• Albin Rosberg, Jenny Sjöholm och Angelica Fors. Foto: Patrik Nygren

Nya jobbhjältar korade

Publicerad 18 juni 2019, kl 12:26

En majoritet Skåne med inslag av Värmland. Så beskriver årets uppstickare sig och de andra två jobbhjältarna som under måndagen prisades av Unionen för sina fackliga bedrifter

Årets uppstickare, Albin Rosberg, mjukvarutestare på säkerhetsföretaget Verisure i Malmö, bildade tillsammans med några kollegor klubb i ren frustration över den undermåliga informationen från företaget.

– Vi råkade på omvägar höra att företaget bytt kollektivavtal och undrade varför vi inte blivit involverade.

Som den föreningsmänniska han är kavlade han upp ärmarna och startade en klubb med målsättningen att vara en naturlig samarbetspart för arbetsgivaren. Efter en trög uppstartssträcka är målet uppnått. Med råge.

– Vi har kommit så långt att vi numer blir informerade om saker vi inte behöver vara informerade om, säger Albin Rosberg.

Årets nytänkare, Angelica Fors på Saab Dynamics i Karlskoga hade ett krav när hon övertog ordförandeklubban från sin företrädare för 18 månader sedan – alla i styrelsen skulle bidra.

– Dels insåg jag att jag inte skulle hinna göra allt själv, dels ville jag öka engagemanget i klubben. Så jag har jobbat med att skapa nya roller, berättar Angelica Fors.

Uppenbarligen har hennes delegationstaktik fallit väl ut, för någon eller några av de 280 medlemmarna har motiverat henne för att hon vänt upp och ner på klubbarbetet. Medlemsantalet har också ökat sedan hennes tillträde.

– Det beror delvis på att företaget har expanderat, men vi har lockat över några medlemmar från andra förbund. Jag tycker också att fler engagerar sig, det är lättare att få hjälp, säger Angelica Fors.

Årets eldsjäl, Jenny Sjöholm, ordförande för Peabs koncernklubbsedan 4,5 år och hemmahörande i Ängelholm, vet inte heller vem som nominerat henne, men hon har sina aningar.

– Jag undrar själv varför de tycker jag är en eldsjäl, men jag tror att det beror på att jag alltid är tillgänglig för att svara på frågor, bolla idéer eller att prata med.

Att vara tillgänglig för alla 1 000 Unionenmedlemmar på olika arbetsplatser runt om i Sverige måste vara något av en bedrift – det blir många resor och en hel del Skype-möten. Hon jobbar dessutom med annat 20 procent av sin arbetstid.

– Tanken var att jag skulle jobba fackligt 50 procent, men det funkade inte, det fackliga uppdraget tog för mycket tid. Ett tag var jag heltidsarvoderad, men jag vill ha en fot i verkligheten och eftersom jag lärt mig mycket om arbetsmiljö i det fackliga arbetet, arbetar jag som arbetsmiljösamordnare på 20 procent, säger Jenny Sjöholm.

Johanna Rovira
Johanna Rovira
[email protected]
Lediga jobb
 • Läs även...

  Unionen hoppas på egen uppgörelse om las

  Det blir betydligt lättare att säga upp anställda om las ändras på det sätt som utredaren föreslår. Utredningen får skarp kritik av Vänsterpartiet och flera fackförbund. Unionen hoppas fortfarande att parterna ska hitta en egen lösning – men inte till vilket pris som helst.

 • Läs även...

  Grattis alla arbetsmiljöombud!

  De jobbar ofta i det tysta och får inte så mycket beröm för sina bedrifter. Men gör ett oerhört viktigt arbete. I dag är det arbetsmiljöombudens dag.

 • Läs även...

  "Vi har alltid varit stridbara"

  På Sveriges Radio, SVT och UR gör sig fackklubbarna redo för 75-årsfirande. Eftersom företaget inte har kunnat konkurrera med höga löner har facket kämpat för bra arbetstider och villkor.

Nyhetsbrev

Prenumerera

Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.