Annons
Annons

Ny webbtjänst rankar arbetsgivare

Publicerad 24 november 2015, kl 13:22

Det finns mängder av sajter där man kan betygsätta olika tjänster, varor och inrättningar, så kallade rejtingsajter. Nu lanseras en ny svensk webbtjänst för att ranka arbetsgivare, med syfte att underlätta för den som söker nytt jobb.

Den som söker ett nytt jobb gör klokt i att ta reda på så mycket som möjligt om arbetsgivaren innan man skriver under anställningskontraktet. Många googlar för att få en bredare bild än den som företaget kommunicerar. Sajter som Företagsfakta, Ratsit och Allabolag listar företagsfakta i siffror. På Flashback finns massor av mer ostrukturerade uppgifter om olika arbetsgivare – en del mer trovärdiga andra mindre. På Linkedin kan man lätt ta kontakt med andra som jobbar för en viss arbetsgivare och höra efter hur det är. Även Facebook och Twitter kan säga mycket om både enskilda chefer och hela företag.  

- Vi vill samla seriösa omdömen på en plattform. Vi kommer även att länka till Bisnodes finansiella företagsdata, där man kan se hur företaget utvecklas och vi har jobbannonser. Som användare kan du också skriva in vad du söker och få jobbannonser som matchar, säger Johan Kadar, som är vd för nystartade Careereye.

Tjänsten liknar den amerikanska rejtingsajten Glassdoor, som funnits sedan 2007 och som nyligen lanserat en sajt för svensk arbetsmarknad, men har också inspirerats av Tripadvisor där allt från maten ombord flyget till hotell och lokala guider betygsätts, enligt Johan Kadar.

Hur säkerställer man att det inte antingen är före detta arbetstagare som kommit i konflikt med arbetsledningen och sedan vill hämnas genom att ge urusla betyg, eller överdrivet lojala medarbetare som höjer betygen för att ge företaget ett bättre anseende?

- Det går inte att säkerställa. Men varje omdöme som ligger under 2,2 eller över 4,2 i poängskalan granskar vi manuellt innan vi publicerar, för att kontrollera att det inte är några onyanserade påhopp. Ger man höga eller låga betyg måste man motivera sitt betyg på ett konstruktivt och nyanserat sätt.

Markerar ni på något sätt att en arbetsplats omfattas av kollektivavtal eller inte?

- I dagsläget har vi inga uppgifter om kollektivavtal. Men det kanske är något vi borde utveckla. Jag ska faktiskt ringa runt till förbunden och kolla upp det. Men om villkoren är bra bör det avspeglas i betygen, säger Johan Kadar.

På många arbetsplatser finns fackliga kontaktpersoner som en jobbsökande kan höra av sig till för att få uppgifter om arbetsgivaren, dess kultur och värderingar och löneläge. Johan vill inte säga att deras tjänst är bättre än att ringa och prata med den fackliga kontaktpersonen, men framhåller att det är ett komplement där både uppgiftslämnare och informationssökare är helt anonyma.

Careereye har 16 anställda i Sverige och ytterligare nio i Tyskland, Norge och Danmark. 
Har ni själva kollektivavtal?

- Nej, det har vi inte.

Gabriella Westberg
Gabriella Westberg
[email protected]
@Tidn_Kollega
Lediga jobb
 • Läs även...

  Ny funktion ska minska sjukskrivningar

  Det kan ta lång tid att komma igen efter att ha gått in i väggen. Men tack vare rehabkoordinatorn på pappersbruket Billerud Korsnäs blev Lottas sjukfrånvaro kort. Insatserna fick även positiva effekter på arbetsplatsen.

 • Läs även...

  Byt jobb ofta – lär dig mer

  Det livslånga lärandet har sina fördelar. De som byter jobb ofta upplever att de lär sig mer på jobbet, visar forskning.

 • Läs även...

  Andreas fick nytt jobb på 11 dagar

  När coronakrisen slog till blev driftteknikern Andreas Molinder Agborg av med jobbet. Elva dagar senare skrev han på ett nytt kontrakt. Han uppmanar arbetslösa att använda sina nätverk och att fokusera på allt de lärt sig i arbetslivet.

 • Läs även...

  Utredning: ”Alla ska ha rätt till a-kassa”

  Alla som har jobbat ska få a-kassa om de blir arbetslösa. Det föreslår den utredning om a-kassan som presenterades under tisdagen. Men för den som är arbetslös länge blir ersättningen lägre än i dag.