Annons
 • Illustration över hur Northvolts batterifabrik i Skellefteå ska se ut. Foto: Northvolt/TT

Nya jobb i batterifabrik välkomnas av Unionen

Publicerad 20 oktober 2017, kl 11:44

Västerås och Skellefteå drog vinstlotterna när Northvolt beslutade sig för var de ska lägga sin batteritillverkning. Medan huvudfabriken hamnar i Skellefteå, vilket beräknas ge mellan 2 000 och 2 500 jobb, förläggs utvecklingen till Västerås.

Skellefteå kan räkna med mellan 2 000 och 2 500 direkta jobb om planerna fullföljs. För Västerås räkning uppges satsningen leda till 300-400 jobb, och då främst på ingenjörssidan.

Lars Remsén, Unionens regionchef i Mälardalen, ser det som ”en logisk kompromiss”.

– Helst hade vi ju sett att fabriken hamnat i Västerås. Först blev jag lite besviken, men kände samtidigt att vi inte blev helt lottlösa. Det är ju trots allt tjänstemännen vi organiserar så det känns som en hygglig kompensation.

Vad betyder satsningen för Västerås?
 Den befäster Västerås ställning som Sveriges elektronikhuvudstad. Den sätter också staden på Europakartan när det gäller utveckling av energiomställning.

– Västerås geografiska läge med cirka tre miljoner invånare inom en radie på tio mil och med goda pendlingsmöjligheter till Stockholm och Örebro är faktorer som kan leda till fler större etableringar i framtiden och locka internationell kompetens.

Hur lätt blir det att hitta kompetent personal för Northvolt?
 Även om Mälardalens högskola utbildar flest elingenjörer i landet, och många ingenjörer jobbar i Västerås med omnejd, tror jag att den kompetens Northvolt inledningsvis behöver främst finns i Asien och USA.

Hittills uppges företaget ha fått in 215 miljoner kronor, planen var att man redan i september skulle ha fått ihop 100 miljoner euro, vilket motsvarar 960 miljoner kronor. Tror du att projektet blir av – med tanke på att hur mycket kapital som krävs?
– Det hoppas jag verkligen. Jag tror att projektet är tillräckligt spännande för att locka fler tunga investerare. Jag välkomnar Northvolts etablering i Sverige och Västerås och hoppas samtidigt på att företaget väljer att gå med i en arbetsgivarorganisation för att vara en del i den svenska modellen med schysta villkor och kollektivavtal.

Niklas Hallstedt
Niklas Hallstedt
[email protected]
Lediga jobb
 • Läs även...

  Facket på Electrolux i USA möjligt tack vare Unionen

  I Memhpis upphörde Electroluxfabrikens ledning med sina aggressiva metoder för att stoppa fackligt engagemang. Unionens inflytande på Electrolux svenska företagsledning var en avgörande faktor.

 • Läs även...

  Trots nya jobb: Fortsatt ovisshet i Kiruna

  Kiruna utlovas minst 120 nya jobb för att ersätta jobb som försvinner när Radiotjänst läggs ned. Men den satsningen räcker knappast – i dag jobbar 280 personer på företaget.

 • Läs även...

  Unionen kräver fler satsningar på kompetens

  Regeringen satsar 20 miljoner kronor på korta högskolekurser som ska locka medelålders till vidareutbildning. Unionen välkomnar pilotprojektet.
  – Det är bra att man gör något men det är inte tillräckligt, säger Henrik Ehrenberg, samhällspolitisk chef på Unionen.

 • Läs även...

  Mellansvenska företag ropar efter kompetens

  Suget efter arbetskraft är stort, framförallt i mellersta Sverige, visar en ny undersökning. Unionens regionchef i Värmland är inte överraskad.

 • Läs även...

  Svenskt avtal för bättre villkor globalt

  Hygienkoncernen Essity har tecknat globalt ramavtal med Unionen.
  – Vi är glada över att det som svenskt fackförbund går att vara med och påverka globalt, säger Magnus Kjellsson, internationell chef på Unionen.

 • Läs även...

  Arbetsgivarmiss ska inte leda till utvisning

  Att arbetsgivare gjort smärre missar genom att exempelvis betala för låg lön under kortare perioder ska inte längre tvinga arbetskraftsinvandrare att lämna landet. Bra, tycker Unionen om förslaget som regeringens utredare lagt fram.

Nyhetsbrev

Prenumerera

Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.