Annons
Annons
 • Med en ny app kan en hålla reda på vem det är som snackar mest på mötena. Foto: Colourbox

Ny app håller koll på vem som har ordet

Publicerad 17 november 2014, kl 15:41

Vem snackar mest på personalmötena? Eller dominerar på fikapauserna? Med appen Gendertimer kan du mäta inläggen och använda siffrorna som underlag till diskussioner om jämställdhet på jobbet.

Fredrik Eklöf och Andreas Bhagwani jobbar med ledarskap och jämställdhet på manligt dominerade arbetsplatser och möts ofta av oförståelse och fördomar när jämställdhet kommer på tapeten. De lät därför utveckla mobilappen Gendertime, som visar svart på vitt hur det egentligen står till med vem som hörs mest på arbetsplatsen.

- Både kvinnor och män kan bli provocerade av att tala om jämställdhet, med en app där man lätt kan se hur ordet fördelar sig mellan könen blir det lättare att tala om det, säger Fredrik Eklöf.

- De största fördelarna med appen kommer i diskussionerna efteråt när man reder ut vad som egentligen ligger bakom siffrorna.

Appen Gendertimer, som finns att ladda ner gratis till senaste Iphone-versionen samt för Android och web, har testkörts på vissa arbetsplatser och resultatet har öppnat ögonen för många. En ledningsgrupp som provat appen upptäckte att männen dominerade mötena till 80 procent.

- En del kvinnor som haft på känn att männen dominerar har fått sina misstankar bekräftade medan andra, som upplevt att det är hyfsat jämställt, blivit förvånade över hur det förhåller sig i verkligheten. Vi tycks uppleva kvinnors tal som längre än vad det egentligen är.

- Diskriminering är inget som görs av onda män som vill kvinnor illa, utan sker ofta omedvetet. Med appen vill vi skapa medvetenhet och hjälpa folk att komma till insikt, säger Fredrik Eklöf.

Fakta

*I dagsläget måste man klicka igång appen varje gång en man eller kvinna talar, men företaget Kichisaga försöker som bäst hitta samarbetspartner för att utveckla en röststyrd variant.

*Både antal inlägg och talartiden mäts och användaren kan kategorisera vad som mäts, till exempel möte, fikapaus et cetera.

Johanna Rovira
Johanna Rovira
[email protected]
Lediga jobb
 • Läs även...

  Coronaoro slår hårt mot besöksnäringen

  Besöksnäringen krisar när människor väljer bort hotellbesök, kryssningar och konferenser av rädsla för corona. Unionenklubben på Nordic Choice ser gärna att korttidsarbete tillämpas för att undvika uppsägningar.

 • Läs även...

  Snabb ökning av kvinnor i gruvorna

  Kvinnor vinner snabbt mark inom den så länge starkt mansdominerade gruvnäringen. Både beroende på ny teknik och gruvbolagens jämställdhetsarbete, enligt en avhandling. Därmed har också pinuppbilderna på Boliden försvunnit.

 • Läs även...

  Kvinnor kräver bättring i it-branschen

  Mät rätt saker och tvinga alla på arbetsplatsen att lära sig vad en bromance-attityd innebär. Det var några av de krav som kvinnor inom it- och teknikbranschen knådade fram i Göteborg i går och överlämnade till Almega och Unionen.

 • Läs även...

  Fler bettskenor åt stressade kvinnor

  Dubbelt så många kvinnor som män drabbas av långvarig smärta i ansiktet. En anledning är ökad stress i arbetslivet. Allt fler bettskenor förskrivs därför åt kvinnor.