• Stefan Löfven besökte Unionens kongress i Göteborg 2015. Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Nu kan DU påverka Unionen

Publicerad 9 januari 2019, kl 15:37

Vill du att Unionen ska lägga ner Kollega? Eller att en tandvårdsförsäkring ska ingå i medlemskapet? Skicka en motion till förbundet så kanske din önskan går i uppfyllelse.

I oktober är det kongress i Malmö, vilket innebär att Unionen ska bestämma inriktning – vad Unionen ska tycka, tänka och åstadkomma på en övergripande nivå framöver. Du som medlem kan bidra till inriktningen genom att skicka in en motion till kongressen före 31 januari.

– Att skriva motioner är ett sätt för medlemmarna att påverka, en viktig del i att Unionen är en medlemsstyrd organisation. Det finns en flora av olika motionsinstanser och det är bra om motionerna till just kongressen handlar om övergripande ämnen, förslag som pekar ut riktningen, säger Cecilia Gåije, vikarierande demokratisekreterare och ansvarig för motionsuppföljning på Unionen.

Motioner som handlar om avtalsfrågor ska adresseras till förbundsrådet som inte hanterar andra motioner i år, eftersom det är kongressår. Till förbundsstyrelsen kan man skicka motioner när som helst under året.

– Råkar man skicka till fel instans gör det inget – vi hjälper till att flytta motionen rätt, men aldrig utan att först ha fått okej av motionsskrivaren, säger Cecilia Gåije.

Läs också: Är du kongresskompetent?

Motionerna till kongressen hamnar först hos regionstyrelsen i den region där motionsskrivaren jobbar. Regionrådet, som sammanträder under våren, kan välja att ställa sig bakom motionen, vilket ger den större chans att gå igenom i kongressen. Den andra maj skickas samtliga kongressmotioner till förbundsstyrelsen, FS, som låter Unionens olika experter tänka till kring dem och komma med förslag på hur FS ska ställa sig till motionen.

Sedan blir det FS förslag som kongressen i slutändan tar ställning till – FS kan välja mellan att yrka bifall, beakta, besvara eller avslå (se faktaruta) motionen. Att motioner avslås är ganska ovanligt. Alla motioner når dock sitt slutmål kongressen, inga motioner försvinner på vägen utan motionsskrivarens medgivande. Och det är kongressen som i slutändan bestämmer om motionens öde. En motion som FS ansett besvarad kan alltså bifallas av kongressen och vice versa.

– Man ska inte vara rädd för att skriva en motion – det finns inga motioner som är ”fel”, däremot kan vissa motioner vara svårare att förstå än andra. Ju tydligare man är med vad man vill uppnå, desto bättre är det. Det kan också vara svårt för kongressen att ta ställning om motionen är alltför detaljerad, säger Cecilia Gåije, som gissar att det brukar komma in ett hundratal kongressmotioner i runda slängar.

Unionens kongresswebb, där du kan skicka in din motion, hittar du här.

Motionen kan:

 • Bifallas. Betyder att kongressen köper det rakt av
 • Beaktas. Betyder att kongressen gillar idén eller intentionen med motionen, men att det kanske finns bättre sätt att uppnå resultat än det som föreslås.
 • Besvaras. Motionen handlar om något som Unionen inte kan påverka.
 • Avslås. Nej, det här förslaget kan vi inte ställa oss bakom.

DATUM:

31 januari. Deadline för motioner till kongressen

17 april. Deadline för avtalsmotion till förbundsrådet

2 maj. Förbundsstyrelsen får kongressmotioner från regionstyrelserna.

6-11 oktober. Kongress i Malmö där 260 kongressombud deltar och röstar för eller emot olika motioner.

Johanna Rovira
Johanna Rovira
[email protected]
Lediga jobb
 • Läs även...

  Flest gillar Unionen

  Kollektivavtal är den viktigaste orsaken till att man är medlem i ett fackförbund och Unionen är det fack som flest är positiva till, det visar två statistiska undersökningar.

 • Läs även...

  Unionen oväntat stort

  15 000 nya medlemmar anslöt sig till Unionen förra året som nu är över 660 000 medlemmar stort. Trots att ökningen var större än väntat vill förbundet fortsätta växa och fokuserar på högskoleutbildade tjänstemän.

 • Läs även...

  Unionen tände inte på motion om tänder

  Unionenmedlemmen Sara Ortsäter fick några spännande idéer och skickade tre motioner till förbundet. Trots att inte förbundet nappade på alla hennes förslag är hon nöjd med utgången.

Nyhetsbrev

Prenumerera

Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.