Annons
Annons
 • Teknikföretagen och Unionen har enats om ett ettårigt avtal. Foto: Montage / Janerik Henriksson / TT

Nytt avtal garanterar mer lön

Publicerad 1 april 2016, kl 14:10

Nytt löneavtal, ökade avsättningar till flexpensionen och individgaranti. Unionen är nöjda med det nya Teknikavtalet som innehåller flera förbättringar jämfört med det avtal som nu löpte ut.

Enligt Niklas Hjert, Unionens förhandlingschef, har man lagt mycket jobb på att komma överens om ett nytt löneavtal. I tidigare avtal var en del av avtalets värde inte garanterad till löneökningar utan innehöll i stället en pott på 1,5 procent och en ej garanterad löneöversyn på 0,5 procent. Men i det nya avtalet är de 2 procenten helt vikta för löneökningar. 

– Det är ett nytt löneavtal som vi tror väldigt mycket på och som ger ökat inflytande till individen och stärker lönesamtalets roll, men också stärker klubbens inflytande, säger Niklas Hjert.

Han är också nöjd med att Unionen och de andra facken fick igenom en fortsatt utbyggnad av flexpensionen utan att släppa på någon arbetstidsförkortning, ett motkrav som flera företag fört fram för att fortsätta bygga ut flexpensionen.

Om det är bra eller dåligt att det bara blev ett ettårigt avtal vill Niklas Hjert inte sia om i nuläget.

– Det får framtiden utvisa. Men det här var den längd vi kunde få till med en nivå som vi var nöjda med.

Teknikavtalet:

Avtalsperiod – Från den 1 april 2016 till den 31 mars 2017.

Lönetakt – Samma årstakt som föregående avtal med löneökning på 2,0 procent på ett år.

Tjänstepension – Avsättningar på 0,2 procent till individens tjänstepension/flexpension.

Individgaranti – I likhet med det förra avtalet garanterar även det nya Teknikavtalet individuella löneökningar, det vill säga att alla som omfattas av avtalet har rätt att få påökning. Du får minst 285 kronor mer i lön.

Lönesystem – Den enskilde medlemmen får högre transparens och ökat inflytande genom lönesamtal. Löneförhandlingar ska inledas och avslutas genom förhandlingar med den lokala Unionenklubben. Avtalet säkrar även att facket kan få ut hela avtalets värde på lokal nivå.

Lägstlön – I förra avtalet låg lägstlönen på 16 897 kronor respektive 18 039 kronor, vilket räknas upp med två procent i det nya avtalet.

Arbetsmiljö och Jämställdhet – Fack och arbetsgivare inom industrin har kommit överens om att inleda ett gemensamt arbete med målet att förbättra arbetsmiljön och öka jämställdheten ute på arbetsplatserna.

Lediga jobb
 • Läs även...

  Höjd pensionsålder men avtal släpar efter

  Snart har du rätt att jobba tills du är 69 år. Men det är långt ifrån säkert att det stärker din tjänstepension. Inte heller är det givet att du kommer att få någon sjukpension efter fyllda 65.

 • Läs även...

  27 000 nekades ersättning

  Sture. Jessica. Mona. Tre offer för Försäkringskassans allt hårdare bedömningar för att hålla nere sjukstatistiken. Läs deras berättelser – och myndighetens svar.

 • Läs även...

  Inlåsning kan leda till depression

  En fjärdedel av anställda riskerar att inte kunna byta jobb den dag de vill. En sådan känsla av inlåsning kan leda till sämre hälsa och till och med depression, visar ny forskning.

 • Läs även...

  Så påverkar pandemin din lön

  I år får löntagarna räkna med mindre pengar i plånboken. Men på lite längre sikt återhämtar sig ökningstakten – trots pandemins härjningar. Den bedömningen gör två experter som Kollega pratat med.

 • Läs även...

  Industriarbetsgivarna: 2020 ett förlorat år

  Utrymmet för löneökningar i den kommande avtalsrörelsen är ytterst begränsat. Det anser Industriarbetsgivarna enligt vilka den svenska industrin befinner sig i en djup lågkonjunktur som det kommer att ta flera år att återhämta sig ifrån.

 • Läs även...

  Tysklands största fack vill ha fyradagarsvecka

  Det tyska fackförbundet IG Metall vill korta arbetsveckan till fyra dagar. Syftet är att rädda jobb som försvinner när arbetsuppgifter automatiseras. Även i Sverige kan kortare arbetstid bli en het fråga i årets avtalsrörelse.