Hoppa till huvudinnehåll
A-kassa

Noll effekt av sänkt a-kasseavgift

Den kraftigt sänkta a-kasseavgiften skulle locka tillbaka a-kassornas medlemmar efter de senaste årens stora tapp. Men återströmningen har hittills varit marginell. Andelen a-kassemedlemmar har snarare minskat ytterligare, rapporterar TT.
Linnea Andersson Publicerad 27 augusti 2014, kl 14:33
Melker Ödebrink.
Melker Ödebrink, kanslichef för Arbetslöshetskassornas samorganisation. Foto: Stina Svanberg, SO

Vid årsskiftet sänktes a-kasseavgiften kraftigt. För flera förbund innebar det en sänkning på flera hundra kronor i månaden till ungefär samma nivå som innan Alliansregeringen höjde kostnaden 2007.

Men i jämförelse med de 400 000 som då lämnade kassorna har endast 15 000 nya anslutit sig i år, enligt Inspektionen för arbetslöshetsförsäkringen (IAF). Eftersom arbetskraften dessutom vuxit ytterligare i år har andelen som är med i en a-kassa snarare legat helt still eller till och med sjunkit.

Melker Ödebrink, kanslichef för Arbetslöshetskassornas samorganisation säger till TT att den dåliga effekten är en besvikelse och att det är svårt att veta vad det beror på.

- Men ett skäl är att villkoren för att få a-kassa är lika dåliga eller till och med sämre än 2007.

- Det krävs fler åtgärder, höja taket bland annat och göra regelsystemet mer överskådligt. Nu är det svårt att förutse om man har rätt till ersättning, säger Melker Ödebrink till TT.

Hotell- och restaurangsfacket (HRF) är det fack som fått den största sänkningen av a-kasseavgiften. Förbundets ordförande Ella Niia tror dock att det är en för enkel analys att skylla allt på avgiften.

Flera av Allianspartierna vill se en obligatorisk arbetslöshetsförsäkring för att fler ska ha rätt till a-kassa. Även om inget offentligt mål om nya medlemmar sattes upp när man sänkte avgiften vid årsskiftet visar ett räkneexempel i budgetpropositionen en förhoppning om 200 000 fler medlemmar.

Som Kollega skrivit tidigare visar en genomgång av OECD-statistik att Sverige, förutom att ha drabbats av det stora a-kassetappet, är det land i västvärlden där flest personer lämnat facket. Ett faktum som tros vara en konsekvens av Alliansregeringens höjda a-kasseavgifter samt den  slopade avdragsrätten för fackavgiften.

A-kassa

Unionens a-kassa ska synas för långa väntetider

Unionens a-kassa är återigen under lupp. Orsaken är de långa handläggningstiderna.
Lina Björk Publicerad 25 mars 2024, kl 15:39
Till vänster fasadskylt till Unionens a-kassa, till höger en hand som håller i ett stoppur.
Unionens a-kassa granskas av IAF med anledning av de långa väntetiderna. Foto: Ola Rennstam/Colourbox.

Enligt Inspektionen för arbetslöshetsersättning (IAF), som är den tillsynsmyndighet som ska granska Sveriges alla a-kassor, har Unionens a-kassa den längsta väntetiden av alla. Just nu får den som väntar på besked från a-kassan ha tålamod i genomsnitt sju veckor. Men många har väntat betydligt längre än så. 

I september förra året startade IAF ett tillsynsärende mot Unionens a-kassa, med anledning av de långa väntetiderna. Då var den som längst tio veckor. Ultimatumet från myndigheten löd: få ner handläggningstiderna till fem veckor innan årsskiftet annars kan statsbidraget helt eller delvis dras in.

IAF startar tillsynsärende – igen

I december hade man klarat kravet, men nu har väntetiden ökat igen och IAF har återigen beslutat att inleda ett tillsynsärende mot Unionens a-kassa. Syftet är enligt myndigheten själva att ”följa upp arbetslöshetskassans prioriteringar och arbetssätt”