Hoppa till huvudinnehåll
Söka jobb

Ny webbtjänst rankar arbetsgivare

Det finns mängder av sajter där man kan betygsätta olika tjänster, varor och inrättningar, så kallade rejtingsajter. Nu lanseras en ny svensk webbtjänst för att ranka arbetsgivare, med syfte att underlätta för den som söker nytt jobb.
Gabriella Westberg Publicerad 24 november 2015, kl 13:22

Den som söker ett nytt jobb gör klokt i att ta reda på så mycket som möjligt om arbetsgivaren innan man skriver under anställningskontraktet. Många googlar för att få en bredare bild än den som företaget kommunicerar. Sajter som Företagsfakta, Ratsit och Allabolag listar företagsfakta i siffror. På Flashback finns massor av mer ostrukturerade uppgifter om olika arbetsgivare – en del mer trovärdiga andra mindre. På Linkedin kan man lätt ta kontakt med andra som jobbar för en viss arbetsgivare och höra efter hur det är. Även Facebook och Twitter kan säga mycket om både enskilda chefer och hela företag.  

- Vi vill samla seriösa omdömen på en plattform. Vi kommer även att länka till Bisnodes finansiella företagsdata, där man kan se hur företaget utvecklas och vi har jobbannonser. Som användare kan du också skriva in vad du söker och få jobbannonser som matchar, säger Johan Kadar, som är vd för nystartade Careereye.

Tjänsten liknar den amerikanska rejtingsajten Glassdoor, som funnits sedan 2007 och som nyligen lanserat en sajt för svensk arbetsmarknad, men har också inspirerats av Tripadvisor där allt från maten ombord flyget till hotell och lokala guider betygsätts, enligt Johan Kadar.

Hur säkerställer man att det inte antingen är före detta arbetstagare som kommit i konflikt med arbetsledningen och sedan vill hämnas genom att ge urusla betyg, eller överdrivet lojala medarbetare som höjer betygen för att ge företaget ett bättre anseende?

- Det går inte att säkerställa. Men varje omdöme som ligger under 2,2 eller över 4,2 i poängskalan granskar vi manuellt innan vi publicerar, för att kontrollera att det inte är några onyanserade påhopp. Ger man höga eller låga betyg måste man motivera sitt betyg på ett konstruktivt och nyanserat sätt.

Markerar ni på något sätt att en arbetsplats omfattas av kollektivavtal eller inte?

- I dagsläget har vi inga uppgifter om kollektivavtal. Men det kanske är något vi borde utveckla. Jag ska faktiskt ringa runt till förbunden och kolla upp det. Men om villkoren är bra bör det avspeglas i betygen, säger Johan Kadar.

På många arbetsplatser finns fackliga kontaktpersoner som en jobbsökande kan höra av sig till för att få uppgifter om arbetsgivaren, dess kultur och värderingar och löneläge. Johan vill inte säga att deras tjänst är bättre än att ringa och prata med den fackliga kontaktpersonen, men framhåller att det är ett komplement där både uppgiftslämnare och informationssökare är helt anonyma.

Careereye har 16 anställda i Sverige och ytterligare nio i Tyskland, Norge och Danmark. 
Har ni själva kollektivavtal?

- Nej, det har vi inte.

Söka jobb

Kravet: Jobba på distans – annars får det vara

Tjänstemän tackar nej till jobb om distansarbete inte är möjligt. Mest sugna på att arbeta hemifrån är äldre och stockholmare.
David Österberg Publicerad 11 december 2023, kl 15:29
En man som jobbar hemifrån vid sin dator
Medelålders stockholmare är den grupp som helst sitter hemma och jobbar, enligt undersökningen. Foto: Shutterstock

Efter pandemin distansarbetar vi som aldrig förr. Möjligheten att arbeta hemifrån är också viktig för tjänstemän som letar nytt jobb. 4 av 10 skulle tacka nej till ett arbete som inte tillåter distansjobb, enligt en rapport från forskningsinstitutet Ratio.

Äldre vill jobba på distans

Mest negativa till ständigt kontorsarbete är äldre. I åldersgruppen 36-64 år svarar 52 procent att de ”troligtvis inte” eller ”absolut inte” kan tänka sig att jobba på en arbetsplats som inte erbjuder distansarbete.

– Det här är viktigt för arbetsgivare att känna till. Om en person har två jobb att välja mellan och det ena inte erbjuder distansarbete, finns en risk att personen tackar nej till det, sa rapportförfattaren Jonas Grafström på ett seminarium där studien presenterades.

Vill byta jobb för att få arbeta på distans

Yngre är betydligt positivare till att enbart jobba från kontoret. Inom åldersgruppen 18-25 år svarar 77 procent att de absolut eller troligen skulle arbeta på ett kontor utan distansjobb. 19 procent svarar att de inte skulle göra det.

Flera andra undersökningar har kommit till liknande slutsatser. Enligt en rapport från it-företaget Global connect skulle 30 procent av svenskarna välja bort ett jobb där man måste vara på kontoret alla dagar. 44 procent svarade att de hade funderat på att byta jobb för att kunna jobba hemifrån mer.

I en undersökning från företaget Owl lab svarar 42 procent att de skulle söka nytt jobb om de blev tvungna att återvända till kontoret på heltid.

Äldre jobbar mest på distans

Viljan att jobba hemifrån skiljer sig stort mellan åldersgrupper och mellan olika delar av Sverige. Äldre och stockholmare jobbar mest på distans.

 

Distansarbete i olika åldrar, dagar/vecka

18-25    26-35     36-49      49-64

1,2          1,7           1,9           2,0

 

Distansarbete i olika regioner, dagar/vecka

Stockholm                         2,1

Malmö                               1,9

Östra mellansverige        1,9

Norra mellansverige        1,9

Göteborg                           1,8

Sydsverige                         1,6

Västsverige                        1,4

Småland                            1,4

Norra Sverige                    1,4