Annons
 • Lider du av nomofobi? Illustration: Annelie Carlström

Nomofobi – Rädsla att vara utan sin mobil

Publicerad 20 september 2019, kl 13:20

Får du ångest om du går på toa och inser att du inte har din mobil med dig? Då kan du lida av nomofobi (no phone phobia). Ett syndrom i tiden: det närmast tvångsmässiga beroendet av den elektroniska manick vi numera kan använda för så oändligt mycket mer än att ringa och sms:a.

Enligt Siri Helle, som skrivit boken Smartare än din telefon, diskuterar forskarna rent av om nomofobi kan jämställas med heroinberoende.

Oavsett svaret på det är nog rätt många av oss benägna att erkänna att vår skärmtid (även det ett nytt ord) lätt går till överdrift.

I en brittisk studie konstaterades att över hälften av de tusen intervjuade kände oro när de inte hade tillgång till sin mobil. En av fem kollade mejlen i sängen, en av fyra kunde tänka sig att pilla med mobilen när de var på dejt. 42 procent tog med sig sin smarta mobil till stranden. Med tanke på att denna studie har runt fem år på nacken skulle siffrorna sannolikt visa sig vara högre i dag. Det är bara att ta sig en titt i bussen – så många huvuden hänger över mobilskärmarna att forskarna varnar för nackskador.

I grunden handlar nomofobi om att belöningshormonet dopamin frisätts när vi roar oss med mobilen. Vilket triggar oss att göra det ännu mer.

Siri Helle tycker att det viktigaste är att fråga sig själv om man tycker att ens pillande med telefonen har en negativ inverkan på det övriga livet, om det orsakar någon form av problem:

”Skillnaden mellan ett beroende och en uppslukande hobby är inte hur mycket tid den tar, utan om den tillför livet något snarare än att inkräkta på det.”

Joachim Stokstad
[email protected]
Lediga jobb
 • Läs även...

  7 av 10 jobbar sjuka

  En vetskap om att ingen tar över ens arbetsuppgifter. Det är den vanligaste orsaken till att vi går sjuka till jobbet. I värsta fall kan så kallad sjuknärvaro öka risken för förtidspension. Men ibland kan den också vara bra.

 • Läs även...

  5 förtroendevalda om sjuknärvaron på deras jobb

  70 procent av alla sysselsatta går sjuka till jobbet trots att de känner att de borde ha stannat hemma och kurerat sig. Vilket enligt ny forskning kan leda till kraftigt försämrad hälsa och förtidspension. Här berättar fem fackligt förtroendevalda i Unionen om sin egen och kollegornas "sjuknärvaro".

 • Läs även...

  Varken frisk eller smal av aktivitetsbaserat

  Det går att få kontorsanställda att röra sig mer på jobbet. Men effekten av aktiviteten är liten, enligt en ny avhandling.

Nyhetsbrev

Prenumerera

Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.