Hoppa till huvudinnehåll
Jämställdhet

Ny app håller koll på vem som har ordet

Vem snackar mest på personalmötena? Eller dominerar på fikapauserna? Med appen Gendertimer kan du mäta inläggen och använda siffrorna som underlag till diskussioner om jämställdhet på jobbet.
Johanna Rovira Publicerad 17 november 2014, kl 15:41
Colourbox
Med en ny app kan en hålla reda på vem det är som snackar mest på mötena. Colourbox

Fredrik Eklöf och Andreas Bhagwani jobbar med ledarskap och jämställdhet på manligt dominerade arbetsplatser och möts ofta av oförståelse och fördomar när jämställdhet kommer på tapeten. De lät därför utveckla mobilappen Gendertime, som visar svart på vitt hur det egentligen står till med vem som hörs mest på arbetsplatsen.

- Både kvinnor och män kan bli provocerade av att tala om jämställdhet, med en app där man lätt kan se hur ordet fördelar sig mellan könen blir det lättare att tala om det, säger Fredrik Eklöf.

- De största fördelarna med appen kommer i diskussionerna efteråt när man reder ut vad som egentligen ligger bakom siffrorna.

Appen Gendertimer, som finns att ladda ner gratis till senaste Iphone-versionen samt för Android och web, har testkörts på vissa arbetsplatser och resultatet har öppnat ögonen för många. En ledningsgrupp som provat appen upptäckte att männen dominerade mötena till 80 procent.

- En del kvinnor som haft på känn att männen dominerar har fått sina misstankar bekräftade medan andra, som upplevt att det är hyfsat jämställt, blivit förvånade över hur det förhåller sig i verkligheten. Vi tycks uppleva kvinnors tal som längre än vad det egentligen är.

- Diskriminering är inget som görs av onda män som vill kvinnor illa, utan sker ofta omedvetet. Med appen vill vi skapa medvetenhet och hjälpa folk att komma till insikt, säger Fredrik Eklöf.

Fakta

*I dagsläget måste man klicka igång appen varje gång en man eller kvinna talar, men företaget Kichisaga försöker som bäst hitta samarbetspartner för att utveckla en röststyrd variant.

*Både antal inlägg och talartiden mäts och användaren kan kategorisera vad som mäts, till exempel möte, fikapaus et cetera.

Jämställdhet

Kvinnor missgynnas under föräldraledighet

Var tredje kvinna har känt sig missgynnad av sin arbetsgivare under sin föräldraledighet. Det visar en undersökning som Unionen har låtit göra.
Publicerad 8 mars 2024, kl 06:01
Till vänster en hög med mynt, till höger en föräldraledig mamma med sitt barn.
Jämställt var det - inte - här. Var tredje kvinna upplever lönemässig diskriminering i samband med föräldraledighet. Det visar en undersökning från Unionen och Novus. Foto: Colourbox/Martina Holmberg/TT.

Vad krävs egentligen för att ett arbetsliv ska vara föräldravänligt? Den frågan har Unionen, med hjälp av Novus, ställt till drygt 1 000 tjänstemän i privat sektor som har barn mellan 0–11 år. Svaren visar att det mest avgörande för att arbetslivet ska fungera med att vara förälder är en chef som har förståelse och en positiv inställning till föräldraskap och arbetsliv.

Undersökningen visar att jämställdheten på svensk arbetsmarknad har en bit kvar. Var tredje kvinnlig tjänsteman uppger att hon på något sätt ha blivit missgynnad av sin arbetsgivare under sin föräldraledighet. 
Många anser vidare att de inte fått tillräcklig kompetensutveckling, att de gått miste om chans till befordran eller att man blivit tilldelad sämre arbetsuppgifter på grund av sin föräldraledighet. 

Lönekartläggning nyckel till jämställdhet

Svaren visar även att många av de tillfrågade kvinnorna inte ingått i den årliga lönerevisionen. Det är allvarligt, anser Unionens förbundsordförande Peter Hellberg.

− Vi har haft ett förbud mot missgynnande av föräldralediga i snart 20 år, men fortfarande är det här något som drabbar tjänstemän, det är inte okej, säger han och fortsätter:

− Många känner sig missgynnade lönemässigt, att man har halkat efter i löneutvecklingen I många av våra kollektivavtalsskrivningar är det bestämt att man ska ingå i lönerevisionen. Om det är under ett sådant avtal, då bryter man mot det,

Enligt Unionens är de årliga lönekartläggningarna en viktig nyckel för att komma till rätta med oskäliga löneskillnader.

− Det är alldeles för många arbetsgivare som inte gör de här årliga lönekartläggningarna som det faktiskt finns lagkrav på. En tredjedel av lönekartläggningarna visar på osakliga löneskillnader som då rättas till. Vår erfarenhet visar att när man väl upptäcker löneskillnaderna och får diskutera det så brukar det faktiskt rättas till. Lönekartläggningar gör verkligen skillnad, säger Peter Hellberg.

Unionen arbetar aktivt för att det måste bli tydligare konsekvenser för företag som inte genomför lönekartläggningar.

− Idag är uppföljningen från myndigheter och Diskrimineringsombudsmannen för sällan förekommande, och sanktionerna för små. Då blir det inte några incitament för arbetsgivarna att följa lagen som vi ser det, och det måste det bli en förändring på, säger Peter Hellberg.

Text: Sylvester Löfström