Annons
Annons
 • Lider du av nomofobi? Illustration: Annelie Carlström

Nomofobi – Rädsla att vara utan sin mobil

Publicerad 20 september 2019, kl 13:20

Får du ångest om du går på toa och inser att du inte har din mobil med dig? Då kan du lida av nomofobi (no phone phobia). Ett syndrom i tiden: det närmast tvångsmässiga beroendet av den elektroniska manick vi numera kan använda för så oändligt mycket mer än att ringa och sms:a.

Enligt Siri Helle, som skrivit boken Smartare än din telefon, diskuterar forskarna rent av om nomofobi kan jämställas med heroinberoende.

Oavsett svaret på det är nog rätt många av oss benägna att erkänna att vår skärmtid (även det ett nytt ord) lätt går till överdrift.

I en brittisk studie konstaterades att över hälften av de tusen intervjuade kände oro när de inte hade tillgång till sin mobil. En av fem kollade mejlen i sängen, en av fyra kunde tänka sig att pilla med mobilen när de var på dejt. 42 procent tog med sig sin smarta mobil till stranden. Med tanke på att denna studie har runt fem år på nacken skulle siffrorna sannolikt visa sig vara högre i dag. Det är bara att ta sig en titt i bussen – så många huvuden hänger över mobilskärmarna att forskarna varnar för nackskador.

I grunden handlar nomofobi om att belöningshormonet dopamin frisätts när vi roar oss med mobilen. Vilket triggar oss att göra det ännu mer.

Siri Helle tycker att det viktigaste är att fråga sig själv om man tycker att ens pillande med telefonen har en negativ inverkan på det övriga livet, om det orsakar någon form av problem:

”Skillnaden mellan ett beroende och en uppslukande hobby är inte hur mycket tid den tar, utan om den tillför livet något snarare än att inkräkta på det.”

Joachim Stokstad
[email protected]
Lediga jobb
 • Läs även...

  EU vill stoppa jobbmejl efter arbetstid

  Anställda ska inte behöva svara på jobbmejl efter arbetstid. EU-parlamentet föreslår en lag som ska skydda europeiska arbetstagare från att ständigt vara tillgängliga för sina arbetsgivare.

 • Läs även...

  Coronatester: Företag snabbtestar personal

  Flera företag snabbtestar sin personal för att upptäcka coronasmitta. På Thermia testades 160 anställda efter julen för att minska risken för smitta i produktionen. Men testerna är dyra och bör göras regelbundet.

 • Läs även...

  Hoppfullt att #metoo lett till ökad öppenhet

  Skogsbranschens #metoo-upprop ledde till att machokultur och sexuella trakasserier började diskuteras i fikarummen. Det berättar en av få kvinnliga skogsmästare. Det ger hopp inför framtiden – att förändring är möjlig.