Annons

Nedmontering av vårt välfärdssamhälle

Publicerad 18 juni 2015, kl 10:27

Svar till insändarskribenterna Ellis & Alexandra i Kollega nr 5: Ja, Elis du har rätt! Detta system är inte realistiskt. Och Alexandra, någonting har redan gått sönder!

Det har tydligen redan gjorts en dokumentär om våra allt sämre arbetsvillkor, löner, sociala försäkringar. Och faktiskt en nedmontering av hela vårt välfärdssamhälle. Och den följdes upp nyligen i bokform: ”Lönesänkarna” av Erik Sandberg. Den var verkligen en aha-upplevelse och något jag rekommenderar Kollegas alla läsare. Här får vi följa med i en spännande utredning där både ett och annat känt namn dyker upp. Och i takt med att bilden klarnar för oss och vi förstår på vilket sätt vi blivit vilseledda, så inser vi också att det krävs omedelbara insatser av både politiker och våra fackförbund. Innan katastrofen är ett faktum.

//Jeanette Emhult

Lediga jobb
 • Läs även...

  Vikt och utseende avgör om du får jobb

  Många anser att de diskriminerats vid anställningsintervjuer. Vanligast är åldersdiskriminering – men många uppger också att de nekats ett jobb på grund av hur de ser ut.

 • Läs även...

  Ny myndighet med fackligt fokus

  Landets nya arbetsmiljömyndighet har slagit upp portarna. Och där ser man kontakten med facken som nyckeln för att lyckas med sitt uppdrag.

 • Läs även...

  Orättvis lag drabbar fackligt aktiva

  Personer som haft fackliga uppdrag kan förlora ekonomiskt om de blir arbetslösa. Det vet Thomas Ackelid, som inte får full a-kassa. Men nu väntas regeringen föreslå en lagändring.

 • Läs även...

  Valresultatet kan påverka din jobbinsats

  Den som röstar på ett parti som förlorar kan prestera sämre på jobbet, enligt en kanadensisk studie. Mikael Wallsbeck, idrottspsykologisk rådgivare, menar att det krävs tydliga rutiner för att hantera en förlust.

 • Läs även...

  Unionen vill ha tredelad föräldraförsäkring

  Nu ställer sig Unionen bakom principen om en tredelad föräldraförsäkring. En anledning är att det nu finns en statlig utredning som föreslår just detta.

 • Läs även...

  Vinarbetare ska få bättre arbetsmiljö

  Systembolaget har inlett ett samarbete med Unionen och den fackliga organisationen IUF. Syftet är att förbättra arbetsmiljön för anställda i vinindustrin. Initiativet kommer från Unionens fackklubb på Systembolaget.

Nyhetsbrev

Prenumerera

Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.