Annons
 • Från och med årsskiftet blir det dyrare att köra förmånsbil privat i zoner med trängselskatt. Foto: Lars Pehrson / SvD / TT

Nya lagar att ha koll på 2018

Publicerad 8 januari 2018, kl 07:02

Från och med årsskiftet blir det dyrare att använda förmånsbil privat i zoner med trängselskatt. Å andra sidan blir det billigare att köpa vissa elfordon. Här är några nya lagar för 2018 som det kan vara bra att ha koll på.

Hittills har trängselskatt ingått i bilförmånen vilket innebär att de förare som använder sina tjänstebilar även privat, även kallad förmånsbil, fått köra ut och in i trängselskattezonerna utan att ägna skatten en tanke. Men från och med årsskiftet kommer det alltså ses som en skattepliktig förmån. Resorna till och från jobbet räknas också som privata resor.

Trängselskatten vid privat körning med förmånsbil ska numera redovisas separat. Detsamma gäller för avgifter vid broar i Sundsvall och Motala. Som förmånsbilförare måste du hålla isär vilka betalstationer som passerats i tjänsten och vilka du passerat privat.

Från årsskiftet höjs det beskattningsbara värdet för bilförmån och i juli genomförs det så kallade bonus/malus-systemet för fordonsskatt vilket innebär att mer miljö- och klimatvänliga bilar premieras medan bilar som släpper ut mer koldioxid straffbeskattas. Dessutom blir det i februari förbjudet för bilförare att hålla mobilen i handen när de kör. Tidigare var det bara förbjudet att använda om det inverkade menligt på bilkörningen.

Köper du eller har du köpt en elcykel, elmoped eller elmotorcykel efter 20 september i fjol kan du få tillbaka 25 procent av inköpspriset upp till 10 000 kronor av staten. Även lastelcykel och eldriven rullstol och handelscykel omfattas av premien – däremot räknas inte segway, eldriven sparkcykel eller hoverboard.

För att mindre, nystartade företag ska få lättare att rekrytera samt behålla personal, införs vissa lättnader i beskattningen av personaloptioner. Förmån av personaloption behöver inte beskattas om företaget, personaloptionen och optionsinnehavaren uppfyller vissa villkor. Arbetsgivaren behöver heller inte betala arbetsgivaravgifter utan beskattning sker först när aktie som har köpts genom utnyttjande av personaloptionen säljs.

Tillfälligt sänkt arbetsgivaravgift för den första medarbetaren, så kallat växa-stöd, utökas från att enbart ha gällt enskilda företagare till att även gälla för vissa aktie- och handelsbolag. För att omfattas av växa-stödet ska anställningen vara minst 20 timmar i veckan i minst tre månader

Har du sjukpenning och ansöker om ytterligare en period kan du från och med årsskiftet få rätt att behålla ersättningen under tiden du väntar på beslut. Ett ärende om sjukpenning får inte avgöras till din nackdel utan att du först fått ta del av beslutet och haft chans att yttra dig.  

Reglerna för överföring av premiepensionsrätt till en make förenklas och tiden för att anmäla en överföring förlängs.

Johanna Rovira
Johanna Rovira
[email protected]
Lediga jobb
 • Läs även...

  Partierna om: Kompetens­utveckling

  Hur kan ni underlätta för yrkesverksamma att omskola sig och byta bana under arbetslivet?

 • Läs även...

  Medlem i kläm - så gick det sen

  Hur gick det för killarna som ville ”Unleash the fucking fury” på sin chef? Fick Unionenmedlemmen som glömt rapportera in sin nya lön till Försäkringskassan betala en halv miljon i skuld? Här är några av Unionens mest omskrivna tvister. Och hur de slutade.

 • Läs även...

  Nu blir golf friskvård

  Fler sporter omfattas nu av friskvårdsbidraget. Det innebär att det går att bekosta exempelvis golf och ridning med pengar från arbetsgivaren.

 • Läs även...

  Många pensionsval för egenföretagare

  Egenföretagare är den grupp i samhället som får allra lägst pension. Ofta på grund av ren okunskap. Vart tredje enmansföretag sparar inte ett öre till sin egen pension.

 • Läs även...

  Tuffa tider för miljardärer

  Det är "tuffa" tider för väldens rikaste. En rapport från schweiziska banken UBS visar att dollarmiljardärernas sammanlagda tillgångar sjönk i fjol. Men i Sverige blev det summa summarum en ny dollarmiljardär.

 • Läs även...

  "Lönetakten kan inte växlas upp"

  Ökad arbetslöshet och tuffa tider för svensk industri. Det var i huvudsak dystra tongångar när Teknikföretagen presenterade sin konjunkturprognos.

Nyhetsbrev

Prenumerera

Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.