• En majoritet av de tillfrågade skulle välja högskolan som utbildningsform. Foto: Colourbox

"Nu krävs omfattande reformer"

Publicerad 17 augusti 2018, kl 14:42

I en kommentar till den undersökning som Unionen presenterade i dag, säger förbundets ordförande Martin Linder:
– Ingen ska behöva lämna hus och hem för att kunna vidareutbilda sig. Ska vi klara skiftet på arbetsmarknaden måste möjligheterna till kompetensutveckling förbättras.

Undersökningen visar bland annat att fyra av tio privatanställda tjänstemän bedömer att de snart kommer att behöva en vidareutbildning som de inte räknar med att få av sin arbetsgivare.

Ungefär hälften av dessa bedömer att denna kompetensutveckling  behövs inom tre år. En majoritet av de tillfrågade skulle välja högskolan som utbildningsform.

Men hindren för att göra verklighet av detta är många då varken kursutbudet på högskolan eller studiemedelssystemet är anpassat efter de yrkesverksammas behov, påpekar Unionen.

– Det är allvarligt. Vi står inför en stundande lågkonjunktur samtidigt som digitaliseringen ökar snabbt. Nu krävs omfattande reformer, säger Martin Linder.

Att åtta av tio tjänstemän i undersökningen uppger att deras levnadsstandard skulle påverkas i hög grad om de skulle studera med nuvarande studiemedel och att fyra av tio rent av skulle behöva flytta, är ohållbart och visar tydligt att dagens studiemedelssystem måste reformeras, anser Martin Linder.

Unionens föreslår följande politiska reformer:

 • Ett studiemedelssystem anpassat för yrkesverksamma 
  Med nuvarande villkor är studier finansierade med studiemedel helt enkelt inte ett alternativ för de flesta yrkesverksamma. Det är inte hållbart.
 • Fler högskoleutbildningar anpassade till yrkesverksammas behov
  Regeringen måste ge universitet och högskolor tydliga direktiv att utbildningsinsatser som riktar sig till yrkesverksamma ska prioriteras högre än idag.
 • Fler kortare utbildningar på yrkeshögskolan
  För att snabbare komma åt kompetensbristen måste fler kunna läsa enstaka kurser inom yrkeshögskolan. Det behövs också fler kortare utbildningsprogram.
 • Högskolorna ska erbjuda validering av reell kompetens
  Personer som befinner sig mitt i yrkeslivet och som behöver vidareutbilda sig har betydligt fler kompetenser än vad som finns dokumenterade på papper. Möjligheterna till validering av befintlig kompetens måste bli bättre än idag.
Anita Täpp
Anita Täpp
[email protected]
Lediga jobb
 • Läs även...

  Höjd pensionsålder men avtal släpar efter

  Snart har du rätt att jobba tills du är 69 år. Men det är långt ifrån säkert att det stärker din tjänstepension. Inte heller är det givet att du kommer att få någon sjukpension efter fyllda 65.

 • Läs även...

  Inlåsning kan leda till depression

  En fjärdedel av anställda riskerar att inte kunna byta jobb den dag de vill. En sådan känsla av inlåsning kan leda till sämre hälsa och till och med depression, visar ny forskning.

 • Läs även...

  ”Unionen lever i det förflutna”

  Det var inte bara arbetsgivaransvaret som var en stötesten när Frilans Finans ville teckna kollektivavtal med Unionen. Enligt företagets vd Stephen Schad har förbundet ett ideologiskt arv som inte hör nutiden till. Han efterlyser också ett kollektivavtal anpassat till dagens arbetsmarknad.

 • Läs även...

  Anders Ygeman: Lyssna på de anställda

  Under coronakrisen har arbetslivet tagit ett större digitalt kliv än på ett helt decennium. Det finns dock flera utmaningar. Kollega har mött digitaliseringsministern som ger sin bild av vad som behöver hända.

 • Läs även...

  Logistiker på Scania räddar liv i coronatid

  Det är inte så stor skillnad mellan att transportera skyddsutrustning och lastbilsdelar, resonerade logistiker på Scania och erbjöd sina tjänster till Karolinska. För patienterna kan dock insatsen ha inneburit en skillnad mellan liv och död.

 • Läs även...

  Las-förslag: Skyldighet att utbilda anställda

  Fler undantag från turordningslistan och lättare att säga upp den som missköter sitt jobb. Det är två av förslagen i las-utredningen. Utredaren vill också att arbetsgivare som inte erbjuder kompetensutveckling ska betala skadestånd.

Nyhetsbrev

Prenumerera

Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.