Hoppa till huvudinnehåll
Arbetsmarknad

Ny asiatisk huvudägare i Nevs

I dag avslöjades att den krisdrabbade biltillverkaren Nevs har skrivit ett avtal med en asiatisk fordonstillverkare som vill bli ny huvudägare i Nevs. I dag lämnade också företaget in en ansökan om en förlängd rekonstruktion till Vänersborgs tingsrätt.
Anita Täpp Publicerad 1 december 2014, kl 16:01
Björn Larsson Rosvall/TT
Mattias Bergman, vd för fordonstillverkaren Nevs, vid en presskonferens i Trollhättan på måndagen om att företaget får en ny asiatisk storägare. Björn Larsson Rosvall/TT

Saabtillverkaren Nevs ägs nu av den svensk-kinesiska företagsledaren Kai Johan Jiang. Men sedan bolaget fick ekonomiska problem i maj har fabriken i Trollhättan stått stilla. Det till följd av att den den kinesiske aktieägaren Qingbo Investment inte betalade de utlovade pengar som skulle finanisera första delen av Nevs affärsplan.

När biltillverkaren fick tillstånd för den rekonstruktion som pågått sedan augusti hade man en skuld på runt en halv miljard kronor till sina leverantörer.

I lördags gick tiden för rekonstruktionen ut men i dag lämnade alltså Nevs in en ansökan till tingsrätten om en tre månaders förlängning av rekonstruktionen. För att tingsrätten ska kunna bevilja en sådan måste Nevs ha något nytt att komma med.

Och i dag meddelade företaget att man skrivit en avsiktsförklaring med en asiatisk fordonstillverkare som vill bli ny huvudägare i Nevs.  Vilket företag det handlar om är ännu inte offentligt och dess styrelse har ännu inte tagit ett slutgiltigt beslut i frågan. Men meningen är att den asiatiska fordonstillverkaren ska köpa aktier vid en nyemission i Nevs samt även låna ut pengar så att Nevs klarar sina löpande kostnader till dess affären är klar.

Vad gäller skulderna till underleverantörerna menar Nevs att en förutsättning för affären är att det blir en ackordsuppgörelse, att skulderna skrivs ned, med fordringsägarna.

Både rekonstruktören Lars Eric Gustafsson och den tillsatta borgenärskommittén, i vilken flera stora fordringsägare är representerade, ställer sig bakom Nevs ansökan om en förlängd rekonstruktion eftersom man tror att den kommer att lyckas.

Beslutet om rekonstruktionen fattas av tingsrätten inom några veckor.

Arbetsmarknad

Hennes jobb – skapa ditt fredagsmys

Hon är hemkunskapsläraren som blev mamma till sourcream & onion och många andra chipssmaker. Möt Inger Gustafsson, som trots 30 år som produktutvecklare inte tröttnat på snacks.
Ola Rennstam Publicerad 12 april 2024, kl 06:01
produktutvecklaren Inger Gustafsson på Estrella arbetar med att ta fram nya smaker.
I labbet tar produktutvecklaren Inger Gustafsson fram de chipssmaker som ska lanseras första kvartalet 2025. Under arbetet väger hon upp en exakt mängd kryddor och blandar i en påse med osaltade chips – och smakar sig fram.  Foto: Nicke Messo

Hur hamnade du på Estrella?

 – Jag är utbildad hemkunskapslärare och har alltid haft ett stort intresse för matlagning och smak. Det kan vara svårt att tänka sig nu, men 1987 var det ont om lärarjobb och jag sökte säkert 50 tjänster innan jag såg en annons där Estrella sökte en produktutvecklare. Jag har kvar samma tjänst, men uppgifterna har ändrat sig mycket sedan dess.

Vad är det bästa med ditt jobb?

– Att jag får vara kreativ och innovativ. Jag känner verkligen att man litar på min kunskap. Vi är tre produktutvecklare i Göteborg och tre på vårt bolag i Norge, det är verkligen ett samarbete.

Hur får ni fram en ny smak?

– Vi börjar med att ta fram ett antal olika smakinriktningar för den produkt som ska lanseras ett år senare. Vi inspireras av allt från trender i krogvärlden till önskemål från våra kunder. I samarbete med våra leverantörer tar vi sedan fram kryddblandningar som vi testar, justerar och diskuterar oss fram till några smaker som vi är nöjda med. Det blir mycket smakande! Till slut får en panel med konsumenter tycka till.

Vilken är den största utmaningen?

– Att skapa balans. Du vill få till en bra start som gör smaken spännande, den ska vara saftig och ha en fyllighet och på slutet ge en ”lagom” eftersmak som inte dör av för snabbt. Man ska inte bli mätt på smaken efter tre chips.

Vilken smak är du mest stolt över?

– Jag var med och tog fram sourcream & onion på 80-talet som spred sig över hela Europa. Våra säljare hade hittat en variant i USA, men den var ganska smörig. Vi sökte något som kunde passa här och när jag lade till mer gräddfil gifte sig syran och löken. Det blev en omedelbar succé, vi nådde personer som aldrig brukade äta chips.

Har du gjort några mindre lyckade produkter?

– Smak är subjektivt och det är inte alltid mina favoriter som lanseras. Ibland har vi satsat på ”snackisar” som smak av varma mackor och äpplepaj. Ärligt talat tyckte jag chipsen med hamburgarsmak var ”så där”.

Äter du mycket chips på fritiden?

– Det kan bli lite mycket av det på jobbet så jag äter mer jordnötsringar och nötter hemma. Men det är en viktig del i jobbet att exempelvis testa konkurrenternas sortiment.

Hur ser du på hälsoaspekten med snacks?

– Man ska äta allt med måtta, men jag tycker att chips har oförtjänt dåligt rykte. De innehåller vitaminer, vegetabiliska fetter, fibrer och proteiner.

5 saker du inte visste om chipstilverkning

  1. Under 2023 konsumerade svenska folket 266 911 120 påsar snacks. Den genomsnittliga svensken äter cirka 5,8 kilo per år, nionde högst i Europa.
     
  2. Vid Estrellas fabrik i Angered utanför Göteborg tillverkas årligen strax under 24 000 ton snacks. Här finns också huvudkontor och produktutveckling.
     
  3. Det går åt nära fyra kilo potatis till ett kilo chips. Rå potatis innehåller en stor del vatten som ångas bort under tillverkningsprocessen.
     
  4. Estrellas grundare Folke Andersson har en arena uppkallad efter sig i Ecuador: Estadio Folke Anderson, som rymmer 14 000 människor.
     
  5. 22 minuter. Så lång tid tar det för potatisen att förvandlas till ett färdigt chips i fabriken. Knölen sorteras, tvättas och skivas innan den friteras i 175 gradig olja. Därefter åker chipsen genom en stor trumma som fördelar kryddblandningen jämnt.
Estrellas fabrik i Angered.
Efter att chipsen friterats i 175 gradig olja åker de genom en stor trumma som fördelar kryddblandningen jämnt. Foto: Nicke Messo

ESTRELLA

  • 267 anställda, från 20 olika länder. De flesta arbetar vid anläggningen i Angered utanför Göteborg.
  • Bolaget grundades 1946 av Folke Andersson. De första åren importerades bananer från Sydamerika. Produktion av chips och popcorn inleddes 1957.
  • Unionenklubben på Estrella har 77 medlemmar.