Annons
Annons
 • Ett ganska nytt jobb: Denise Harwood diagnosticerar en överhettad processor i Googles datacenter i The Dalles, Ore, USA. Google använder datacenter som det här för att spara e-post, bilder, filmer, kalenderanteckningar och annat som Googles användare delar med sig av genom att använda bolagets tjänster. Även hundratals miljoner sökningar per dag registreras i dessa center för big data. Foto: Connie Zhou/AP/Google

Nya titlars tio-i-topp

Publicerad 21 januari 2014, kl 15:24

Vår uppfinningsrikedom när det gäller att kryptera vad vi egentligen gör på jobbet och svänga oss med obegripliga titlar tycks vara outtömlig. Att gissa jobbet bakom en titel kan vara en utmaning. Men fastän många bara är nya titlar på gamla jobb, döljer sig också helt nyskapade yrken på arbetsmarknaden bakom de nyare titlarna.

Det är inte bara arbetsgivare som i sina platsannonser söker personer för till synes diffusa tjänster – även vi anställda är bra på att anamma krångliga och anglifierade titlar.

Under de senaste fem åren har det dykt upp ett otal nya yrkestitlar, framför allt inom teknik- och träningsbranschen, enligt Linkedin. Företaget har använt sig av data från över 259 miljoner medlemsprofiler för att lista de tio mest populära nya titlarna:

Listan, tio i topp:

1.  iOS-utvecklare

2.  Android-utvecklare

3.  Zumba-instruktör

4.  Sociala medier-assistent

5. Data scientist

6. UI/UX designer

7. Big data-arkitekt

8. Beachbody coach

9. Cloud service specialist

10. Digital marknadsföringsspecialist

Johanna Rovira
Johanna Rovira
[email protected]
Lediga jobb
 • Läs även...

  Andreas fick nytt jobb på 11 dagar

  När coronakrisen slog till blev driftteknikern Andreas Molinder Agborg av med jobbet. Elva dagar senare skrev han på ett nytt kontrakt. Han uppmanar arbetslösa att använda sina nätverk och att fokusera på allt de lärt sig i arbetslivet.

 • Läs även...

  Osjälviskhet lönar sig

  Börja bry dig om andra. Det kan vara ett fungerande tips för den som vill ha högre lön, visar ny forskning.

 • Läs även...

  Fler män ger inte högre löner

  Låglöneyrken är ofta kvinnodominerade. Men när Medlingsinstitutet undersökte saken fann man inga belägg för att en ändrad könsbalans i ett yrke påverkar lönen.

 • Läs även...

  Byt jobb ofta – lär dig mer

  Det livslånga lärandet har sina fördelar. De som byter jobb ofta upplever att de lär sig mer på jobbet, visar forskning.

 • Läs även...

  Stort intresse för avgångspaket på Scania

  Tusen tjänstemän ska bort från Scania i Sverige. Som en del i det slutar 110 anställda mot avgångsvederlag eller en pensionsuppgörelse. Målet är att inga tillsvidareanställda ska behöva sägas upp.

 • Läs även...

  Konkurs – affärsidé för kriminella

  Aktiebolag används som kofot av skurkar som verktyg för att sno åt sig pengar på arbetsmarknaden. Hos var fjärde företag som går i konkurs finns tecken på fiffel och båg och Unionens medlemmar drabbas både direkt och indirekt.