Annons
Annons
 • Foto: Colourbox

Drömjobbet - en trygg anställning

Publicerad 4 maj 2015, kl 15:16

Att få vara sin egen chef, eller åtminstone andras chef, det är själva drömjobbet för många. Samtidigt växer drömmen om en trygg anställning. Det visar Manpower Groups årliga undersökning om trender inom arbetslivet.

Många vill bli chefer. På frågan om vilket yrke som skulle innebära drömjobbet svarar de allra flesta, av drygt 4 000 tillfrågade, vd. Men det är framför allt männen som vill bli vd, för kvinnorna i undersökningen hamnar vd först på tredje plats bland drömjobben.

För dem är det en annan chefsposition som toppar – vilket reflekterar verkligheten, eftersom det är den chefsposition där det i dag finns flest kvinnor – personalchef.

- Flera rapporter de senaste åren har visat att intresset för chefsjobb minskar. Trots det hamnar nu fyra olika chefsjobb bland de tio främsta av svenskarnas drömjobb, konstaterar Lars Forseth, vd för Manpower Group, i en kommentar.

Utöver vd och personalchef återfinns också IT-chef, ekonomichef, produktionschef och projektledare på tio i topp för både män och kvinnor. Chefspositionerna har hamnat högt på listan tidigare också, även om det tillkommit fler chefsroller på årets lista. 

De drygt 4 000 personer som deltar i undersökningen har alla haft sin profil registrerad hos bemannings- och rekryteringsföretaget Manpower, vilket också kan ger mer "karriärsintresserade" svar än vid ett helt slumpvis befolkningsurval.

Trygg anställning 

Mer överraskande är att administratörsjobben hamnar på delad förstaplats för kvinnorna i undersökningen.  Det är helt nytt för årets undersökning, samtidigt som mer äventyrliga jobb som musiker, författare, fotograf och pilot hamnat längre ner på listan än tidigare år.

För närvarande är det trygghet som lockar mest, vilket också flera andra studier visat på. Även om det kan vara en falsk trygghet - just administratörsuppgifter är sådana som automatiseringen redan till stor del tagit över. 

Den största nackdelen med drömjobbet, enligt de 4 428 personer som tillfrågats, uppges just vara att det är svårt att få en trygg anställning. En annan nackdel är låga löner och små möjligheter att påverka samhället.

Att vara sin egen chef

På frågan om hur ens nuvarande jobb förhåller sig till drömjobbet svarar en av fyra egenföretagare att de faktiskt redan har sitt drömjobb. Bland anställda är det lite mindre, en av tio, som lyckats få ägna dagarna åt drömjobbet, enligt undersökningen.

Det som gör jobbet till en dröm är att det är spännande och personligt utvecklande. Det menar nästan hälften av de som svarat att de har sina drömjobb redan.  

För sent att börja om

Två av tre tillfrågade tror att de kommer att nå sitt drömjobb, och tre av fyra anser att det är viktigt för dem att nå dit. Särskilt är det unga människor som svarar att de sätter stor vikt vid att nå sina drömjobb.

De tre största hindren för att nå drömjobbet är brist på rätt kontakter, fel utbildning och att det känns som för sent att börja om, enligt rapporten.

Drömjobb tio i topp

 1. Kvinnor: Personalchef
  Män: Vd
 2. Kvinnor: Ekonom
  Män: Ingenjör
 3. Kvinnor: Vd
  Män: Projektledare
 4. Kvinnor: Projektledare
  Män: Försäljningschef
 5. Kvinnor: Författare
  Män: Personalchef
 6. Kvinnor: Lärare
  Män: Säljare
 7. Kvinnor: Ekonomichef
  Män: IT-chef
 8. Kvinnor: Marknadsförare
  Män: Produktionschef
 9. Kvinnor: Djurskötare
  Män: Äventyrare
 10. Kvinnor: Receptionist
  Män: Musiker

 

4 428 personer deltog i undersökningen, som gjordes av trendspaningsbyrån Kairos Future och bemanningsföretaget Manpower Group.

Cirka 2 437 av de svarande var anställda, 1 345 arbetssökande, 249 egenföretagare och 382 studerande. Alla har de vid något tillfälle haft sin profil registrerad hos Manpower.se. Läs hela rapporten här. 

Gabriella Westberg
Gabriella Westberg
[email protected]
@Tidn_Kollega
 • Läs även...

  Chefens ord som skrämmer mest

  Är du psykopatchef och vill sätta skräck i dina anställda? Be om ett samtal. Ett utbildningsföretag undersökte vilka fraser som triggar hjärtfrekvensen på anställda genom att mäta deras puls.

 • Läs även...

  Amazon vägrar betala skadestånd

  Amazon vill inte betala hela skadeståndet efter den tvist bolaget förlorade mot en Unionenmedlem som sades upp förra året. Nu stäms handelsjätten i tingsrätten igen.

 • Läs även...

  Debatt: Antalet år gör dig inte till bättre ledare

  Kan en ledare som varit chef i 20 år men inte tagit till sig av feedback och konstruktiv kritik verkligen slå sig för bröstet? Det är vad vi gör av våra erfarenheter som formar oss, skriver organisationsutvecklaren Teresa Acuña Lopez.

 • Läs även...

  Debatt: Vilket ledarskap vill vi ha efter pandemin?

  De ledare som skapar störst inflytande är de som förstår sin roll som förebild, inte har mest kunskap om teorier. Att stå för sina misstag och lära sig av dem och förstå att det alltid finns nya saker att lära sig skapar hållbart ledarskap, skriver ledarskapscoachen Annah Thunberg.

 • Läs även...

  Emely varvar ner i garaget

  Emely Vonkavaara Björkman, stationschef på Svensk Bilprovning, kopplar av efter jobbet med att sköta om en mattsvart veteranbil från 1968.

 • Läs även...

  Så ska Northvolt locka 3000 till helt ny industri

  Northvolt ska anställa 3 000 till sin batterifabrik i Skellefteå. Katarina Borstedt är chef för rekryteringen och den som ska locka arbetskraft till en industri ingen har erfarenhet av.