, Viaplay/MTG, Galina Shubina, Schibsted Digital, Alexandra Drevenlid, Tele2, Karin Zingmark, Microsoft, Cecilia Beck-Friis, TV4/Bonnier, och Katarina Berg, Spotify. Moderator var Ulrika Fjällborg. Foto: José Figueroa

Nätverk för kvinnor inom IT

Publicerad 14 november 2014, kl 15:20

Det är flera som har tröttnat på det tröga maskineriet när det gäller jämställdhet i IT-branschen. WiTEC, Geek Girl Meetup och WIT är tre exempel på initiativ för att få in fler kvinnor på tekniska utbildningar och i den mansdominerade branschen.

Ingrid Thuresson, ordförande WiTEC Sweden och regeringens ambassadör för kvinnors företagande, tror att en anledning till att kvinnor lyser med sin frånvaro i IT-branschen är att såväl utbildningarna som branschen har ett alltför stort fokus på det tekniska och glömmer bort funktionerna.

– Jag tror att kvinnor tänker mer på hur något ska användas och vad man har för nytta av det, hur något ska underlätta mitt arbete eller mitt vardagsliv.

– I Sverige har vi ingen karriär bland tjejer på IT-sidan. Men det ser likadant ut i övriga Europa. Frågan är hur vi kan hitta lösningar på det, säger Ingrid Thuresson,

En lösning kan vara att följa upp tjejer som söker praktik, ofta under sista året på sin utbildning, för att hjälpa dem i deras framtida karriär. WiTEC:s ambition är att göra så genom någon form av mentorskap.

Dessutom vill de följa upp kvinnor på de tekniska utbildningarna för att se vart de tar vägen. Om kvinnorna försvinner till helt andra yrken eller om de ändå kan ha nytta av sin kompetens, trots att de har yrken som de varken hade tänkt eller hoppats på.

Förutom kön säger Ingrid Thuresson att de i framtiden även vill titta på utländsk bakgrund inom branschen. Framför allt vill de följa upp kvinnor med ingenjörsutbildning från sitt land som trots sin examen inte får jobb när de kommer till Sverige.

WIT, Geek Girl Meetup & WiTEC

WIT – Women in Tech:
Organisation vars mål är att locka och inspirera fler kvinnor till IT- och mediabranschen genom att nätverk och erfarenhet från framgångsrika kvinnor och män i branschen.

Konferensen har hittills arrangerats två gånger i Sverige, senast under den gångna veckan i samarbete med SIME-konferensen.

Geek Girl Meetup:
Nätverk som sedan 2010 ordnar ”deltagardrivna konferenser”, för teknikintresserade kvinnor, med syfte att kvinnor ska välja och känna sig hemma i teknikbranschen. Det försöker man bland annat åstadkomma genom att lyfta kvinnliga förebilder.

Nästa träff, innehållandes workshops och föreläsningar, arrangeras i Malmö den 23 november i år.

WiTEC - European Association For Women In Science Engineering & Technology:
Ideell förening med målet att få in fler tjejer på naturvetenskapliga och tekniska utbildningar, inte minst på IT-sidan, för att kvinnor i slutändan ska ta sig in i de mansdominerade branscherna. Föreningen jobbar även för kvinnors entreprenörskap och innovationer.

Bildades 1988 på Halmstad högskola, men är sedan slutet av 2000-talet en ideell förening oberoende av högskolan.

Lediga jobb
 • Läs även...

  Mellansvenska företag ropar efter kompetens

  Suget efter arbetskraft är stort, framförallt i mellersta Sverige, visar en ny undersökning. Unionens regionchef i Värmland är inte överraskad.

 • Läs även...

  Han tar över Svenskt Näringsliv

  Jan-Olof Jacke, vd för Astra Zeneca blir ny vd för Svenskt Näringsliv.
  – Det är en klok man som förstår vikten av bra dialog och det hoppas jag att han lyckas föra vidare hos Svenskt Näringsliv, säger Mikael Hansson, ordförande för Unionenklubben på Astra Zeneca i Mölndal

 • Läs även...

  Ålders­diskriminering på arbetsmarknaden ökar

  När blir man för gammal? I vissa branscher kan det mycket väl vara redan när man passerar 40-strecket. Säkert är i alla fall att ju närmare 60 du kommer, desto mindre intressant blir du i arbetsgivarnas ögon.

 • Läs även...

  Trots reform – fortsatta krav på sänkta löner

  I början av året kom fack, arbetsgivare och regering överens om en ny anställningsform – Etableringsjobb – skräddarsydd för att hjälpa nyanlända in på arbetsmarknaden. Det utropades som en seger för den svenska modellen. Men det är tveksamt om det räcker för att tysta ropen på sänkta löner.

 • Läs även...

  I norr är det avtal som gäller – även inom IT

  Kollektivavtal och IT-företag är en ovanlig kombination. Men inte i norra delen av landet. En möjlig orsak kan vara de starka fackliga traditionerna. IT-företagen själva framhåller att det handlar om att vara en bra arbetsgivare.

 • Läs även...

  Tjänstemän vill få vägledning

  En av fyra tjänstemän, eller närmare 375 000, vill ha yrkesvägledning, studievägledning eller både och. Det visar TCO:s nya rapport som benar ut tjänstemännens behov och erfarenheter av vägledning.

 • Läs även...

  Utländsk utbildning översätts i ny tjänst

  Nu lanserar Universitets- och högskolerådet (UHR) en webbtjänst som snabbt visar vad en utländsk utbildning motsvarar i Sverige, för att den med utländsk examen lättare ska få jobb. Unionen välkomnar initiativet.

 • Läs även...

  Bilprovningen vill locka kvinnor

  Att som kvinna jobba i en mansdominerad bransch kan vara tufft. Men besiktningsteknikern Malin Lindahl menar att kollegorna inte är något problem, däremot kan kunder ibland fälla taskiga kommentarer.

 • Läs även...

  Löneskillnader en gåta för forskarna

  Ju högre lön desto större är löneskillnaderna mellan män och kvinnor. Forskare har försökt finna svaret på varför glastaket finns genom att studera anställda som pluggat ekonomi eller juridik.

Nyhetsbrev

Prenumerera

Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.