Hoppa till huvudinnehåll
Varsel

Nevs varslar 200 i Trollhättan

Bilföretaget Nevs meddelade i dag att man varslar upp till 200 personer i produktionen om uppsägning, vilket också kommer att beröra tjänstemän. Men ännu har man inte tappat hoppet om framtiden, enligt Ronnie Hermansson, Unionenklubbens ordförande.
- Absolut inte. Frågan är bara hur den kommer att se ut, säger han.
Anita Täpp Publicerad 24 september 2014, kl 15:24
Magnus Hjalmarsson Neideman/TT
Interiör från produktionslinjen på Nevs, fd Saabs, fabrik i Trollhättan. Magnus Hjalmarsson Neideman/TT

Totalt jobbar mellan 350 och 360 metallare och tjänstemän i produktionen.  Till TTELA säger Nevs kommunikationschef Mikael Östlund att orsaken till att man nu vill minska den styrkan med mer än hälften är att man ser att det kommer att dröja innan produktionen kommer igång igen och att man måste minska på kostnaderna under den pågående rekonstruktionen.

Ronnie Hermansson är inte överraskad.

- Det här är så klart inte roligt. Samtidigt att vi förstått att det här har varit på gång eftersom vi inte har kommit igång med produktionen på ett antal månader samtidigt som vi har en personalstyrka utifrån att vi ska producera ett visst antal bilar. Vi har alltså en övertalighet. Och i och med den pågående rekonstruktionen så har vi ett ekonomiskt ansträngt läge.

Exakt hur många tjänstemän som berörs av varslet är ännu okänt.

- Vi fackliga företrädare för Unionen, Ledarna och Sveriges Ingenjörer är kallade till en förhandling i eftermiddag. Men det finns ju arbetsledare och olika typer av planerare och andra i produktionen, även om den största delen som berörs är "metallare", säger Ronnie Hermansson.

Vad ser ni för risker med att man vill säga upp så här många i produktionen?
- De vi har i produktionen nu är  de bästa som vi har plockat in. Och för flera blir en uppsägning kanske den andra. Då är frågan om de vågar komma tillbaka sedan, eller om de känner att de riskerar att bli uppsagda en tredje gång. Det finns ju andra biltillverkare i närområdet som har en efterfrågan på arbetskraft nu och om man väljer att hoppa på ett jobb där är frågan om man verkligen är beredd att släppa det sedan.

Men ni har fortfarande hopp om framtiden?
- Absolut. Frågan är bara hur den kommer att se ut. Förhandlingarna med de båda fordonstillverkarna, som vill ha olika samarbeten med oss, har ju tagit mycket längre tid än vi beräknat. De har hållit på i ett halvår nu. Vi har alla trott att vi skulle ha kommit längre. Men vi tömmer inte produktionen.

I maj stoppades produktionen av bilar i fabriken och sedan i augusti är Nevs under rekonstruktion. Den 8 oktober är det borgenärssammanträde och innan det ska rekonstruktör Lars Eric Gustafsson skicka ut information till borgenärerna.

NEVS har förklarat att man vill genomföra de nu varslade uppsägningarna under september månad men sedan avser att behålla den resterande personalen för att hålla anläggningen i startklart skick.

Varsel

Ericssons storvarsel överraskade facket

Vilka verksamheter ska bort på Ericsson? Det är frågan Unionenklubbarna ställer när telekomjätten går ut och flaggar för att man minskar antalet anställda i Sverige med 1 200.
Johanna Rovira Publicerad 3 april 2024, kl 13:45
Ericsson logga
I slutet av mars varslade Ericsson 1 200 anställda i Sverige. Företaget hänvisar till en försämrad mobilnätsmarknad. Foto: Henrik Montgomery/TT

Strax före påsk avslöjade Ericsson i ett pressmeddelande att företaget ska krympa med 1 200 anställda i Sverige. För facken på Ericsson kom nyheten som en överraskning. 

Andreas Larsson

När företaget reducerat antalet anställda tidigare har vi kommit längre i vår dialog med arbetsgivaren. Nu var arbetsgivaren snabb på att dra i stora tofsen och vi är inte vana att stå där vi står, säger Andreas Larsson, ordförande för Unionens samarbetsorganisation inom Ericsson. 

Han har suttit i förhandlingar med arbetsgivaren och övriga fackliga organisationer på företaget som har omkring 14 500 anställda i Sverige, varav cirka 4 500 är medlemmar i Unionens åtta klubbar. Man har bland annat diskuterat nya målbilder för olika verksamheter.  

Det finns många frågetecken som vi jobbar på att räta ut. Exempelvis vad vi ska sluta göra och vad ska vi fokusera på framöver. Vi vill ju att det vi gör ska leda till något så stabilt som möjligt, säger Andreas Larsson. 

Han är trots allt hoppfull.

Vi tror att vi ska kunna göra något bra av detta ihop med företaget. Det finns ett samförstånd kring hur vi ska landa bra, men har lite olika syn på hur vägen dit ska se ut. 

För ett år sedan presenterade Ericsson ett sparpaket på 11 miljarder kronor som innebar att 1 400 tjänster försvann i Sverige.