• Malin Lyrén tror på framtiden för sin arbetsgivare, Ramnäs Bruk. Foto: Per Groth

Nytt hopp för anrik kättingtillverkare

Publicerad 9 mars 2018, kl 11:02

Ramnäs Bruk har nio liv. Efter en ny stororder finns hopp om en fortsättning hos den nedläggningshotade kättingtillverkaren.

– Det har blivit lättare att andas, säger Malin Lyrén, redovisningsekonom och löneadministratör på bruket.

När Kollega träffade henne i höstas hade företaget precis begärts i rekonstruktion. Ramnäs Bruk med anor från 1590 hade gått dåligt de senaste åren, och på det här viset skulle man försöka få rätsida på ekonomin. Malin var en av tio anställda som fick behålla jobbet under rekonstruktionen. För hennes del betydde det garanterad anställning i ytterligare minst fem månader. Hon hade då jobbat på bruket i lite mer än två år och redan överlevt två större personalnedskärningar.

Men i och med en ny order på en kätting till en oljerigg utanför Västafrika har läget förändrats. Nu har företaget förlängt uppsägningstiden för en stor del av de uppsagda. Enligt lokaltidningen VLT handlar det om drygt 20 av totalt 34 personer, vilkas uppsägningstid skjutits fram från den 30 april till den 31 oktober. Under uppsägningstiden har de anställda varit uthyrda till andra företag i trakten. På så vis har man kompetensen nära till hands.

– Nu startar vi upp allt igen och folk droppar in allt eftersom. Det blir mycket roligare och mer liv i huset än tidigare, säger Malin Lyrén.

– Det har varit tungt och slitit enormt på oss som varit kvar. Men jag vill se det som att jag har lärt mig oerhört mycket under den här tiden. Det är en erfarenhet det också.

Än är inte faran över för bruket. För det krävs det att fler nya ordrar ramlar in samtidigt som förhandlingarna med fordringsägarna går i lås.

– Det kommer säkert komma nya utmaningar, men alla säger att det rör sig betydligt mer på marknaden än i höstas. Läget känns ljusare.

Niklas Hallstedt
Niklas Hallstedt
[email protected]
Lediga jobb
 • Läs även...

  Facket på Electrolux i USA möjligt tack vare Unionen

  I Memhpis upphörde Electroluxfabrikens ledning med sina aggressiva metoder för att stoppa fackligt engagemang. Unionens inflytande på Electrolux svenska företagsledning var en avgörande faktor.

 • Läs även...

  Partierna om: Den svenska partsmodellen

  Kollega har gjort en sammanställning av Unionens viktigaste arbetsmarknadsfrågor till de åtta största partierna inför valet den 9 september.

 • Läs även...

  Drabbad av bore out

  Har du så lite att göra på jobbet att du blir håglös? Så känner många kontorsanställda i dag. Men det är inget man talar högt om, trots att ”bore out” till och med kan göra dig sjuk.

 • Läs även...

  Här är det enda som hjälper mot utbrändhet

  Möjlighet att bestämma över sitt eget arbete och socialt stöd är viktigt på en arbetsplats. Men inte nog för att förhindra utbrändhet. För det krävs sänkta krav i jobbet.

 • Läs även...

  Många tror sig älska jobbet

  Älskar du ditt jobb? Eller har du bara lyckats intala dig att du gör det, för att inte bryta mot den nuvarande samhällsnormen och riskera att ses som misslyckad? Så kan det faktiskt vara, enligt etnologen Magdalena Petersson McIntyres forskning.

 • Läs även...

  LAS: 8 av 10 AD-domar ger arbetsgivaren rätt

  En genomgång av Arbetsdomstolens domar de senaste 10 åren visar att tvister om arbetsbrist och arbetstagares rätt att behålla jobbet oftast döms till arbetsgivarens fördel. Trots det vill flera politiska partier avskaffa turordningsreglerna.

 • Läs även...

  Tuffa tider för många konsulter

  Konsulter får ofta ta smällen när krisen kommer. Under coronapandemin har tusentals konsulter varslats och tiotusentals permitterats. Värst är läget inom den tunga fordonsindustrin.

 • Läs även...

  Vings krav: Sänk lönen eller bli av med jobbet

  Vings flygbolag vill sänka kabinpersonalens löner med 20 procent. Om de anställda inte går med på sänkningen blir de av med sina jobb. Unionen vägrar men kan tänka sig att förhandla om andra saker.

 • Läs även...

  Coronavarsel på nöjesparker

  Lyfts inte maxgränsen för allmänna sammankomster ser det mörkt ut för landets nöjesparker. Liseberg har varslat närmare en fjärdedel av sina anställda och koncernen som äger Gröna Lund 110 heltidstjänster.

Nyhetsbrev

Prenumerera

Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.