Hoppa till huvudinnehåll
Avtal

Nytt avtal ger ökad trygghet för skadade fotbollsspelare

Bättre villkor vid skador och rehab. Det är de stora förbättringarna i Unionens nya avtal för spelare i Allsvenskan och Superettan.
Lasse Nilsson, kontaktombud och spelare i Elfsborg, är nöjd med avtalet.
- Vi fick till det viktigaste som gör att man kan känna sig tryggare i sin arbetsroll.
Niklas Hallstedt Publicerad 8 september 2016, kl 09:54
Adam Ihse
Elfsborgs Lasse Nilsson (vänster) grattas efter ett mål i en allsvensk match mellan IF Elfsborg och Helsingborgs IF. Adam Ihse

Olika former av lättare skador som stukningar och sträckningar är vanligt förekommande i fotboll. Det är skador som ofta kräver några dagars eller kanske veckors vila. Fram tills nu har skadefrånvaron inneburit löneavdrag. I och med det nya avtalet förlorar spelarna inte längre något på kortare skadeavbrott.

- Det är sådana typer av skador som fotbollspelare får ett antal gånger per säsong, utan att det behöver vara några allvarliga grejer. Det är helt rimligt att vi inte ska behöva söka ersättningar från försäkringar med tanke på att vi sträcker fram fötterna i ett försök att göra något bra för vår arbetsgivare. Det är en punkt som har varit väldigt viktigt för oss, säger Lasse Nilsson, anfallare i Elfsborg.

Dessutom får de en kompletterande försäkring som förbättrar villkoren för dem som är långtidsskadade.

- Vissa skador kan ta lång tid. Den här försäkringslösningen kommer att tillåta spelare att vara sjukskrivna en längre period, ända tills kontraktstiden slut.

Slutligen har en arbetsgrupp tillsatts för att titta på möjligheten till kompetensutveckling för spelare. Det kommer ju ett liv efter karriären på fotbollsplanen.

- Nu är jag på sluttampen av min karriär, så det förekommer att jag funderar på den saken, men det ska i ärlighetens namn sägas att det inte är många som gör. Men jag tycker att det är viktigt, säger Lasse Nilsson som i stort sett är nöjd med det nya avtalet.

- Det finns smågrejer som vi inte är hundraprocentigt nöjda med. Men det viktiga var ändå försäkringsbiten, att man känner sig tryggare i sin arbetsroll, och dessutom inte behöver gå omkring och vara orolig för att åka på de här lite mindre smällarna på plan.

Avtal

Unionen stämmer Folkuniversitetet i AD

Unionen stämmer Folkuniversitet efter att 18 medlemmar som jobbar som coacher och yrkesvägledare omfattats av Sveriges Lärares kollektivavtal för cirkelledare. Ett brott mot avtalet, menar Unionen, som vill att Arbetsdomstolen reder ut vad som gäller.
Linnea Andersson Publicerad 31 augusti 2023, kl 11:33
Skylt med texten Folkuniversitetet.
Unionen stämmer Folkuniversitet för vad man menar är ett avtalsbrott. Foto: Linnea Andersson.

Folkuniversitetet har kollektivavtal med både fackförbunden Unionen och Sveriges Lärare. Sedan en längre tid tillbaka har 18 Unionenmedlemmar – i stället för att omfattas av sitt fackförbunds kollektivavtal – gått på lärarnas cirkelledaravtal.

– Vi menar att det är fel att arbetsgivaren har tillämpat Sveriges Lärares avtal och att det i stället är vårt kollektivavtal inom civilsamhället som ska tillämpas, säger Carl Siljehamre, en av två förbundsjurister på Unionen som driver målet i AD.

Vill inte kommentera

Enligt Siljehamre menar Folkuniversitet å sin sida att Cirkelledaravtalet visst kan tillämpas även på coacher och yrkesvägledare och att man inte gjort sig skyldig till kollektivavtalsbrott.

Unionen kräver att Folkuniversitetet både ska betala skadestånd på 100 000 kronor till förbundet för brott mot kollektivavtalet och skadestånd till de 18 medlemmarna på 40 000 kronor vardera. Medlemmarna har, enligt Unionen, inte förlorat någon lön, däremot har de bland annat gått miste om pensionsinbetalningar till deltidspension på 1,2 procent.

Kollega har sökt Folkuniversitetet för en kommentar som hänvisat vidare till sin arbetsgivarorganisation Fremia. Fremia vill i sin tur inte lämna någon kommentar med hänvisning till att de ännu inte kommit med svaromål i ärendet.

Gränsdragning

På arbetsplatser där det jobbar flera yrkesgrupper finns i vissa fall gränsdragningar mellan facken för att det ska bli tydligt vilket fackförbund en anställd kan vara medlem i och vilket kollektivavtal som ska gälla. En sådan gränsdragning finns till exempel mellan Unionen och IF Metall för tjänstemän respektive arbetare.

Mellan Unionen och Sveriges Lärare finns inget sådant på förhand bindande gränsdragningsavtal.

Folkuniversitetet

Folkuniversitetet är ett studieförbund som bedriver folkbildning och vuxenutbildning på ett 100-tal orter i Sverige och utomlands.