Annons
 • Malin Lyrén tror på framtiden för sin arbetsgivare, Ramnäs Bruk. Foto: Per Groth

Nytt hopp för anrik kättingtillverkare

Publicerad 9 mars 2018, kl 11:02

Ramnäs Bruk har nio liv. Efter en ny stororder finns hopp om en fortsättning hos den nedläggningshotade kättingtillverkaren.

– Det har blivit lättare att andas, säger Malin Lyrén, redovisningsekonom och löneadministratör på bruket.

När Kollega träffade henne i höstas hade företaget precis begärts i rekonstruktion. Ramnäs Bruk med anor från 1590 hade gått dåligt de senaste åren, och på det här viset skulle man försöka få rätsida på ekonomin. Malin var en av tio anställda som fick behålla jobbet under rekonstruktionen. För hennes del betydde det garanterad anställning i ytterligare minst fem månader. Hon hade då jobbat på bruket i lite mer än två år och redan överlevt två större personalnedskärningar.

Men i och med en ny order på en kätting till en oljerigg utanför Västafrika har läget förändrats. Nu har företaget förlängt uppsägningstiden för en stor del av de uppsagda. Enligt lokaltidningen VLT handlar det om drygt 20 av totalt 34 personer, vilkas uppsägningstid skjutits fram från den 30 april till den 31 oktober. Under uppsägningstiden har de anställda varit uthyrda till andra företag i trakten. På så vis har man kompetensen nära till hands.

– Nu startar vi upp allt igen och folk droppar in allt eftersom. Det blir mycket roligare och mer liv i huset än tidigare, säger Malin Lyrén.

– Det har varit tungt och slitit enormt på oss som varit kvar. Men jag vill se det som att jag har lärt mig oerhört mycket under den här tiden. Det är en erfarenhet det också.

Än är inte faran över för bruket. För det krävs det att fler nya ordrar ramlar in samtidigt som förhandlingarna med fordringsägarna går i lås.

– Det kommer säkert komma nya utmaningar, men alla säger att det rör sig betydligt mer på marknaden än i höstas. Läget känns ljusare.

Niklas Hallstedt
Niklas Hallstedt
[email protected]
Lediga jobb
 • Läs även...

  Här är det enda som hjälper mot utbrändhet

  Möjlighet att bestämma över sitt eget arbete och socialt stöd är viktigt på en arbetsplats. Men inte nog för att förhindra utbrändhet. För det krävs sänkta krav i jobbet.

 • Läs även...

  Medlem i kläm - så gick det sen

  Hur gick det för killarna som ville ”Unleash the fucking fury” på sin chef? Fick Unionenmedlemmen som glömt rapportera in sin nya lön till Försäkringskassan betala en halv miljon i skuld? Här är några av Unionens mest omskrivna tvister. Och hur de slutade.

 • Läs även...

  Yrkena där man tvingas hantera skäll och hot

  Nils, Laila och Anders har två saker gemensamt. De kan rätt ofta behandlas som skit på jobbet – och de känner en enorm arbetsglädje.

 • Läs även...

  Många tror sig älska jobbet

  Älskar du ditt jobb? Eller har du bara lyckats intala dig att du gör det, för att inte bryta mot den nuvarande samhällsnormen och riskera att ses som misslyckad? Så kan det faktiskt vara, enligt etnologen Magdalena Petersson McIntyres forskning.

 • Läs även...

  Turordningen inte självklar

  Trodde du att sist in-först ut var en absolut regel? Då tror du fel. Det blir allt vanligare att fackklubbar kommer överens med arbetsgivaren om en alternativ turordning, genom en så kallad avtalsturlista.

 • Läs även...

  Egenföretagare får bättre sjukpenning

  Unionen välkomnar regeringens förslag om att alla nya egenföretagare ska få bättre sjukpenning.
  – Men man behöver även se över om socialförsäkringen fungerar när det gäller kombinatörerna, säger Henrik Ehrenberg, samhällspolitisk chef på Unionen.

Nyhetsbrev

Prenumerera

Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.