Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Nya krav på arbetsmarknaden när befolkningen åldras

I dag lever vi i snitt 20 år längre än för 100 år sedan, vilket ställer nya krav på arbetsmarknaden. Att fortsätta karriären efter 65-årsdagen är snart inte bara ett val utan ett måste.
Lina Björk, Lina Jonsson Publicerad 23 oktober 2012, kl 15:28

I maj 2012 var vi  9,5 miljoner människor i Sverige, varav närmare 1,8 miljoner är över 65 år. Bara mellan 2001 och 2011 ökade antalet personer över 65 år med nästan 200 000. Att vi blir äldre och håller oss friska är naturligtvis positivt, men ställer också nya krav på arbetsmarknaden. Hur länge orkar vi egentligen jobba och vad krävs för att vi ska stanna kvar i arbetslivet? Det diskuterades under ett seminarium anordnat av Studieförbundet näringsliv och samhälle (SNS).

- Vill vi behålla välfärden krävs det att vi jobbar längre. Detta kräver dock en omställning av både arbetslivet men framför allt vår tankevärld. Den 65-åriga pensionsåldern sitter väldigt hårt hos människor. Men åldern som förut var en lättnad, kan i dag vara en bom för dem som faktiskt är fullt kapabla att fortsätta arbeta, sade statsminister Fredrik Reinfeldt.

Enligt prognoser från Statistiska centralbyrån kommer trenden där allt fler lever allt längre att fortsätta. Fram till 2030 beräknas medellivslängden för kvinnor öka från 83,8 till 85,9 år, medan den för män beräknas öka från 80 till 83,1 år. Så vad är det som avgör hur länge vi väljer att arbeta? Gabriella Sjögren Lindquist, docent i nationalekonomi vid Stockholms universitet, skiljer på tre faktorer: De institutionella förhållandena, alltså pensionssystem och socialförsäkringar som alla har åldersgränser, individens egenskaper som hälsa, utbildning och förmögenhet och sist men inte minst faktorer som rör efterfrågan på arbetsmarknaden.

-  Studier visar till exempel att egenföretagare jobbar längre då de har en mer flexibel arbetstid och inte har någon arbetsgivare som säger åt dem när de ska sluta jobba. Åldersdiskriminering kan också vara en faktor som spelar in.

Anna Jonsson, ekonomie doktor på Ekonomihögskolan i Lund tryckte också på möjligheten till vidareutbildning och byte av karriär med hjälp av kunskapsöverföring.

- Jag tror att de enklaste lösningarna ibland kan vara de bästa. Lärlingstjänster har till exempel fungerat väldigt bra på de företag jag har tittat på. Det skapar en stark lärandekultur och ett forum där man får möjlighet att utvecklas hela livet.

Lösningarna för att behålla välfärden är fler. Ett sätt att öka andelen yrkesverksamma tror Gabriella Sjögren Lindquist är att höja åldern i las och dessutom höja åldern för pension.

- Kan man inte gå i pension förrän en viss ålder så är det naturligtvis avgörande för hur länge man arbetar. Sedan handlar det förstås också om att stimulera en andra karriär genom att förändra attityder hos arbetsgivare samt se till att arbetsmiljön är bra.

Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.