Annons
  • Scania börsnoterades under fredagen. Foto: Anders Wiklund/TT

"Noteringen ger Scania uppmärksamhet"

Publicerad 28 juni 2019, kl 14:27

Scania är tillbaka på börsen genom noteringen av Traton, där Scania ingår. Unionenklubben på Scania tror att noteringen är bra för företaget.

I dag, fredag, börsnoterades bolaget Traton där lastbilstillverkaren Scania ingår. Aktien kan handlas både på börsen i Frankfurt och i Stockholm.

– Vi är jätteglada för att aktien även listades i Sverige. Det visar att Scania har en stark ställning i bolaget. Det känns också bra att starka investerare i Sverige är intresserade av att köpa aktier i bolaget, säger Mari Carlquist, Unionens klubbordförande på Scania.

Är det en fördel eller nackdel för Scania att finnas på börsen?
– Jag tror att det är en fördel. De år vi inte har funnits på börsen har Scania inte fått lika mycket uppmärksamhet, kring exempelvis kvartalsrapporter. Jag tror också att börsnoteringen kommer att innebära att Traton blir mer känt i Sverige.

Vad tycker medlemmarna om börsnoteringen?
– Jag har inte fått så många reaktioner. Men när Volkswagen köpte Scania fanns en oro hos många över om Scania skulle få finnas kvar i Sverige och Södertälje. Men med noteringen på Stockholmsbörsen i kombination med att Scania nu bygger ett nytt gjuteri för 1,5 miljarder kronor i Södertälje förstår nog alla att det inte finns några planer på att flytta Scania utomlands.

Teckningskursen var satt till 27 euro. När handeln öppnade sjönk kursen något. Pensionsbolaget AMF har tecknat avtal med Traton om att köpa aktier för 200 miljoner euro.

– För fem år sedan tillhörde vi dem som jobbade för att Scania skulle stanna på börsen, och nu vill vi inte missa möjligheten att återigen investera i ett av Sveriges mest aktade och betydelsefulla industriföretag, säger Anders Oscarsson, aktiechef och ägaransvarig hos AMF, i ett pressmeddelande.

David Österberg
David Österberg
[email protected]
Lediga jobb
Nyhetsbrev

Prenumerera

Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.