Annons
 • Nu kan du besöka Unionen ... i New York! Foto: Mark Lennihan/AP Photo/TT

New York nästa för Unionen

Publicerad 3 november 2017, kl 11:47

Nästa vecka öppnar Unionen ett pop up-kontor i New York. Syftet är att peka på vikten av att hålla koll på vad som händer med pension och trygghetsförsäkringar när man jobbar utomlands.

USA är det mest populära landet för dem som planerarar att jobba utomlands. Det är anledningen till att Unionen väljer Brooklyn när man nu för första gången någonsin öppnar kontor utomlands.

Pop up-kontoret ska existera under en veckas tid och bemannas av sex Unionenanställda, enligt Henrik Ehrenberg, samhällspolitisk chef på Unionen. Samtidigt kommer det att lanseras ett digitalt pop up-kontor på Unionens hemsida.

Varför gör Unionen det här?
– 
Vi vill lyfta vikten av att man planerar sin utlandsperiod och tänker på hur den sociala tryggheten fungerar på plats, man bör exempelvis kolla anställningskontrakt och villkor samt ta reda på vilka försäkringar man omfattas av. Sedan bör man fundera över vad som händer när man återvänder till Sverige. Sjuk- och föräldraförsäkringar är inga bidrag, utan just försäkringar som man måste kvalificera sig för. Vet man om det kan man vidta de åtgärder som krävs, exempelvis ta kontakt med rätt myndigheter och meddela var och hur länge man ska jobba.

På vilket sätt gynnar det Unionens medlemmar?
– 
Sverige en del av global ekonomi och många tjänstemän vill vara en del av den globala arbetsmarknaden. Därför ger vi råd om hur man ska agera när man arbetar i ett annat land, och pekar på skillnaden om man är utsänd av en svensk arbetsgivare, lokalanställd eller frilans.

Är det ett bra sätt för Unionen att synas?
– 
Ja, det är det alltid när vi gör bra och relevanta saker, säger Henrik Ehrenberg som själv kommer att vara på plats på pop up-kontoret under en del av veckan. Att man har förlagt pop up-kontoret just till den här veckan beror, enligt Henrik Ehrenberg, på att de Unionenanställda då också kan delta i en internationell konferens om plattformsekonomin.

Niklas Hallstedt
Niklas Hallstedt
[email protected]
Lediga jobb
 • Läs även...

  Trots reform – fortsatta krav på sänkta löner

  I början av året kom fack, arbetsgivare och regering överens om en ny anställningsform – Etableringsjobb – skräddarsydd för att hjälpa nyanlända in på arbetsmarknaden. Det utropades som en seger för den svenska modellen. Men det är tveksamt om det räcker för att tysta ropen på sänkta löner.

 • Läs även...

  Unionen kräver fler satsningar på kompetens

  Regeringen satsar 20 miljoner kronor på korta högskolekurser som ska locka medelålders till vidareutbildning. Unionen välkomnar pilotprojektet.
  – Det är bra att man gör något men det är inte tillräckligt, säger Henrik Ehrenberg, samhällspolitisk chef på Unionen.

 • Läs även...

  Hotad med stryk - om han kontaktade facket

  Kontakta Unionen och du åker på stryk. Det var chefens budskap när en anställd bartender inte lät sig skrämmas av arbetsgivarens hot att sluta betala ut hans lön.

 • Läs även...

  I norr är det avtal som gäller – även inom IT

  Kollektivavtal och IT-företag är en ovanlig kombination. Men inte i norra delen av landet. En möjlig orsak kan vara de starka fackliga traditionerna. IT-företagen själva framhåller att det handlar om att vara en bra arbetsgivare.

 • Läs även...

  Tjänstemän vill få vägledning

  En av fyra tjänstemän, eller närmare 375 000, vill ha yrkesvägledning, studievägledning eller både och. Det visar TCO:s nya rapport som benar ut tjänstemännens behov och erfarenheter av vägledning.

 • Läs även...

  Nya låglönejobb får nobben av Unionen

  Unionen säger tvärt nej till förslaget om att inrätta jobb med särskilt låga löner för nyanlända.
  "Jag tror inte på idén inom vårt organisationsområde", säger Unionens förhandlingschef Niklas Hjert.

Nyhetsbrev

Prenumerera

Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.