Annons
Annons
 • Tack vare en privatperson i Skåne kan du nu få pengar från arbetsgivaren för att golfa och rida. Foto: compuinfoto/Colourbox.com

Nu räknas golf som friskvård

Publicerad 16 januari 2018, kl 16:44

Fler sporter omfattas nu av friskvårdsbidraget. Det innebär att det går att bekosta exempelvis golf och ridning med pengar från arbetsgivaren.

Från 1 januari i år gäller nya regler för friskvårdsbidraget. Tidigare har det inte varit möjligt att använda bidraget till dyrare sporter som exempelvis golf, utförsåkning, segling och ridning.

Anledningen var att det i lagtexten står att skattefria förmåner ska vara enklare slag av motion och annan friskvård. Skatteverkets tolkning av lagen var därför att sporter som kräver dyra anläggningar och utrustning inte skulle betraktas som skattefri förmåner.

Men nu har Högsta förvaltningsdomstolen kommit fram till att det inte finns lagligt stöd för en sådan tolkning. Enligt domstolen är det väsentliga att hela personalen får ta del av förmånen, att den är av mindre värde och att ingen ska behöva avstå på grund av att motionsformen kräver dyrbar utrustning.

Alla som nu gläds åt att det går att segla och rida för friskvårdspengen kan tacka en privatperson i Skåne. Han ville veta om det var okej att använda sitt friskvårdsbidrag för ett säsongskort på en driving range (ett ställe där man kan öva golfslag) och för pay and play (att betala en engångsavgift för att få spela på en bana). Han vände sig därför till skatterättsnämnden för att få besked. Nämnden ansåg att förutsättningarna för att spela golf har ändrats sedan reglerna om skattefria förmåner infördes – eftersom det nu går att spela golf utan medlemskap eller tidigare erfarenhet – och sa okej.

Skatteverket överklagade skatterättsnämndens beslut och ansåg att golf inte kunde betraktas som en enklare aktivitet. Skatteverket tyckte också att kostnaden för golfspelaren – han skulle betala mellan 7 600 och 8 000 kronor per år – inte kunde betraktas som mindre värde.

Men Högsta förvaltningsdomstolen tyckte alltså som skatterättsnämnden. Att en privatperson betalar mer än bidraget från arbetsgivaren spelar ingen roll, så länge bidraget är av mindre värde.

Tidigare har Skatteverket haft en lista på godkända och icke godkända motionsformer. Vad som händer med den är oklart.

— Ett alternativ är att vi plockar bort den helt. Ett annat att vi reviderar den och sedan återinför den, säger Hans Eriksson, rättslig specialist på Skatteverket.

Han säger också att Skatteverket välkomnar domen från Högsta förvaltningsdomstolen.

— En anledning till att vi överklagade var att vi ville få frågan prövad för att få ett prejudikat. De senaste åren har det varit mycket diskussioner om vilka sporter som omfattas.

Bidraget från arbetsgivaren får vara maximalt 5 000 kronor för att betraktas som en skattefri personalförmån.

David Österberg
David Österberg
[email protected]
Lediga jobb
 • Läs även...

  Ny myndighet med fackligt fokus

  Landets nya arbetsmiljömyndighet har slagit upp portarna. Och där ser man kontakten med facken som nyckeln för att lyckas med sitt uppdrag.

 • Läs även...

  Trots reform – fortsatta krav på sänkta löner

  I början av året kom fack, arbetsgivare och regering överens om en ny anställningsform – Etableringsjobb – skräddarsydd för att hjälpa nyanlända in på arbetsmarknaden. Det utropades som en seger för den svenska modellen. Men det är tveksamt om det räcker för att tysta ropen på sänkta löner.

 • Läs även...

  Jenny såg till att fyra visstidare fick fasta jobb

  ”Har man verkligen rätt att säga upp mig?” undrade en visstidsanställd medlem i ett mejl till fackklubben på Fiskarhedenvillan.
  Sedan klubbens sekreterare Jenny Ekeblad tagit tag i frågan fick snart fyra visstidsanställda fast jobb på företaget

 • Läs även...

  Här finns höstens jobb

  Den stekheta arbetsmarknaden håller i sig. Inom tre av fyra yrken finns extra goda chanser att få jobb enligt Arbetsförmedlingen.

 • Läs även...

  Erfarenhet bör räknas som studier

  Man lär sig mycket på jobbet. Men kunskapen kan vara svår att översätta till högskolepoäng.
  Nu föreslår en utredning att det ska bli lättare att få sina färdigheter bedömda och intygade.

 • Läs även...

  A-kassa stoppas efter förlikning

  Att få ekonomisk kompensation för fel som arbetsgivaren begått kan sätta käppar i hjulet för rätten till a-kassa. Det har tre Unionenmedlemmar fått erfara efter en ny dom i kammarrätten.

 • Läs även...

  Så undviker du att smitta kollegorna

  Sitt inte och snora och snörvla på jobbet! Du smittar andra. Sex av tio går tillbaka till arbetet alldeles för tidigt och fastän de inte är helt kuranta, visar en ny undersökning.

 • Läs även...

  Barn drabbas inte när föräldrar förlorar jobb

  När en arbetsplats läggs ner leder det inte bara till ökad risk för arbetslöshet bland dem som blir av med jobbet. De drabbas även av lägre inkomst, fler skilsmässor och sämre hälsa än andra. Men det drabbar inte deras barn. Det visar en ny rapport från IFAU.

 • Läs även...

  Livslångt lärande ska få fler att jobba längre

  Befolkningen i Europa åldras snabbast i världen. För att välfärden inte ska äventyras måste fler jobba längre. Men då krävs vidareutbildning under hela arbetslivet, visar forskning.

Nyhetsbrev

Prenumerera

Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.