Annons
Annons
  • Mattias Bergman, vd för fordonstillverkaren Nevs, vid en presskonferens i Trollhättan på måndagen om att företaget får en ny asiatisk storägare. Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Ny asiatisk huvudägare i Nevs

Publicerad 1 december 2014, kl 16:01

I dag avslöjades att den krisdrabbade biltillverkaren Nevs har skrivit ett avtal med en asiatisk fordonstillverkare som vill bli ny huvudägare i Nevs. I dag lämnade också företaget in en ansökan om en förlängd rekonstruktion till Vänersborgs tingsrätt.

Saabtillverkaren Nevs ägs nu av den svensk-kinesiska företagsledaren Kai Johan Jiang. Men sedan bolaget fick ekonomiska problem i maj har fabriken i Trollhättan stått stilla. Det till följd av att den den kinesiske aktieägaren Qingbo Investment inte betalade de utlovade pengar som skulle finanisera första delen av Nevs affärsplan.

När biltillverkaren fick tillstånd för den rekonstruktion som pågått sedan augusti hade man en skuld på runt en halv miljard kronor till sina leverantörer.

I lördags gick tiden för rekonstruktionen ut men i dag lämnade alltså Nevs in en ansökan till tingsrätten om en tre månaders förlängning av rekonstruktionen. För att tingsrätten ska kunna bevilja en sådan måste Nevs ha något nytt att komma med.

Och i dag meddelade företaget att man skrivit en avsiktsförklaring med en asiatisk fordonstillverkare som vill bli ny huvudägare i Nevs.  Vilket företag det handlar om är ännu inte offentligt och dess styrelse har ännu inte tagit ett slutgiltigt beslut i frågan. Men meningen är att den asiatiska fordonstillverkaren ska köpa aktier vid en nyemission i Nevs samt även låna ut pengar så att Nevs klarar sina löpande kostnader till dess affären är klar.

Vad gäller skulderna till underleverantörerna menar Nevs att en förutsättning för affären är att det blir en ackordsuppgörelse, att skulderna skrivs ned, med fordringsägarna.

Både rekonstruktören Lars Eric Gustafsson och den tillsatta borgenärskommittén, i vilken flera stora fordringsägare är representerade, ställer sig bakom Nevs ansökan om en förlängd rekonstruktion eftersom man tror att den kommer att lyckas.

Beslutet om rekonstruktionen fattas av tingsrätten inom några veckor.

Anita Täpp
Anita Täpp
[email protected]