• Malin Lyrén tror på framtiden för sin arbetsgivare, Ramnäs Bruk. Foto: Per Groth

Nytt hopp för anrik kättingtillverkare

Publicerad 9 mars 2018, kl 11:02

Ramnäs Bruk har nio liv. Efter en ny stororder finns hopp om en fortsättning hos den nedläggningshotade kättingtillverkaren.

– Det har blivit lättare att andas, säger Malin Lyrén, redovisningsekonom och löneadministratör på bruket.

När Kollega träffade henne i höstas hade företaget precis begärts i rekonstruktion. Ramnäs Bruk med anor från 1590 hade gått dåligt de senaste åren, och på det här viset skulle man försöka få rätsida på ekonomin. Malin var en av tio anställda som fick behålla jobbet under rekonstruktionen. För hennes del betydde det garanterad anställning i ytterligare minst fem månader. Hon hade då jobbat på bruket i lite mer än två år och redan överlevt två större personalnedskärningar.

Men i och med en ny order på en kätting till en oljerigg utanför Västafrika har läget förändrats. Nu har företaget förlängt uppsägningstiden för en stor del av de uppsagda. Enligt lokaltidningen VLT handlar det om drygt 20 av totalt 34 personer, vilkas uppsägningstid skjutits fram från den 30 april till den 31 oktober. Under uppsägningstiden har de anställda varit uthyrda till andra företag i trakten. På så vis har man kompetensen nära till hands.

– Nu startar vi upp allt igen och folk droppar in allt eftersom. Det blir mycket roligare och mer liv i huset än tidigare, säger Malin Lyrén.

– Det har varit tungt och slitit enormt på oss som varit kvar. Men jag vill se det som att jag har lärt mig oerhört mycket under den här tiden. Det är en erfarenhet det också.

Än är inte faran över för bruket. För det krävs det att fler nya ordrar ramlar in samtidigt som förhandlingarna med fordringsägarna går i lås.

– Det kommer säkert komma nya utmaningar, men alla säger att det rör sig betydligt mer på marknaden än i höstas. Läget känns ljusare.

Niklas Hallstedt
Niklas Hallstedt
[email protected]
Lediga jobb
 • Läs även...

  Turordningen inte självklar

  Trodde du att sist in-först ut var en absolut regel? Då tror du fel. Det blir allt vanligare att fackklubbar kommer överens med arbetsgivaren om en alternativ turordning, genom en så kallad avtalsturlista.

 • Läs även...

  Egenföretagare får bättre sjukpenning

  Unionen välkomnar regeringens förslag om att alla nya egenföretagare ska få bättre sjukpenning.
  – Men man behöver även se över om socialförsäkringen fungerar när det gäller kombinatörerna, säger Henrik Ehrenberg, samhällspolitisk chef på Unionen.

 • Läs även...

  Chefen som vann över spriten

  Hon var en framgångsrik och uppskattad chef. Och – alkoholberoende. Men dåliga mönster kan brytas. Camilla Kuylenstierna vet vad som krävs för att åstadkomma verklig förändring.

 • Läs även...

  Transcom står fast vid jobbflytt från Umeå

  Trots att en löntagarkonsult konstaterar att Transcom inte tjänar något på att flytta verksamheten från Umeå till Eskilstuna håller ledningen fast vid att 280 tjänster ska flyttas.

 • Läs även...

  280 berörs när Transcom lämnar Umeå

  Transcom i Umeå flyttar till Eskilstuna och runt 280 anställda och konsulter berörs. Unionenklubben anser att underlaget är otillräckligt att ta ställning till och har nu kallat in en löntagarkonsult för att se över beslutet.

 • Läs även...

  210 tjänster bort på Sandvik

  Lika många tjänstemän som varslades i augusti kommer att sägas upp. Det står klart sedan första delen av förhandlingarna på Sandvik Materials Technology avslutats.

Nyhetsbrev

Prenumerera

Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.