Hoppa till huvudinnehåll
Arbetsmarknad

Nevs begärs i konkurs

Anställda hos biltillverkaren Nevs i Trollhättan kan komma att bli arbetsbefriade med full lön. Hur många personer det handlar om är ännu oklart men enligt Unionenklubben kommer sannolikt även tjänstemännen att beröras. Under tisdagen förvärrades läget ytterligare för Nevs när en underleverantör begärde företaget i konkurs.
Ola Rennstam Publicerad
Magnus Hjalmarson Neideman/TT
Produktionen står stilla i Nevs fabrik i Trollhättan. Magnus Hjalmarson Neideman/TT

Biltillverkaren Nevs har inte längre full sysselsättning till sina 250 fast anställda i fabriken i Trollhättan. Konsekvensen blir nu att ett antal anställda kommer att bli arbetsbefriade med full lön redan under första veckan efter semestern. Det skriver tidningen TT-ELA.

Exakt hur många som får stanna hemma med bibehållen lön är inte bestämt, enligt företaget. Men det är troligt att även tjänstemännen kommer att beröras.

– Vi vet inte ännu, men många av våra Unionenmedlemmar finns i produktion och det är den som står stilla just nu. Varje område går igenom sitt behov och därefter tas beslut om arbetsbefrielse eller ej, säger Ronnie Hermansson, ordförande för Unionenklubben på Nevs.

Biltillverkningen stoppades i slutet av maj sedan företaget på grund av ekonomiska problem haft svårt att betala sina underleverantörer.

Hur påverkas stämningen av att biltillverkningen nu stått stilla i flera månader?
– Inte så mycket egentligen. Vi får löpande information både fackligt, från vårt intranät samt via stormöten. Alla förstår allvaret, men är trygga med att vi har en företagsledning som kommer att reda ut situationen.

– Självklart finns det en oro, många har upplevt denna situation tidigare, men de flesta tror att det kommer en lösning som på lång sikt säkrar våra jobb här i Trollhättan, säger Ronnie Hermansson.

På tisdagen begärdes Nevs i konkurs av en underleverantör. Enligt TT har Nevs en skuld på 150 000 kronor till företaget. Konkursförhandlingen kommer att ske om tre till fyra veckor. Sammanlagt har Nevs obetalda skulder på 50 miljoner till olika leverantörer.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning
C&K 2-25

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arbetsmarknad

Lista: Här är de attraktivaste företagen i Sverige

Årets bästa arbetsgivare är korade när det gäller attraktiva arbetsvillkor och jämställdhet. Nyckeltalsinstitutet har räknat ut toppnamnen inom en rad olika branscher, som energi och tech.
Elisabeth Brising Publicerad 8 maj 2025, kl 06:01
Händer som håller en bild på en glad gubbe och händer som möts
Uniper är en av de mest attraktiva arbetsgivarna i Sverige enligt en undersökning från Nyckeltalsinstitutet. Foto: Colourbox/Colourbox

Varje år listar Nyckeltalsinstitutet vilka svenska arbetsgivare som är attraktivast när det gäller arbetsvillkor, jämställdhet och hälsa. De bygger sin ranking på en databas med 400 arbetsgivare och 800 000 anställda. 

Utifrån den har de rankat företag i olika sektorer, till exempel energi tech och fastighet.

Tina Ekström.
Tina Ekström, vd. Foto: Nyckeltalsinstitutet

Medarbetarna är organisationens viktigaste resurs, oavsett situation. Vår kartläggning, baserad på rådande arbetsvillkor och kvantitativa data, visar att goda arbetsvillkor, hälsosam arbetsmiljö och jämställda utvecklingsmöjligheter är avgörande för framgång, säger Tina Ekström, vd på Nyckeltalsinstitutet, i en kommentar. 

Attraktivast i sin bransch

Arbetsgivarna med bäst arbetsvillkor i sin bransch:

El/energi
Mest attraktiva arbetsgivare: Uniper i Sverige

El/energi
Mest jämställda arbetsvillkor: Ellevio Sverige AB

Fastighet
Mest attraktiva arbetsgivare: Hemsö Fastighets AB

Mest jämställda arbetsvillkor: Akademiska hus

Techbranschen
Mest attraktiva arbetsgivare: Hewlett Packard Enterprise

Mest jämställda arbetsvillkor: Canon Svenska AB

Om rankingen

Kategorin attraktiv arbetsgivarindex baseras på faktorer som exempelvis tillsvidareanställningar, lika chefkarriär, gruppstorlek, kompetensutveckling och sjukfrånvaro. 

Om arbetsgivarna har kollektivavtal ingår inte i själva indexet, men det finns ändå med som en bakomliggande faktor i analysen enligt Nyckeltalsinstitutet. 

Jämställdhetsindex, Jämix, baseras på faktorer som lika arbetsvillkor för män och kvinnor, lönestrukturer, ledningsgrupp, föräldraskap, heltids- och tillsvidareanställningar.

Läs rapporten här. 

Resultatet baseras på insamlad statistik från 2024 där drygt 800 000 medarbetares arbetsvillkor från cirka 400 företag och organisationer kategoriserats. De listade organisationerna är de som har uppnått högst resultat i sin bransch i respektive index.