Annons
Annons
 • En majoritet av de tillfrågade skulle välja högskolan som utbildningsform. Foto: Colourbox

"Nu krävs omfattande reformer"

Publicerad 17 augusti 2018, kl 14:42

I en kommentar till den undersökning som Unionen presenterade i dag, säger förbundets ordförande Martin Linder:
– Ingen ska behöva lämna hus och hem för att kunna vidareutbilda sig. Ska vi klara skiftet på arbetsmarknaden måste möjligheterna till kompetensutveckling förbättras.

Undersökningen visar bland annat att fyra av tio privatanställda tjänstemän bedömer att de snart kommer att behöva en vidareutbildning som de inte räknar med att få av sin arbetsgivare.

Ungefär hälften av dessa bedömer att denna kompetensutveckling  behövs inom tre år. En majoritet av de tillfrågade skulle välja högskolan som utbildningsform.

Men hindren för att göra verklighet av detta är många då varken kursutbudet på högskolan eller studiemedelssystemet är anpassat efter de yrkesverksammas behov, påpekar Unionen.

– Det är allvarligt. Vi står inför en stundande lågkonjunktur samtidigt som digitaliseringen ökar snabbt. Nu krävs omfattande reformer, säger Martin Linder.

Att åtta av tio tjänstemän i undersökningen uppger att deras levnadsstandard skulle påverkas i hög grad om de skulle studera med nuvarande studiemedel och att fyra av tio rent av skulle behöva flytta, är ohållbart och visar tydligt att dagens studiemedelssystem måste reformeras, anser Martin Linder.

Unionens föreslår följande politiska reformer:

 • Ett studiemedelssystem anpassat för yrkesverksamma 
  Med nuvarande villkor är studier finansierade med studiemedel helt enkelt inte ett alternativ för de flesta yrkesverksamma. Det är inte hållbart.
 • Fler högskoleutbildningar anpassade till yrkesverksammas behov
  Regeringen måste ge universitet och högskolor tydliga direktiv att utbildningsinsatser som riktar sig till yrkesverksamma ska prioriteras högre än idag.
 • Fler kortare utbildningar på yrkeshögskolan
  För att snabbare komma åt kompetensbristen måste fler kunna läsa enstaka kurser inom yrkeshögskolan. Det behövs också fler kortare utbildningsprogram.
 • Högskolorna ska erbjuda validering av reell kompetens
  Personer som befinner sig mitt i yrkeslivet och som behöver vidareutbilda sig har betydligt fler kompetenser än vad som finns dokumenterade på papper. Möjligheterna till validering av befintlig kompetens måste bli bättre än idag.
Anita Täpp
Anita Täpp
[email protected]
 • Läs även...

  Regeringen föreslår höjd sjukpenning

  Sjukpenning även efter 365 dagar, flexiblare regler för deltidssjukskrivna och höjt ersättningstak. Regeringens budgetförslag om ändringar i sjukförsäkringen välkomnas av Unionen.

 • Läs även...

  Corona: Vab och vobb ökade förra året

  Både vab och vobb ökade under förra året på grund av coronapandemin. Det är framför allt fler kvinnor som i större utsträckning än tidigare jobbar parallellt med att de tar hand om sina sjuka barn, visar en undersökning från Unionen.

 • Läs även...

  Fackens krav: Minst 530 kronor högre lön

  Under fredagen bytte fack och arbetsgivare krav inför avtalsrörelsen. Som vanligt står parterna långt ifrån varandra. Inte minst vad gäller löneökningarna där facken kräver 3,0 procent medan arbetsgivarna vill se låga, eller inga löneökningar alls.

 • Läs även...

  Chefens ord som skrämmer mest

  Är du psykopatchef och vill sätta skräck i dina anställda? Be om ett samtal. Ett utbildningsföretag undersökte vilka fraser som triggar hjärtfrekvensen på anställda genom att mäta deras puls.

 • Läs även...

  Replik: Lägstalöner skyddar anställda i alla åldrar

  Lägstalöner i Unionens avtal är inte ungdomslöner. Det är ett skydd mot utnyttjande av anställda i alla åldrar, skriver Unionens förbundsordförande Martin Linder i en debattreplik.

 • Läs även...

  Unionen: Europafacket har fel om minimilöner

  Europeiska kommissionens ordförande Ursula von der Leyen har lovat att föreslå nya regler för att alla löntagare i EU ska ha en minimilön. Det välkomnas av Europafacket, men Unionens ordförande Martin Linder är mycket kritisk.

 • Läs även...

  Chimey bytte karriär – blev lama

  Att vara buddistpräst och kvinna är väldigt ovanligt i Sverige. När Victoria Chimey Victoré ville ägna sig åt buddismen på heltid sadlade hon om till lama – och gick med i facket.

 • Läs även...

  Ledarskapskurs ger inte bättre chefer

  Många chefer går på kurs för att bli bättre ledare. Men nu ifrågasätter forskare nyttan och menar att det saknas bevis för att ledarskapskurser ökar chefens kompetens.

 • Läs även...

  Drabbad bransch ser ljusning

  Det ljusnar för evenemangsnäringen, en bransch som drabbades hårt av restriktioner under den pågående pandemin. Men lättnaderna är inte tillräckliga – än är det långt kvar till normala nivåer, enligt företrädare för branschen.