Annons
Annons
 • En av världens första arbetsmiljöappar har sett dagens ljus! Appen som tagits fram på initiativ av Bemanningsföretagen och facket, är tänkt att ersätta den checklista som används i dag för att kolla arbetsmiljön på de arbetsplatser där man hyr in bemanningspersonal. Foto: Kollega

Ny app håller koll på arbetsmiljön

Publicerad 17 september 2014, kl 14:13

En ny app ska förbättra arbetsmiljön för bemanningsanställda. Appen, som tagits fram av Prevent på initiativ av Bemanningsföretagen och facket, kommer att ersätta den checklista som i dag används för att kolla arbetsmiljön hos uppdragsgivarna.

En av världens första arbetsmiljöappar, åtminstone enligt tillverkarna, har sett dagens ljus. Det är Prevent, en ideell förening inom arbetsmiljöområdet med Svenskt Näringsliv, LO och PTK som huvudmän, som tillsammans med bland andra IF Metall och Bemanningsföretagen tagit fram appen som fungerar som en skyddsrond.

- Vi jobbar hela tiden med arbetsmiljöfrågor, säger Henrik Bäckström, förbundsdirektör på Bemanningsföretagen.

- Tidigare har vi arbetat med checklistor enligt gamla skolan på papper, men för drygt ett år sedan kläckte vår förbundsjurist idén om appen.

Appen, som finns både för Iphone och Android, har testats av en pilotgrupp som jobbar med arbetsmiljö inom branschen. Arbetsmiljöappen kan kopplas till företagets IT-system och uppgifterna som matas in kan sparas till nästa skyddsrond på samma arbetsplats. Enligt Prevent är det enkelt att ta bort frågor som inte passar den aktuella arbetsplatsen och resultatet kan mejlas som en rapport till alla berörda.

I första hand är det de konsultchefer som har ansvar för de uthyrdas arbetsmiljö hos kunderna som är tänkta som målgrupp för appen, men Henrik Bäckström kan tänka sig att den kan spridas även till andra branscher.

- Den som lever får se, det här är ett bra steg på vägen att få systematik i arbetsmiljöarbetet.  Kanske kan Arbetsmiljöverket använda sig av instrumentet. Sparar man checklistorna i en stor databank kan man urskilja vissa mönster och identifiera generell problematik på vissa typer av arbetsplatser, säger Henrik Bäckström.

Johanna Rovira
Johanna Rovira
[email protected]
Lediga jobb
 • Läs även...

  Regeringen: Arbetsgivare ska bli bättre på arbetsmiljö

  Hur vi jobbat under coronapandemin har påverkat oss både fysiskt och psykosocialt. Nu ger regeringen Arbetsmiljöverket i uppdrag att öka arbetsgivares kunskap kring sitt arbetsmiljöansvar.

 • Läs även...

  Facket på Ellos: Pressen har ökat

  Även Ellos anställda känner ökad press av den växande e-handeln. Men framför allt är Arbetsmiljöverkets granskning viktig med tanke på situationen i andra yngre företag. Det anser Unionenklubben på Ellos.

 • Läs även...

  Sänkt arbetstid på SSAB

  Stålbranschen är hårt pressad av en minskad orderingång. För att spara pengar har nu därför SSAB erbjudit en stor majoritet av sina tjänstemän att gå ner i arbetstid, vilket 90 procent av dem har nappat på.