Nya avtalen ska ge mer i plånboken

Publicerad 2 april 2013, kl 15:04

Utökad föräldralön, avsättningar till delpension och goda möjligheter till reallöneökningar. Det innebär de nya avtalen som blev klara på tisdagen.

Det var en trött, men nöjd ordförande i Unionen som presenterade de nya avtalen.

- Jag tror att vi har varit igång i 31 timmar. Men nu har vi tecknat ett avtal i osäkra ekonomiska tider, ett avtal som ger förutsättningar för reallöneökningar, sa Cecilia Fahlberg.

Avtalet innebär lönehöjningar på totalt 6,3 procent på tre år med början den 1 april i år. För teknikavtalet, det största avtalsområdet inom industrin där Unionen har 70 000 medlemmar, fördelar sig löneökningarna på 2,0 procent det första året, 2,1 det andra och 2,2 det sista som är uppsägningsbart.

Dessutom innehåller avtalet en avsättning på 0,5 procent till ett nytt system för en delpension som ska införas. Avsikten är att man på det viset ska kunna få människor att orka arbeta längre.

Ytterligare en viktig punkt är att facken fick igenom kravet på ytterligare en månad med föräldralön. Det innebär att den som är föräldraledig ska få en utfyllnad av inkomsten under sex månader.

Det förra budet som facken förkastade i påskhelgen innebar en sammanlagd kostnadsökning på 6,6 procent.  På presskonferensen fick IF Metalls ordförande Anders Ferbe frågan om de extra 0,2 procentenheterna verkligen hade varit värt mödan.

- Då var det nödvändigt att säga nej, nu var det rimligt, sa Anders Ferbe och påminde om att man nu också löst frågan om föräldralönen.

Avtalet innehåller vidare individgarantier och höjningar av lägsta lönen.  Under avtalsperioden garanteras varje anställd en minsta höjning på 780 kronor i månaden, medan lägstlönerna höjs med 6,3 procent.

Även på arbetsgivarhåll tyckte man att den långa resan mot nytt avtal hade varit värd målet.

- Nivåerna blev något högre än vad jag hade önskat mig, men jag är nöjd med att vi fått ett avtal. Nu har vi köpt arbetsfred i tre år och satt märket på arbetsmarknaden, sa Teknikföretagens vd Åke Svensson.

Arbetsgivarna är även de  belåtna med att ha fått till en delpensionslösning som underlättar generationsväxling, och nya regler som ökar möjligheter att jobba övertid.

Niklas Hallstedt
Niklas Hallstedt
[email protected]

  Kommentarer

  Array

  Skriv din kommentar

  Kommentering av denna sidan upphörde 2013-04-23. Det är inte längre möjligt att lämna kommentarer på den här sidan.

  Lediga jobb
  • Läs även...

   Höjd pensionsålder men avtal släpar efter

   Snart har du rätt att jobba tills du är 69 år. Men det är långt ifrån säkert att det stärker din tjänstepension. Inte heller är det givet att du kommer att få någon sjukpension efter fyllda 65.

  • Läs även...

   Trots reform – fortsatta krav på sänkta löner

   I början av året kom fack, arbetsgivare och regering överens om en ny anställningsform – Etableringsjobb – skräddarsydd för att hjälpa nyanlända in på arbetsmarknaden. Det utropades som en seger för den svenska modellen. Men det är tveksamt om det räcker för att tysta ropen på sänkta löner.

  • Läs även...

   ”Unionen lever i det förflutna”

   Det var inte bara arbetsgivaransvaret som var en stötesten när Frilans Finans ville teckna kollektivavtal med Unionen. Enligt företagets vd Stephen Schad har förbundet ett ideologiskt arv som inte hör nutiden till. Han efterlyser också ett kollektivavtal anpassat till dagens arbetsmarknad.

  Nyhetsbrev

  Prenumerera

  Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.