Annons
Annons
  • Tack vare nedskrivningen av skulderna kan Nevs ta sig ur den långa rekonstruktionen och undvika konkurs. Foto: Magnus Hjalmarson Neideman / SvD / TT

Nevs lever vidare

Publicerad 24 mars 2015, kl 11:48

Nevs skulder skrivs ned med drygt 300 miljoner kronor. Det beslutar Vänersborgs tingsrätt efter att en majoritet av borgenärerna godkänt ackordet. Ett viktigt steg för biljättens överlevnad. Det var vinna eller försvinna, enligt Unionens klubbordförande.

– Nedskrivningen var vital för att komma ur rekonstruktionen. Annars hade det blivit svårt att komma i land med de avtal och parter som vi räknar med att jobba med framöver. Det var skillnaden mellan succé och fiasko, säger Ronnie Hermansson, Unionens klubbordförande på Nevs.

Det var under gårdagen som Vänersborgs tingsrätt beslutade att godkänna ackordsförslaget, efter att en majoritet av borgenärerna röstat ja. För Hermansson var beslutet väntat, eftersom han sitter med i borgenärskommittén och har haft en dialog med de stora borgenärerna och rekonstruktören. Däremot är han väldigt positiv till att nedskrivningen blev så överväldigande.

Ackordet innebär att borgenärer med skulder upp till 500 000 kronor ersätts fullt ut, och att de 108 borgenärer som har skulder på över 500 000 får sina skulder halverade.

En viktig del är att Nevs har fått med sig majoriteten av borgenärerna med störst skulder. Borgenärerna har tre veckor på sig att överklaga beslutet, men i och med att 98,6 procent av de 108 borgenärerna redan har sagt ja tror Ronnie Hermansson att sannolikheten är liten.  Förutsatt att det inte bli någon överklagan börjar ackordsförslaget att gälla om tre veckor. Och dagen efter kan Nevs gå ur rekonstruktionen.

Även om det självklart är en stor lättnad för Unionenmedlemmarna och medarbetarna på Nevs säger Ronnie Hermansson att företaget inte är i mål än.

– Vi har många saker framför oss, men det här är en väldigt viktig del för att vi ska komma framåt. Om det här handlade om att vinna eller försvinna handlar nästa steg om hur vi går vidare och börjar agera som ett riktigt företag, genom att sluta kontrakt och avtal som vi har förberett under det senaste året.

Lediga jobb
  • Läs även...

    Tjänstemän på Volvo tillbaka på måndag

    På måndag startar Volvo Cars tillverkningen igen i bilfabriken i Torslanda. Även de tjänstemän som inte jobbar direkt i produktionen välkomnas tillbaka till det aktivitetsanpassade kontoret, där arbetsmiljön nu säkerställts.