• Föräldraförsäkringen ska bli tydlig, enkel och lätt att administrera. Foto: FREDRIK SANDBERG / TT

Nya regler i föräldra­försäkringen

Publicerad 18 december 2017, kl 13:22

Fler reserverade månader för vardera förälder och möjlighet att lämna över en del av sin rätt till föräldrapenning till mormor och morfar. Det föreslår utredningen för den nya föräldraförsäkringen som lämnades över till socialminister Annika Strandhäll under måndagen.

Utredningens uppdrag i stort var att lämna förslag som innebär att försäkringen i större utsträckning blir tydlig, enkel och lätt att administrera. Regeringen ville också se om det fanns möjlighet att åstadkomma ett mer jämställt uttag av föräldrapenning. De centrala förslagen handlar också om just det.  

Läs mer: Så undviker du att bli snuvad på föräldralönen

Reserverade dagar: Om båda föräldrarna ska ta ut föräldrapenning och föräldraledighet behöver incitamenten öka. Totalt ska därför fem månader reserveras för vardera föräldern, en tredjedel av försäkringen är fortsatt fri att överföra.

Läs mer: Berättade om graviditet - sades upp samma kväll

Möjligheter för olika familjekonstellationer: Vårdnadshavare ska kunna överlåta en del av sin rätt till föräldrapenning till en person som inte är barnets förälder, exempelvis mor- eller farförälder. Det hoppas man ska ge en utökad möjlighet för bland annat ensamstående föräldrar att få avlastning av närstående i vården av barnet.

Nya åldersgränser: De nuvarande gränserna för att ta ut föräldrapenning bör koncentreras till barnets födelse och de första åren i barnets liv. Därefter ska det finnas möjlighet att ta ut kortare ledigheter. Utredningen föreslår därför att 390 dagar ges till barnets treårsdag, efter det ges 10 dagar per år tills barnet fyllt tio år.

Lägstanivån slopas: De 90 dagarna föräldrapenning med ersättning på lägstanivå fungerar inte som ersättning för förlorad arbetsinkomst och brinner ofta inne för att föräldrarna inte tar ut dem. De bör därför avskaffas.

Utökad graviditetspenning: Om du har ett fysiskt arbete, eller om risker i arbetsmiljön gör att du inte kan jobba när du är gravid, så kan du ansöka om graviditetspenning. Det ges i dag till och med den elfte dagen före den beräknade förlossningen. Omständigheterna som ger kvinnan rätt till graviditetspenning förändras inte bara för att tio dagar återstår till barnets födelse. Utredningen föreslår därför att rätten till graviditetspenning kan lämnas fram till dagen före beräknad förlossning. Man föreslår även att inkomsttaket för graviditetspenningen höjs.

Läs mer: Undvik att förlora på att vara föräldraledig

Lediga jobb
 • Läs även...

  Chefers höga arbetsbelastning missas

  Tidspress, hög arbetsbelastning och många medarbetare. Så ser verkligheten ut för många av landets mellanchefer. Trots det glöms chefernas arbetsmiljö ofta bort.

 • Läs även...

  Samordnare för rehab en hjälp för sjukskrivna

  Att hålla reda på Försäkringskassans och Arbetsförmedlingens regler när man är sjuk kan kännas som en djungel. Regeringen föreslår därför rehabiliteringskoordinatorer som ska guida patienter under sin sjukskrivning. En bra idé anser Unionen.

 • Läs även...

  Självmord klassat som arbetsskada

  Sedan en 36-årige Saabanställd man tagit livet av sig under en tjänsteresa har Försäkringskassan nu kommit fram till att självmordet inträffade till följd av en arbetsskada. I och med det kan de anhöriga ha rätt till högre ersättning.

 • Läs även...

  Snart kan du vabba om skolan stänger

  Om ditt barns skola stänger till följd av corona ska du ha rätt att vabba. Det föreslog regeringen under onsdagen. De nya reglerna ska även gälla om skolan stänger för att personalen är sjuk.

 • Läs även...

  Eva Nordmark: "Saknas stöd för höjning av a-kassan"

  Intervjun med Eva Nordmark gjordes den 25 februari, före coronakrisen.

  Arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S) anser att staten måste ta ett större ansvar för a-kassan. Hon vill bland annat att taket i försäkringen höjs.

 • Läs även...

  A-kassan har blivit statens kassako

  Högre avgifter än utgifter. De senaste tio åren har a-kassan varit en riktig kassako för staten. Men mycket av pengarna som betalas in går inte till ersättning till de arbetslösa. Därför borde avgifterna sänkas eller taket i a-kassan höjas, anser flera experter.

Nyhetsbrev

Prenumerera

Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.