• 15 ordföranden för fackliga centralorganisationer i fem nordiska länder har undertecknat ett upprop om kraftsamling för att släppa in flyktingar på arbetsmarknaden och det utan dumpade villkor och löner. Foto: Skärmdump

Nordiska fack i upprop för rätten till jobb

Publicerad 11 september 2015, kl 13:22

De nordiska fackliga centralorganisationerna uppmanar i ett gemensamt upprop till kraftsamling i samhället för att flyktingar och migranter ska kunna etablera sig på en nordisk arbetsmarknad med schysta villkor.

”Vi har ett ansvar för att finna trygga arbeten, praktik och utbildning åt dem som med fara för liv och hälsa söker tillflykt i Norden.”

Nordens Fackliga Samorganisation, NFS, är en samarbetsorganisation för de 16 centralorganisationerna i de fem nordiska länderna.  För närvarande pågår NFS ordförandemöte i Köpenhamn och i samband med det går medlemmarna ut med ett upprop om kraftsamling för att hjälpa flyktingar och migranter in på den nordiska arbetsmarknaden - och det utan dumpade villkor och löner.

”Vi, arbetsmarknadens parter, måste göra allt som står i vår makt för att finna hållbara lösningar som motverkar att migrerande människor – redan utsatta ur flera olika perspektiv – inte utnyttjas genom otrygga anställningar och oacceptabla anställningsvillkor eller trafficking, människosmuggling och slavliknande arbetsförhållanden. ”

Bland undertecknarna av dokumentet finns TCO:s ordförande Eva Nordmark, Göran Arrius, Saco:s ordförande samt LO-basen Karl-Petter Thorwaldsson, jämte deras 12 finska, norska, danska och isländska kollegor.

FN:s mänskliga rättigheter innebär inte bara att var och en av oss har rätt att söka asyl, rätt till liv, frihet och personlig säkerhet men även att rätten till arbete är grundläggande, skriver undertecknarna som också påminner om att vi i Norden har en stark tradition om att ta ett gemensamt samhällsansvar för att hitta lösningar på liknande utmaningar.

Därför uppmanas nu arbetsgivare, regeringar och det Nordiska ministerrådet att tillsammans med NSF:s medlemsorganisationer arbeta för att underlätta för flyktingar som kommer hit att också komma in på en arbetsmarknad med schysta villkor.

Uppropet följer på en uppmaning från FN:s organ för arbetsmarknadsfrågor ILO, till fackföreningar och arbetsgivare att hitta lösningar på den situation som uppstår efter det att flyktingar satt sig i säkerhet, bland annat genom tillgången på fler och bättre jobb.

Gabriella Westberg
Gabriella Westberg
[email protected]
@Tidn_Kollega
Lediga jobb
 • Läs även...

  Inlåsning kan leda till depression

  En fjärdedel av anställda riskerar att inte kunna byta jobb den dag de vill. En sådan känsla av inlåsning kan leda till sämre hälsa och till och med depression, visar ny forskning.

 • Läs även...

  Trots reform – fortsatta krav på sänkta löner

  I början av året kom fack, arbetsgivare och regering överens om en ny anställningsform – Etableringsjobb – skräddarsydd för att hjälpa nyanlända in på arbetsmarknaden. Det utropades som en seger för den svenska modellen. Men det är tveksamt om det räcker för att tysta ropen på sänkta löner.

 • Läs även...

  ”Unionen lever i det förflutna”

  Det var inte bara arbetsgivaransvaret som var en stötesten när Frilans Finans ville teckna kollektivavtal med Unionen. Enligt företagets vd Stephen Schad har förbundet ett ideologiskt arv som inte hör nutiden till. Han efterlyser också ett kollektivavtal anpassat till dagens arbetsmarknad.

 • Läs även...

  Partierna om: Psykosocial arbetsmiljö

  Kollega har gjort en sammanställning av Unionens viktigaste arbetsmarknadsfrågor till de åtta största partierna inför valet den 9 september.

 • Läs även...

  Många tror sig älska jobbet

  Älskar du ditt jobb? Eller har du bara lyckats intala dig att du gör det, för att inte bryta mot den nuvarande samhällsnormen och riskera att ses som misslyckad? Så kan det faktiskt vara, enligt etnologen Magdalena Petersson McIntyres forskning.

 • Läs även...

  Så bör facket hantera sexuella trakasserier

  Arbetsgivaren är ansvarig för att förhindra sexuella trakasserier på jobbet. Men hur ska det lokala facket agera? Den frågan ger TCO svar på i en ny handbok.

 • Läs även...

  Corona försvårar fackligt samarbete mellan länder

  I många länder hotas, kränks och dödas fortfarande fackligt engagerade. Coronapandemin har gjort det svårare att ställa krav på regeringar och arbetsgivare.

 • Läs även...

  Sportföretag förtegna om kläders ursprung

  Hur vet du att din träningströja inte tillverkats på en fabrik med bedrövliga arbetsförhållanden? Kommer tröjan från Team Sportia eller Sportamore kan du glömma att få reda på var och hur den tillverkats.

 • Läs även...

  Lite mindre bittra druvor i Sydafrika

  Sydafrikas vinarbetare lever som statare gjorde i Sverige för hundra år sedan trots upprepade rapporter om misär och missförhållanden. Unionenklubben på Systembolaget tog initiativ till ett projekt som ska ge vinarbetarna ett drägligare liv och vinet därifrån lite mindre bitter eftersmak.

Nyhetsbrev

Prenumerera

Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.